2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Kelemen Attila blogja
  • média, marketing
ARCHÍVUM RSS

Cannes Lions 2017: a mesterséges intelligencia hatására viccesebb nagyszülők lehetünk

közzétéve: 2017-06-20 08:34

Tételezzük fel, hogy olyan autónk van, ami, ha úgy akarjuk önirányító. Nem kell vezetni, csak ha kedvünk van vezetni, dugóban például intézi maga az araszolást. Ezt elég nehéz elképzelni, mert ezt a technológiát nem igazán lehet még eladni, az emberek nem nagyon szeretik (lásd a Hakuhodo speciális fejlesztése annak érdekében, hogy az emberek megértsék a Nissan önműködő járművének előnyeit).

580

Mégis, tételezzük fel, hogy elterjednek ezek a járművek. Az ezeket irányító algoritmus természetesen egy mesterséges intelligencia algoritmus. Csakhogy időnként ez az algorimus értékdöntéseket is kell hozzon. Előállhat például egy olyan extrém eset, hogy döntenie kell arról, hogy az autóban utazóknak okoz sérüléseket mondjuk azáltal, hogy inkább a fának megy, vagy az útra hirtelen kiugró gyereknek. Kit mentsen meg az algoritmus, az utazókat vagy a gyereket?

A dolog ragozható, a lényeg, hogy egyes mesterséges intelligencia algorimusok etikai döntéseket kell tartalmazzanak. Mert a robotika Asimov-féle alaptörvényei nem hoznak megoldást például a fenti esetben. Ha valaki mélyebben el akar mélyülni ezekben a dilemmákban, figyelmébe ajánlom az MIT által összeállított igazán érdekes kérdőívet, a Moral Machine-t.

Tenzin Priyadarshi az MIT keretében működő The Dalai Lama Center for Ethics and Transformative Values vezetője. Egy mai szemináriumon arról beszélt, hogy a Moral Machine eredményeinek kiértékelésekor egyértelműek a kulturális különbségek is, például a nyugatiak szigorúbbak a szabálysértőkkel. Viszont, és ez szerintem nagyon érdekes, többen azon a véleményen voltak, hogy ha egy ilyen autójuk volna, jobban szeretnék, ha nem tudnák előre milyen morális algorimust alkalmaz hasonló esetekben.

*
Ami a mesterséges intellegenciát illeti, úgy tűnik ez az idei Cannes Lions egyik meghatározó technológiai témája. A virtuális- és augmentált realitásos kütyük már nem érdekesek, mesterséges intelligenciában viszont az utóbbi évben olyan fejlődés volt, ami ismét fókuszba hozta. Ami igazán érdekes, hogy a fontos fejlesztések a robotikában hagyományosan erős Japán mellett Kínából érkeznek. Mint ismeretes, tavaly nyáron a KFC Kínában elkezdte tesztelni a robot általi rendelésfelvételt,

de Kínából jön a Jia Jia, a robot társalkodónő is,

vagy az Alzheimer betegeknek segítő arc és hangfelismerő szemüveg is.

*

Mielőtt a témát belengené a futurisztikus köd, gyorsan jelzem, számos mesterséges intelligencia algoritmussal van interakciónk már most is. A különféle ügyfélszolgálati chatbotok, a Google remarketing algoritmusai vagy az okos órák testfunkciókat figyelő és értelmező algoritmusai is mind nagyonis hétköznapi mesterséges intelligenciás ujjítások. Nincs már olyan messze, hogy egy mesterséges sajtó algoritmus írja majd az RMDSZ hírlevelét is.

*

Mi tudható, mi sejthető, mi remélhető? A Google vezető mérnökét, a Cannes-ban is sokat idézett futurista, Ray Kurzweit szerint 2029-ben a számítógépek olyan komplexitású döntéseket tudnak hozni, mint az emberek. Nem arról van szó, hogy jobban számolnak majd vagy jobban ismerik fel az arcokat, hangokat, mert ez már most is adott. Hanem arról, hogy ember algoritmusok szerint működnek majd. A futurológia szerint öt stádiuma van az intelligens technológiák fejlődésének:

1. A felszín kaparása (Surfacing). 1950-1995
Fejlemények: a személyi számítógépek elterjedése, az internet kibontakozása, a marketing szemlélet megváltozása

2. A konszolidálódás (Organizing). 1990-2015
Fejlemények: a korábbi találmányok fejlődése magával hozza az információk mélyebb tagolását, strukturálását, rendezését. Általánosan elterjedté válnak az okos telefonok.

3. A kisajtolás (Extracting) 2010-2025
Fejlemények: A gépek és az emberek logikus fúziója (The Merge). Ez a web kiteljesedését hozza. A gépek iszonyatos iramban tanulnak, a keresők okosabbakká válnak, mint valaha. Már nem csak az információ szervezése történik, hanem lehetőség van az egészen újszerű értelmezésükre is.

4. A prognózis (Anticipating) 2020-2035
Fejlemények: A mesterséges intelligencia már képes a mélytanulásra (deep learning). Folyamatos asszisztenciát nyújt számunkra, nem csak specifikus feladatokat old meg. Előre látja a szükségleteinket és előszervezi azok kielégítését. A marketing számára radikálisan új fejezet kezdődik.

5. Emelkedés (Elevating) 2030-2050
Fejlemények: Akkora a technológia függésünk, hogy világ közötti különbség teljesen eltűnik. A mesterséges intelligencia organikussá válik, a testünkben cirkuláló nanorobotok tartanak minket karban, neuron szinapszisokat építenek, hogy legyünk okosabbak, tehetségesebbek és Ray Kurzweilal egyetemben remélem, hogy sokkal viccesebbek is.

Bárhogy is lesz, azt hiszem lassan ideje lecserélnem a két éves telefonomat egy újabbra.