2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
K Plusz tehetséggondozási keretprogram
  • Célkitűzés

    a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása
  • Részletek

    >>
ARCHÍVUM RSS

Hogyan építs márkát olcsón?

közzétéve: 2017-08-23 10:22

Sokan attól félnek, hogy mivel nincs annyi pénzük, mint a multicégeknek, nem is tudnak márkát építeni. Mészáros Róbert branding tanácsadó, a BrandBirds alapítója szerint viszont a kisvállalkozásoknak valójában nem is feltétlenül van szükségük pénzre ahhoz, hogy erős márkát hozzanak létre. Egy brand ugyanis nem feltétlen attól erős, ha azt mindenki ismeri, hanem attól, ha azt a saját célpiac vagy célcsoport tartja erősnek.

Mészáros szerint azok is hibát követnek el – és ez meglehetősen gyakran fordul elő -, akik szerint az arculattervezés megegyezik a brandépítéssel. “Egy márka nem csak dizájnt jelent, ebben a dologban nagyon gyakran még a grafikusok is tévedésbe esnek” – mondta a Kreatív Kolozsváron megtartott előadásában, ahol azt az öt alappíllért is körüljárta, ami minimális befektetéssel segít egy erős márka felépítésében.

580111

A márka értékesebb lehet a cégnél is, akkor miért ne csinálnánk?

A branding szakértő szerint már csak azért is érdemes márkát építeni, mert ha jól csináljuk, a brand akár sokkal értékesebbé is válhat a cégnél. Jó példa erre a Coca-Cola és a Pepsi helyzete. Előbbi márkaértéke a legutóbbi piaci felmérések szerint több mint három és félszerese a Pepsiének, tehát ha a Coca-Cola márkát értékesítenék, akkor három és félszer lehetene többet kérni érte, mint a Pepsiért. Mindezt úgy, hogy közben a Pepsi eladásai messze meghaladják legnagyobb versenytársának értékesítési számait. “Sokkal jobban tudja építeni a Coca-Cola a saját márkáját, mint a Pepsi. A márkában az értéket soha nem az ingatlanok, az autók, a humán erőforrás jelenti, hanem mindaz, amit képvisel, ami a vevők fejében van” – magyarázta.

Mészáros elmondta, a kisebb vállalkozások esetében a márkaépítés lényegében 5 alappillérből kell álljon: márka háttérből, márka látványvilágból, márka kommunikációból, márka percepcióból (érzékelés) és márka élményből. Szerinte nem igazán van olyan vállalkozó, aki mind az öt alappillérben egyaránt jól teljesítene, viszont ha sikerül mindenik területen előrelépni, akkor az akár látványos eredménnyel is járhat a márka megítélésében.

1. Márka háttér

“A márkaépítés nem mindenkinek való, ha nincs víziód, nagy terved, amit képviselsz, akkor ne építs márkát, hiszen úgysem lesz erős” – mondta a branding szakértő. Mészáros szerint az erős márkának a vízióval rendelkező vállalkozó az alapja, aki nem feltétlenül cégben, termékben vagy szolgáltatásban, hanem elsősorban márkában gondolkodik. Fontos az is, hogy a vállalkozó vállalja fel és legyen lelkes az iránt, amit csinál, a gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy ez a magyar vállalkozók esetében igen gyakran nem teljesül.

2. Márka látványvilág

“A márka látványvilágánál az a legfontosabb, hogy a márka megjelenése legyen egységes. Ha van egy arculat, akkor ahhoz ragaszkodjatok. Ha dominál a kék sárga, akkor ne írjátok ki pirossal azt, hogy AKCIÓ!” – mondta Mészáros, aki szerint nagyon fontos, hogy az emberek a márkákat mindenekelőtt színekről azonosítják. Jó példa erre ismét a Coca-Cola, amelynek a színe piros, és a kisebb, nem annyira neves kólagyártók is kénytelenek piros színt használni, hiszen az emberek, ha kólát keresnek, akkor pirosat fognak levenni a polcról.

Mészáros szerint azt is érdemes észrevenni, hogy bár korábban maga a Coca-Cola is többféle színnel próbálkozott a piros mellett, fekete volt a cukormentes, ezüst színű a light, de még egy ekkora cég is rájött arra, hogy igazából nekük a piros színt kell tovább erősíteni. “Még egy ekkora brand, a világ egyik legértékesebb márkája is arra törekszik, hogy minél inkább egységesítse a színeit. A legfontosabb dolog a márkaépítésnél, hogy legyen meg a saját színpalettátok, és minden áron ehhez ragaszkodjatok” – ajánlotta.

