Kelemen Attila blogja
  • média, marketing
ARCHÍVUM RSS

Cannes Lions 2017: egy kis szellemi hangulatkép a legkreatívabb fesztiválról

közzétéve: 2017-06-19 09:15

 

5801

Ez itt a Le Grande Sud, a fémesen csillogó tenger, az enyhén fűszer illatú kristályosan csillogó levegő, a La Croisette nevű luxus sétány, az elegáns puritán tornacipők és giccshatárt súroló új Vuitton kollekció világa. Ha Havannában a leggyakrabban elhangzó szó a la Revolution, itt a leggyakoribb a The Creativity. Szemináriumok, mesterkurzusok, panelbeszégetések, prezentációk stb. és fancy partik egy hetes ciklusa. De nem ez a lényeg.

Ha osztályozni kell, a Cannes Lions a következő típusú szakmai eseményeket jelenti:

  • kreatív ügynökségek beszélnek trendekről (ezek nagyon érdekesek)
  • kreatív ügynökségek mutatják meg magukat és munkáikat (ezek többnyire érdekesek)
  • hollywoodi sztárok beszélnek magukról (uncsi)
  • sportolók, tudósok, írók, művészek, fotósok, Bill Clinton és néha egy-egy bűvész vagy űrhalyós ad elő (szuper)
  • vezető marketingesek mesélnek munkájukról (a lényegről persze soha nem beszélnek)
  • technológiai cégek mutatnak be futurisztikus eszközöket (a fiúk szeretik)
  • klasszikus- és új médiás kolosszusok vezetői beszélgetnek okos meghívottakkal (nagyon intellektuális)

5802

Van azonban néha egy-egy olyan előadás, ami igazán emlékezetes és egyetlen kategóriába sem illik bele. Ilyenkor az előadó kibeszél a klasszikus keretből, kilép a szerepéből és markáns rendszerkritikát fogalmaz meg. Ha a Cannes Lions maga a szakmai inspiráció, az évi alig pár rendszerkritikai előadás maga a dekonspiráció.

Fontos ez? Szerintem igen. Miért? A magyarázat előtt érdemes két vonatkozást tisztázni. (1.) A reklámszakma alapvetően olyannak fogadja el a világot, amilyen. Nem fogalmaz meg értékítéleteket. Itt két típusú ember számíthat nagy karrierre, a fertőzően életigenlő és a zseniálisan cinikus. Mindkét típusnak mások a prioritásai, de egyik sem ébred csillapíthatatlan világjobbító szándékkal. A reklámos abból dolgozik, ami van, úgy veszi a dolgokat, ahogy vannak és leleplezései nem rendszerszintűek.

(2.) Mégis vannak olyan területek, amelyekre a reklám közösség érzékeny, és így vagy úgy, de jobban odafigyel. Ilyen például a gender tematika vagy a környezettudatosság. Létezik egyféle iratlan etika, ami szerint egy magára valamit adó kreatív igazgató érzékeny arra, hogy lehetőség szerint a fentieken legalábbis ne rontson, lehetőség szerint pedig javítson. Ez nem kevés, ha arra gondolunk, hogy ezek a szakemberek építik fel a körülöttünk lévő üzenettartomány javát.

5803

Itt Cannesban, a helyen, ahol világ kreatív szakmája egyesül, létezett még további két íratlan szabály. Az egyik, hogy Cannes Lions előadója nem politizál, a másik, hogy az emberek egyre erősebb technológiai determináltságának jogosságát (vagy jogtalanságát) nem kérdőjelezik meg. És ezeket a fontos iratlan szabályokat idén rendre áthágták.

A sokk neve Donald Trump

A Donald Trump nevű kulturális sokkból a reklámszakma nem tért magához, és nem tervezi, hogy magához térjen. Túl a szellemesebbnél szellemesebb poénokon, amik csak úgy folynak ezekből az emberekből, Trump neve gyakran kísért a nagyon szakmai előadások alatt is. A fake news az egyik idei nagy téma. A héten számos ide vágó szeminárium lesz. Ezek sorát David Remnick, Pulitzer díjas szerző nyitotta. Idézem:

Donald Trump nem az első olyan elnök, aki elkötelezett hazudozó. Nem ő az első, aki folyamatos fantázia gyakorlatokat végez. A különbség, hogy többieket mégis erősen foglalkoztatta a különbség az igazság és a hazugság között, ami Trumpról nem mondható el.

5804

A sokk neve: mobil

Se szeri, se száma azoknak a bemutatóknak, amelyek a mobiltechnológiák és -tartalmak kiteljesítéséről szólnak. A mobiltartalom-verseny egyik nagy globális nyertese a Pinterest nevű képgyűjtő közösségi platform. A Pinterest a világ egyik leginspirálóbb találmánya, az utóbbi évek egyik legpompásabb kreációs eszköze. Tim Kendall, a Pinterest alapítója és vezetője a műsorfüzet szerint arról a még tesztelés alatt lévő eszközről akart beszélni, ami egy mesterséges intelligencia algoritmust vezet be, hogy a képfelismerés még intuitívabb legyen. És valóban, beszélt erről is, úgy 30 másodpercet. Előadásának nagyobbik része arról szólt, hogy a közösségi média java része nem boldogabbá, hanem boldogtalanabbá teszi az embereket, és nem közelebb hozza őket egymáshoz, hanem inkább eltávolítja őket egymástól. Sokkoló kutatások adatasorait prezentálta arról, milyen kártékony a Facebook, Instagram és Snapchat. Sokkoló adatsorok egy közösségi médiástól, a közösségi média terhére. Az előadás végén ünnepélyes ígéretet tett kislányának, hogy kevesebbet fog mobilozni, és többet fog játszani vele. :)