K Plusz tehetséggondozási keretprogram
  • Célkitűzés

    a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása
  • Részletek

    >>
ARCHÍVUM RSS

A saját szemünkkel láttuk, hogy bárhova el lehet jutni

közzétéve: 2016-06-30 15:55

A Bridge Ambassadors ösztöndíjprogramjának köszönhetően valami megváltozott bennünk. Magabiztosabbak lettünk, már el merjük hinni, hogy lehetünk sikeresek külföldön is. Nem számít, hogy honnan érkeztünk, mert a saját szemünkkel láttuk azt, hogy energiabefektetéssel bárhova el lehet jutni – jelentették ki a Bridge Budapest ösztöndíjasai a kolozsvári Tranzit házban, a K+ Talent Daysen szervezett beszélgetésen.

Puskás Brigitta, Demarcsek György és Benyák Dóra (Fotó: Szabó Tamás)

Puskás Brigitta, Demarcsek György és Benyák Dóra (Fotó: Szabó Tamás)

Benyák Dóra, Demarcsek György és Puskás Brigitta a Bridge Budapest nagykövetei, ösztöndíjasként magyar sikercégek ázsiai és amerikai irodáiban dolgozhattak egy hónapot. A Bridge Budapestről már korábban is írtunk, a szervezet 2013-ban jött létre azzal a vízióval, hogy a fiatal generációt inspirálja, és olyan startup-ökoszisztéma kialakulásában segédkezzen Magyarországon, amely lehetővé teszi a startup-gondolkodásmód meghonosodását, illetve az innovatív vállalkozások burjánzását.

A szervezetet a három legismertebb Magyarországról induló startup, a Prezi, a Ustream és a LogMeIn alapította. Az a közös bennük, hogy mindhárman a budapesti Nagykörút panellakásaiból indultak el, mára mégis a világ számos városában jelen vannak az irodáikkal, és elképesztően sok emberhez jutottak el a termékeikkel. 2014-ben aztán negyedikként csatlakozott a programhoz az iGO navigációs szoftvert (a Ferrari, a Mercedes, de még a Dacia is ezt használja) fejlesztő NNG is.

Az alapítókat főként azok a kérdések foglalkoztatták, hogy bár nagyon sok magyar sikertörténet létezik, miért van az, hogy ezeket nagyon sokan nem ismerik, illetve ezek a globális sikert elérő vállalatok miért nem tudnak példaként, bizonyítékként szolgálni arra, hogy Magyarországról indulva is lehet világsikert elérni?

A sikertörténetek propagálására azóta a Bridge Budapest számos programot indított, ezekről kicsit bővebben a fentebb linkelt korábbi bejegyzésben olvashattok. A szervezet programjai közül az egyik legnépszerűbb a Bridge Ambassadors, amely röviden arról szól, hogy az alapító vállalatok tehetséges fiatalokat visznek ki az Egyesült Államokban, a Japánban vagy éppen az Indiában működő munkapontjaikra dolgozni, mindezt azzal a nem titkolt céllal, hogy a gyakornokok hazatérésük után hírét vigyék a magyar techcégek világsikerének. Dóra, György és Brigitta ennek a programnak az ösztöndíjasaiként tartottak élménybeszámolót Kolozsváron.

Benyák Dóra, NNG

Benyák Dóra az NNG-nél kapott lehetőséget, sales ösztöndíjjal 2014-ben egy hónapot töltött Japánban és Indiában. Elmondása szerint rengeteget utazott, csak a program ideje alatt összesen 25 ezer kilométert repült. “Már az első munkanapom úgy kezdődött, hogy közölték velem, megyünk a Jaguarhoz tárgyalni. Ott ültem huszonévesen Tokióban, és azt hallgattam, ahogyan egy külföldi vállalat a magyar cég termékeiről áradozik” – mesélte Dóra. Szerinte a programban való részvétel mindenki számára rendkívüli szemléletváltást eredményez, számára is különös élmény volt a japán munkakultúrával való megismerkedés.

“Japán fantasztikus, Tokió pedig leírhatatlan, pezsgő, ugyanakkor nagyon szabályozott, és ugyanez igaz az üzleti életre is. Nem meglepő, ha angolul nem tudjuk megértetni magunkat az utcán, és az is nagyon érdekes volt, amikor a nyolc órás munkaidő alatt tízesével cserélődnek a japán üzletemberek és mérnökök a megbeszéléseken, az európaiak pedig nagyon nehezen tudják őket megkülönböztetni, és gyakran azt sem tudják, hogy kivel találkoztak már korábban megbeszélésen, és kivel nem” – mondta Dóra.

Aftermovie – Dóra Benyák from Bridge Budapest on Vimeo.