580cola

3. Márkakommunikáció

A márkakommunikációnál általában a legfontosabb kérdés az szokott lenni, hogy a számtalan közösségi csatorna közül melyiket érdemes használni. A Facebook mára viszont annyira megkerülhetetlen lett, hogy erre a kérdésre egyértelműen az a helyes válasz, hogy a Facebookot és még valamit. Persze ha arra a plusz egy csatornára is marad még energiája a cégnek.

A közösségi média használatánál a másik gyakran felmerülő kérdés, hogy mennyit érdemes posztolni, és inkább a tartalmak mennyiségére vagy minőségére érdemes hangsúlyt fektetni. “Véleményem szerint akkor érdemes posztolni, amikor van mondandód. Lehet az is, hogy csak hetente van mondandód, és csak hetente tudsz valami érdekeset írni. Csakhogy legyen még egy poszt, azért nem érdemes semmit közzétenni. A Facebook ugyanis kiemeli azokat, amik érdekesek, az ilyen tartalmak válnak láthatóvá. A nem annyira érdekes posztokat úgysem látja senki, ezért azoknak nincs semmi értelme” – mondta Mészáros, aki egyúttal a szakmai jellegű Facebook csoportok jelentőségének növekedésére és hasznosságára is felhívta a figyelmet.

A brand követőinek az is fontos lehet, hogy a vállalat dokumentáljon. “Dokumentáld azt, amit csinálsz, például, ha egy előadáson vagy és próbálsz szakmailag fejlődni. Ha egy könyvet olvasol, írd meg, hogy mit tanultál belőle, ez rengeteget számíthat” – mondta Mészáros. Arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes betekintést engedni az ügyfeleknek kicsit a kulisszák mögé. Sokkal izgalmasabb például, ha egy új termék bevezetésénél egy száraz közlemény helyett inkább egy képet posztolunk arról, ahogy a raktárba éppen bekerülnek az új termékek.

Felhívta a figyelmet közösségi médiából származó, úgynevezett mikromomentumok fontosságára. “Most már mindenhol nemzeti sporttá vált a görgetés. Ahogy görgetjük a Facebookot, apró benyomások maradnak meg mindenkiről. Erre érdemes építeni, ha rendszeresen a saját témátokban posztoltok, arról amit szenvedéllyel csináltok, akkor az fog megmaradni a követőknek, hogy ezek vagytok ti. Az vagy, amit posztolsz” – mondta Mészáros.

580222

4. Márka percepció

A márka percepciónak, vagyis a márka érzékelésének legfontosabb része a szakmai hitelesség. Ennek részeként arra is szükség van, hogy a vállalkozás mögött álló személy megmutassa, valóban ért ahhoz, amit csinál. Mészáros szerint ehhez az egyik legjobb eszköz a szakmai cikkek publikálása. “Még ha egy nyomtatott formában megjelenő szakmai magazinban is publikálsz egy cikket, az is sok ezer emberhez eljuthat, ha készítesz a magazinról egy fotót és feltöltöd Facebookra. Még akkor is jelentős hatása van ennek, ha el sem olvassák a cikket” – mondta. Szerinte érdemes könyvben is gondolkodni, főleg abban az esetben, ha valamiben jelentős tapasztalat halmozódott fel, és még saját szemlélet is kialakult.

5. Márka élmény

“A márka élmény a tejszínhab a legfinomabb sütin” – a branding szakértő szerint. Itt már nem csak arról van szó, hogy jó a termék vagy szolgáltatás, időben szállít a cég, megbízható partnernek számít, hanem sokkal inkább az, hogy mit tud a brand még ezeken felül nyújtani. A márkaélmény lehet egy termék jellemzője, egy kis bónusz, vagy figyelmesség. “Párizsban voltunk, egy kiállításra szerettünk volna jegyet vásárolni. Amikor vásároltuk a jegyeket, a pénztáros megkérdezte, hogy honnan érkeztünk. Mondtuk, hogy Magyarországról, a péntáros pötyögött valamit a számítógépén, majd felnézett és magyarul azt mondta: köszönöm. Franciaországban magyarul szólt hozzánk, ahol nem igazán hajlandóak még angolul sem szóba állni az emberrel. Ez a figyelmesség nem kerül semmibe, mégis rengeteget számít” – mondta a branding szakértő.

Szöveg: Kicsid Attila
Fotók: Szabó Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.