K Plusz tehetséggondozási keretprogram
  • Célkitűzés

    a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása
  • Részletek

    >>
ARCHÍVUM RSS

Meg lehet teremteni egy átlagkeresetet egy webáruház elindításából?

közzétéve: 2017-06-06 12:27

Miért alapít valaki webáruházat? Perényi András szerint az egyik ok, hogy szabadabb életet lehessen élni. Az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa, több online vállalkozás és webáruház üzemeltetője saját bevallása szerint azért indult el az online kereskedelem irányába, mert úgy érezte, hogy fizikai, földrajzi és anyagi szabadságot hozhat számára, ha felépít egy skálázható webáruházat. Azt az átlagkeresetet ugyanis, amit egy munkahely hozhat, meg lehet teremteni egy webshop elindításából – mondta el a legutóbbi Kreatív Kolozsvár esten.

5801

Perényi egyébként 21 éves korában kezdett vállalkozni. A korábban állatorvosi egyetemre is járó, de webdesignerként is dolgozó szakember egy pincehelyiségben alapított reklámügynökséget. “Két társammal összetoltunk három műanyag széket, és megalapítottuk az Insomnia Reklámügynökséget. Szerencsére jöttek az első megrendelések, és szép kis sikersztori alakult belőle. Nyolc év múlva mi voltunk Magyarország legnagyobb magyar tulajdonú reklámügynöksége, nagyon nagy ügyfelekkel” – mondta.

Nyolc évvel az alapítást követően viszont úgy érezte, hogy nem szabad, és nem olyan üzletet csináltak maguknak, amely skálázható, vagyis amely még nagyobb ráfordítás nélkül is exponenciálisan növekedne. “Olyan volt, mintha csináltam volna magamnak egy munkahelyet. Minden nap meg kellett küzdeni az ügyfelekért, úgy éreztem, hogy önmagam rabszolgájává váltam, két hét szabadságra nem tudtam elmenni.” Kiszállt a vállalatból, majd két és fél évre Thaiföldre költözött. Onnan visszatérve volt egy startupja is, de végül az online kereskedelem világában kötött ki. “Valami olyat akartunk csinálni, amivel rövid idő alatt sok pénzt lehet keresni. Rájöttem, hogy a kereskedelemmel akarok foglalkozni, hiszen ott, ha a módszertan megvan, akkor hosszú távon tulajdonképpen mindegy is, hogy mit árulunk” – mesélte.

Társaival először elektronikus termékeket áruló webáruházat alapítottak. Elmondása szerint egy év alatt eljutottak oda, hogy szinte minden szakmai blogon szereplő praktikát kipróbáltak a webáruháznál, ennek ellenére találkoztak egy 2 millió forintos határral, aminél magasabbra sehogyan sem tudták feltornászni a forgalmukat. “Ráismertünk arra, hogy nem minden termék jó arra, hogy online kereskedjenek vele” – mondta.

A tapasztalataikra építve létrehoztak egy másik webáruházat, a Vanilladealt. Elmondta, a termék- és célcsoportválasztás az új webáruházuknál már teljesen tudatos volt, a kozmetikai termékeket vásárló embereknél nagyon működtek az online technikák, így már az első év végére 120 millió forintos forgalmat sikerült felmutatniuk. Ennek a webáruháznak a tapasztalatai alapján Perényi előadásában azt a négy területet foglalta össze, amely a jól működő online kereskedelemhez szükséges:

1. Termék

Az online kereskedelemben az egyik legfontosabb kérdés, hogy mit is áruljunk. Perényi szerint, ha az interneten kutakodunk ebben a témában, akkor nagyon gyakran lehet azzal a véleménnyel találkozni, hogy olyan dologgal kell foglalkozni, amelyhez értünk is. Szerinte viszont számtalan példa van arra, többek között a három férfi által létrehozott, nőket célzó kozmetikai termékeket árusító Vanilladeal is ilyen, amely olyan alapítókkal lett sikeres, akik nem igazán értettek az adott területhez.

Webshop indításánál a második leggyakrabban előforduló kérdés, hogy vajon érdemes-e inkább olyan terméket árulni, amelyre nagy kereslet mutatkozik? Szerinte a nagy kereslet egyáltalán nem garancia a sikerre, sőt, a tapasztalat inkább azt mutatja, hogy az elvadultabb, elsőre kockázatosnak tűnő ötletek azok, amelyek bejöhetnek.

Azoknak, akik webshop indításában gondolkodnak, azt tanácsolta, hogy ne essenek túlzásokba, semmiképp ne egy teljes termékportfólió árusításával kezdjenek. Annak ugyanis, aki még soha nem árult online, a legjobb, ha egy komplex webáruház helyett egy egyszerű, alig pár terméket felvonultató oldallal, úgynevezett landing page-el kezd. Különösen kell figyelni arra viszont, hogy mivel az online értékesítésben a vásárló nem találkozik a termékkel, a webáruház sikeressége szempontjából kritikus lehet, hogy a termékek leírása és minden egyéb elérhető információ olyan legyen, ami megteremti a vágyat a vásárlásra.

