2024. április 19. péntekEmma
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Votisky Petra blogja
  • HR/pszichológiai tanácsadás/coaching
  • Szabadúszó
  • Tanácsadó
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Mutasd a profilod megmondom ki vagy

közzétéve: 2011-11-16 12:23

– avagy személyes márka és közösségi média

Az utóbbi hónapokban egyre több ismerősöm keresett meg azzal a kérdéssel, hogy van-e valamilyen álláslehetőségem számukra. Valamennyien diplomás, több éves tapasztalattal rendelkező emberek, akik vagy egy speciális területen dolgoznak, vagy pedig nem szeretnének már bármit elvállalni.

Természetesen HR területen dolgozó szakemberként azt meg tudtam ígérni nekik, hogy amennyiben hallok ilyen lehetőségről vagy adódik ilyen megbízásom ügyfeleim részéről jelzek nekik. Ugyanakkor rákérdeztem, hogy vajon ők mit léptek eddig, hogy megfelelő állást találjanak. A válasz legtöbbször a következő: „elküldtem az önéletrajzomat néhány ismerősnek, fejvadásznak, megkérdeztem egy-két embert.”

Csak kíváncsiságból rákerestem a nevükre a neten és kiderült, hogy többüknek van például LinkedIn profilja, ami a néven és a jelenlegi cégnéven kívül szinte semmit nem tartalmaz. Amikor felvetettem nekik, hogy esetleg felhasználhatnák az internetet, azon belül a közösségi oldalakat álláskeresésre visszakérdeztek, „Az tényleg hatékony?”

Igen, valóban hatékony, ha a megfelelő oldalakat, megfelelő módon használjuk. Fontos azzal tisztában lenni, hogy mostanában a cégek, fejvadászok, akár leendő főnökök nagyon gyakran rákeresnek a jövendő munkavállaló nevére a neten és bizony elég kellemetlen eredménye lehet ennek. Ugyanakkor azt, hogy milyen módon jelenünk meg a webkettes világban szerencsére tudjuk befolyásolni, kiépíthetünk egy ún. személyes márkát.

A személyes márka az ember olyan jellemzőinek, sajátosságainak összessége, amelyekkel pozitívan kitűnik a többiek közül, amelyek segítségével a vele kapcsolatba lépő másik (ügyfél, cég) bizonyos előnyökre tesz szert. Röviden: ezért érdemes őt „megvenni”. A személyes márka építésére többek között a közösségi oldalakat is fel lehet, sőt fel kell használni, hiszen azon keresztül nagyon sok emberhez el lehet jutni, nem túl magas költségekkel. A személyes márkánk építését célszerű elkezdeni, amint lehet, hiszen elég furcsán néz ki egy kutyafuttában összerakott profiloldal valamelyik szakmai közösségi oldalon, ahol a legtöbb személy, akivel kapcsolatban állunk HR-es vagy fejvadász. Erről azonnal látszik, hogy kétségbeesetten állást keresünk, emellett viszont szinte semmi információtartalma nincsen.

Kinek érdemes a saját személyes márka építésével foglalkoznia? Alapvetően mindenkinek, de különösen azoknak a szakembereknek, akik valamilyen speciális területen dolgoznak vagy vezető pozícióban dolgozóknak. Ezeket a pozíciókat kevésbé szokták meghirdetni, inkább fejvadásszal dolgoznak, vagy pedig költséghatékonyság miatt a cég HR-ese vagy vezetője keresgél a saját kapcsolatrendszerében, aminek része lehet az online világ is.

Ha közösségi oldal, akkor melyik? Elsősorban szakmai közösségi oldalakra érdemes koncentrálni, mint pl. a LinkedIn vagy Xing, azonban oda kell figyelni arra is, hogy milyen publikus információkat osztunk meg az egyéb oldalakon, Facebook-on, Iwiw-en, egyrészt, mert kellemetlen lehet, ha egy leendő munkaadó kompromitáló fotóinkba botlik a neten, ugyanakkor például a Facebook profilunkon is feltüntethetjük azokat a szakmai tapasztalatokat, amelyekre büszkék vagyunk. Megjelenhet ott szakmai blogunk címe is vagy bármi, ami szakmai hátterünkhöz tartozik.

Hogyan használjuk a közösségi oldalakat személyes márka építésére? Elsősorban a szakmai oldalakkal, különösen a LinkedIn-nek kapcsolatos ötleteket szedtem egy csokorba:

  • Legyen egy informatív, attraktív profilod, amelyben szakmai tapasztalataid, kompetenciáid, képességeid szerepelnek.
  • Töltsél fel prezentációt szakmai múltadról, ha van szakmai blogod (Legyen! :-)) azt is szerepeltetheted a profiloldaladon, akár speciális alkalmazásként, így a legutóbbi bejegyzésed is látszani fog.
  • Megadhatod, hogy milyen szakmai rendezvényeken veszel részt, milyen szakkönyveket olvasol.
  • Csatlakozz olyan szakmai csoportokhoz (NE CSAK ÁLLÁSKERESŐKHÖZ!!!), amelyek a hátteredhez passzolnak, érdekesek számodra.

Milyen egyéb, aktívabb lehetőségek vannak?

  • Legyél aktív a csoportokban, szólj hozzá a különböző témákhoz, vess fel új témákat, sőt akár indíthatsz saját csoportot is.
  • Ha valami szakmailag érdekes dolog történt veled állapotfrissítésként megoszthatod a többiekkel.
  • Kérj ajánlásokat olyan kapcsolataidtól, akik dolgoztak már veled.

A személyes márka felépítése után a következő bejegyzésben munkakeresési tippekről, trükkökről lesz szó.


Mutasd a profilod megmondom ki vagy bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. SZAFI hozzászólása:

    Kedves Petra,

    Elosszor olvasom irasaid. Erdekesek.

    A fenti temahoz hadd egeszitsem ki felvezetesed;
    … a helyesen megirt CV-krol is szolj, mert ugye az nagyon fontos. Folytatnam a standard felvezeto mail-ekkel; errol regenyt lehet irni…arrol hogy valaki munkat keres vagy munkak kozott valogat. Vagy akar arrol hogy egy fenykep milyen is kene legyen a CV-n. Szemelyes marka? Nagyon igazad van. A tema aktualis, sot!
    ….
    Szerinted ezt hanyan ertik?

    • Votisky Petra hozzászólása:

      Kedves Szafi,

      Köszönöm a hozzászólásodat!
      A következő bejegyzésben (remélhetőleg szerdán) az álláskeresésről lesz szó. Valószínűleg most nem fogok tudni teljes részletességgel belemenni a jó CV és kísérő levél rejtelmeibe, de előbb-utóbb igyekszem sort keríteni rá.

      Votisky Petra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.