K Plusz tehetséggondozási keretprogram
  • Célkitűzés

    a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása
  • Részletek

    >>
ARCHÍVUM RSS

Kommunikációs trendekről, vállalkozásfejlesztésről, social médiáról is szó volt a Kreatív Kolozsvár Kávézóban

közzétéve: 2018-08-28 15:12

Idén is izgalmas előadásokkal várta az érdeklődőket a Kreatív Kolozsvár program a Kolozsvári Magyar Napokon: augusztus 22. és 24. között összesen nyolc meghívott beszélt vállalkozásról, kultúráról, közösségi médiáról a K+ Közösségi térben.

A Kreatív Kolozsvár Kávézó célja az volt, hogy a kolozsvári vállalkozók, vállakozás iránt érdeklődők számára konkrét fogódzókat nyújtson, különös tekintettel a kreatív iparágak terén. A meghívottak előadásai és a kialakult beszélgetések mind olyan témákra fókuszáltak, amelyeket egy fiatal vállalkozó hasznosítani tud saját területein.

Első nap a kulturális vállalkozásokba nyerhettünk betekintést Balog József, a szegedi Thealter fesztivál igazgatója, Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezető igazgatója, és Szabó András Tibor, az RTL Magyarország korábbi digitális igazgatója segítségével.

Balog József egy 28 éve alapított, javarészt pályázati úton működő fesztivál vezetéséről beszélt, amelyen mára 40 ország színitársulatai fordultak meg.

Herczeg Tamás alapos ismertetőt tartott arról, hogy hogyan működik és változik egy 88 éves fesztivál, amelyet eleve nyereségesnek szánt kulturális vállalkozásnak hoztak létre, és hogyan járul hozzá egy ilyen léptékű rendezvény a város brandjének építéséhez. Herceg Tamás előadásáról bővebb összefoglalót itt olvashattok.

Szabó András Tibor az RTL Klub elmúlt három évén vezette keresztül a közönséget, amelyben lassan, komoly mérésekkel és a felhasználói szokások megfigyelésével alakultak ki azok a tévézést kiegészítő online tartalmak, amelyeket ma már teljesen természetesnek veszünk: közösségi médiás élő videók vagy exkluzív online epizódok.

Csütörtökön a kommunikációs trendekre összpontosítottak a szervezők, amelyet nagy mértékben határoz meg a közösségi médiás kommunikáció. Forgács Mariann és Joanelli Tamás, a Be Social, Magyarország első social media ügynökségének alapítói arról beszéltek, amire gyakorlatilag nincs recept: hogyan lehet jó közösségimédia-kampányokat létrehozni, működtetni, hogyan lehet megfordítani egy negatív reakcióhullámot, mit lehet kezdeni a trollokkal, vagy éppen azokkal az ügyfelekkel, akikkel nem elég gördülékeny a közös munka. A két vezető igazi sikersztorikat ismertetett arról, hogyan lehet meggyőzni a multit, hogy vegye figyelembe a helyi sajátosságokat egy kampányban, vagy hogyan lehet a felháborodott kommentelőből potenciális vásárlót nevelni.

Pénteken nagyon konkrét történeteket lehetett megismerni meg olyan személyek részéről, akik influencerként vannak jelen a vállalkozói szférában. Buza Kriszta best practice-ként megosztotta a tapasztalatait arról, hogy miután állatorvosnak, majd bankárnak készült, hogyan lett végül vállalkozó, és vezet mára egyszerre több céget.

Az est második felében Molnár Ildikó és Héjja Izolda, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület tagjai bemutatták, hogyan járul hozzá a ROVE a hazai vállalkozói szféra fellendítéséhez.

A DiasporaStartUp, a Diószeg Község Integrált Helyi Fejlesztése, és a PONT Csoporttal valamint a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával partnerségben lebonyolított CRITBIZ startup programok induló vállalkozókat képeznek ki, és 2020-ig több mint 100 új vállalkozást finanszíroznak.

Péter László szociológus arról beszélt, hogy miért érdemes a kreatív iparágakra figyelni: eszerint ma már azok a vállalkozások lesznek életképesek, amelyekhez valamilyen társadalmi jelentés kapcsolódik, jelentős hozzáadott értéket adnak. Egy innovatív vállalkozásnak mindig lesz piaca, lehet piacot építeni neki, és a kreatív vállalkozások helyfüggetlenek, és ezáltal rá tudunk csatlakozni a globális gazdaságra – mondta Péter László.

A Kreatív Kolozsvár Kávézó támogatója az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.