Ebben az iparágban a siker egyik kulcsa szerinte, hogy olyan termék kerüljön a webáruházba, amely érzelmi döntéshozatalt feltételez, és kevésbé összehasonlítható más webáruházak vagy üzletek termékeivel. Az is nagyon fontos, hogy a termék mérete legyen kicsi, és a súlya legyen minél kisebb, hiszen ez nem csak olcsóbbá, hanem könnyebbé is teszi a kiszállítást. Elmondta, olyan termékekkel lehet nagy forgalmat elérni, amiből újra fog vásárolni az ügyfél, és amellyel márkahűséget lehet kialakítani. “Külső akkumulátort az ember egyszer vásárol, ott nagyon nehéz márkahűséget kialakítani. A kozmetikai termékeknél viszont nagyon jól lehet követni akár azt is, hogy körülbelül mikor fogy el, és mikor lehet újabb e-mailt küldeni. A visszatérő vásárlót rávenni arra, hogy újra vásároljon sokkal olcsóbb, mint egy új vásárlót megszerezni” – hozta fel példaként.

5802

2. IT

A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon sokan azért nem indítanak saját webshopot, mert nagyon drágának gondolják egy felület létrehozását. Ezt a költségtételt viszont Perényi szerint nagyon könnyen minimalizálni lehet, hiszen számtalan jó bérelhető rendszer van. “Nagyon sok rendszert kipróbáltunk, nekünk a Shopify jött be legjobban. Manapság minimális informatikai tudással is akár saját magatok is össze tudtok rakni egy olyan webáruházat, amellyel gyakorlatilag egy hétvége után indulni lehet. Felejtsétek el a saját rendszert, rendkívül költséges, aztán eltelik fél év, és lesz csomó újdonság. Egy havidíjért cserébe ezeket a problémákat el lehet felejteni” – mondta.

3. Marketing

Perényi a különböző marketing-trükkökről beszélt a legrészletesebben. Elmondta, egy webáruház működtetőjének alapvető fontosságú, hogy pontosan tudja, mekkora az a legnagyobb összeg, amelyet egységnyi vásárló megszerzéséért a különböző marketing csatornákon – Facebookon, Google-en vagy a különböző árukeresőkben – futtatott kampányok során érdemes elkölteni. Vagyis tudni kell, mennyibe kerül egy vásárló.

A szakértő szerint a termékek függvényében gyakran fordul elő az, hogy egyetlen csatornán keresztül érkezik a vásárlók 80%-a, ezért amikor azt érezzük valamely csatornáról, hogy nem eredményes, olyankor inkább egy másikra kell összpontosítani.

Beszélt saját tapasztalataikról is. Elmondta, a Vanilladealnél a Facebookról jön be az eladások 90%-a, és körülbelül egységnyi termék értékesítési árának egyharmadát költik Facebook reklámra. Érdekességként arra is kitért, hogy korábban próbálkoztak a közösségi média sztárjaival, például úgynevezett Instagram influencerekkel is népszerűsíteni a termékeiket, de ezek a kampányok tapasztalataik szerint inkább nullszaldóval jöttek ki, és nekik elsősorban branderősítésként érte meg.

Perényi elmondta, a közösségi médiában futtatott kampányok mellett mára megkerülhetetlen a webáruházaknál az úgynevezett mobilbarát reszponzív dizájn alkalmazása is, hiszen a Vanilladealnél is – és ez őket is meglepte – már a vásárlások 55-60%-a mobilon történik. Kiemelte emellett a kampányok időzítésének fontosságát, amelyeket célszerű nem hónap végére, hanem a fizetés-időszak utánra élesíteni, és beszélt a hírlevél bővítésének fontosságáról is, amely lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag ingyen érjünk el olyan vásárlókat, akik vagy már vásároltak nálunk, vagy érdekli őket a termékünk.

5803

4. Logisztika

A logisztika elég szerteágazó terület, a termékek csomagolását, raktározását, kiszállítását és még a számlázást is magába foglalja. Perényi elmondása szerint a Vanilladealnél ezért is szerették volna a folyamatokat automatizálni, és ha lehet kiszervezni annak érdekében, hogy minél több fix költségüket tudják átalakítani változó költséggé. Egy webshop megtérülését ugyanis úgy lehet leginkább növelni, ha minimálisra csökkentjük a fix költségeinket.

És erre törekednek a nyugati országok webáruházai is, akik úgynevezett fulfillment logisztikai cégekhez helyezik ki a termékeket. Ezekben a központokban raktározzák, csomagolják és adják át a futárnak. A fulfillment cégek legnagyobb előnye, hogy a költségek attól függően változnak, hogy milyen eladásai voltak a webáruháznak az adott időszakban.

Kelet-Európában viszont jó fulfillment cégek nem igazán vannak, még annak ellenére sem, hogy Amerikában rendkívül sikeresnek bizonyult ez a vállalati modell. Mivel azonban a Vanilladealnél nagy szükségük volt egy ilyen partnervállalatra, megcsinálták maguknak. “Szépen lassan sikerült felépíteni egy nagyon komoly rendszert, amely képes webáruházakkal és futárcégekkel is kommunikáni. Egyre többen keresnek meg. Jelenleg 30 webáruház kötött partnerséget velünk, 50 van tárgyalás alatt” – mondta Perényi, aki hozzátette, a céljuk az, hogy a vállalat két kattintással összeköthető legyen bármely webáruházzal. A fulfillment cég másik előnye elmondása szerint, hogy a nagyobb termékmennyiségnek köszönhetően a logisztikai alvállalkozásokkal sikerült lennebbb alkudni az árakat, a költségmegtakarítást pedig sikerült “odaadni” a webáruházaknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.