 

Dóra a Delhiben eltöltött napjairól is mesélt. Elmondása szerint az indiai nagyvárosból teljes egészében kimaradt a térkép-korszak. “Az emberek még mindig úgy közlekednek, hogy letekerik az ablakot, és megkérdezik, hogy merre kell menni a nagytemplom irányába. Bele lehet gondolni abba, hogy mit jelent egy ilyen városban navigációs rendszereket értékesíteni. Résztvettem egy sajtókonferencián, amely azzal kezdődött, hogy harmincan egyszerre tették fel a kezüket azzal a kérdéssel, hogy a GPS miért jobb, mint a Google Maps” – emlékezett vissza. Érdekességkép arra is rámutatott, hogy a helyi viszonyok miatt az NNG olyan kihívásokkal szembesül Indiában, amely a GPS által közölt információk teljes újragondolását feltételezte. A cég oda készített szoftverei így nem azt közlik a sofőrrel például, hogy a következő utcán térjen balra, hanem hogy az ott látható sárga épület, templom vagy fa után kell lefordulnia.

Demarcsek György, Ustream

Demarcsek György San Franciscóban, a Ustreamnél volt ösztöndíjas. Informatikai fejlesztőmérnökként került a főként videostreaming szolgáltatásokat nyújtó vállalathoz, amelynek a központja San Franciscóban van, fejlesztési részlege Budapesten, adatközpontjai pedig a kaliforniai San Joséban, Amszterdamban és Tokióban. A cég, amely egyébként már a Nemzetközi Űrállomásról is közvetített élő adást, januárban jelentette be, hogy egyezségre jutott az IBM-mel, és ennek részeként az amerikai óriásvállalat 130 millió dollárért vásárolja meg a magyar startupot.

“Amikor odakerültem, az ottani network operations managerrel ültem le elsőként arról beszélgetni, hogy mivel is foglalkozhatnék az egy hónap alatt. A szoftverfejlesztésben az egy hónap kevés dologra elég, főleg ha még az ottani rendszerrel való ismerkedésre is időt kell szakítani. Ennek ellenére egy nulláról elkészítendő saját projektet kaptam, amely elsőre junior fejlesztőként nagyon félelmetes volt, de a mélyvíz egyben nagy bizalmat is jelentett számomra” – mesélt György, aki szerint az alábbi videó nem feltétlen adja vissza azt a mennyiségű munkát, amit a program egy hónapos időtartama alatt elvégzett.

Bridge Budapest aftermovie – György Demarcsek from Bridge Budapest on Vimeo.

György egyébként miután hazaérkezett Magyarországra, kevés ideig tovább folytatta a munkát a Ustreamnél, az egyetem elvégzése után pedig a világ legnagyobb részecskefizikai kutatólaboratóriumában, a CERN-ben dolgozott. Jelenleg a Prezi munkatársa.

Puskás Brigitta, Prezi

Puskás Brigitta idén január-februárban volt San Franciscóban, marketing ösztöndíjjal dolgozott a Prezinél. Ebben az időszakban volt finisben a Prezi legújabb termékének fejlesztése, és sokáig gyakorlatilag nem is beszélhettek arról, hogy min is dolgoztak, igaz, a pontos részleteket nem is mindenki ismerte. “Érdekes tapasztalat volt, ahogyan egy állandó változásban levő startupnál mindenki szuperintenzitással dolgozik valami újon, ami nagyon izgalmas, és amivel nagyon gyorsan készen kellett lenni” – emelte ki Brigitta.

A Prezi San Francisco-i, tíz főt számláló marketingcsapatáról Brigitta elmondta, mindenkinek rengeteg feladata van, a csapat tagjai folyamatosan ide-oda rohangálnak, és akárcsak György, ő is arról számolt be, hogy azonnal mélyvízbe dobták, már az első nap találkozókra küldték, és ő felelt a startup közösségi médiában való megjelenéséért is. “Határtalan bizalom volt a jellemző mindenki irányába, ami rendkívüli magabiztosságot ad az alkalmazottaknak” – jelentette ki.

 

Bridge Budapest Aftermovie – Puskás Brigitta from Brigitta Puskas on Vimeo.

A Szilícium-völgyben Brigitta szerint az a tendencia, hogy teljesen véletlenszerűen alakul, hogy a techcégek alkalmazottai éppen milyen egyetemen végeztek, vagy melyik országból érkeztek. A sok nemzetiség és a rengeteg különböző szakma találkozását emellett elmondása szerint a vállalatok is nagyon szeretik a csapatukban, hiszen ez garantál számukra egyfajta szélesebb látásmódot, és lehetővé teszi a problémák minél szélesebb körű megközelítését is.

A sokszínűség György szerint is a siker kulcstényezője. “Ezeknél a cégeknél soha nem fogja senki megmondani, hogy pontosan mit csinálj. Arra fognak kérni, hogy dolgozz nagyon jól, tényleg azt csináld, amivel jól érzed magad, ami motivál, mert abban leszel igazán jó. És tudják, hogy ez nagyon jó a cégnek is” – mutatott rá. Hozzátette: gyakran vagyunk hajlamosak irigykedni a vállalatok által elért sikerre, de mindenki könnyen megfeledkezik a sikerhez vezető útról, a rengeteg munkáról, és a sokszínűségnek is köszönhető egymástól való tanulásról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.