2024. április 20. szombatTivadar
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Votisky Petra blogja
  • HR/pszichológiai tanácsadás/coaching
  • Szabadúszó
  • Tanácsadó
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Mi kell a nőnek? – avagy karrier vs család?

közzétéve: 2011-11-02 09:45

Esti mese, éjszaka prezentáció készítés a másnapi értekezletre, vásárlás, vacsora főzés, üvöltő főnök, üvöltő gyerek, sminkelés az autóban és állandósuló alváshiány…. Hölgyeim, ismerősek ezek valahonnan?

Uraim, és Önöknek ezek? Munka után annak megvitatása, hogy a tanító néni vajon miért pikkel a gyerekre, lázas gyerekkel orvosnál várakozás, míg anya egy fontos megbeszélésen van, konyha-gyerekszoba között ingázó, éjjel dolgozó feleség…

Amióta csak a nők nagyobb tömegben munkába álltak ez a dilemma folyamatosan jelen van életünkben. Természetesen az adott kor társadalma hol az anya és feleség, hol a dolgozó nő szerepet emelte piedesztálra, de ezt a kettősséget nem oldotta fel sohasem.

Az utóbbi években az európai felmérésekből az látszik, hogy egyre inkább elfogadott az az állítás, hogy a dolgozó nő is lehet jó anya és feleség. Vajon mit gondolnak erről mifelénk?

Bukarestben dolgozó nőtársaimmal együtt tavasszal megkérdeztünk erről félezer nőt. A válaszokból szemezgetek most.

Vajon mennyire tartják nehéznek a munka-magánélet összeegyeztetését a nők?

Hát bizony 100 nőből 44 nagyon nehéznek tartja ezt, másik 44 számára pedig kisebb mértékben, de problémát jelent. Nézzük, hogy mi a gond.

Legtöbben túlterheltek, állandó időzavarban vannak, de előjöttek az önértékeléssel, önbizalommal kapcsolatos problémák, folyamatos frusztráltság, lelkiismeret-furdalás is. Az alábbi ábrán látható, hogy a válaszadók számára mi jelent nehézséget.

Uraim Önök hogy vannak ezzel? Vajon ez csak a nők problémája? Milyen nehézségekkel néz szembe egy férfi a munka-magánélet összeegyeztetésekor?

A megkérdezett hölgyek szerint vajon mi segíthet a magánélet és karrier összehangolásában?

Leginkább a feladatok megosztása másokkal. Alább látható, hogy milyen feladatoktól tudnak részben megszabadulni.







 

Emellett válaszadóink szerint a nehézségek leküzdésében segíthet a meditáció, egyszerűsített életvitel, humor, rugalmasabb munkaidő.

Kedves Olvasók! Önöknek milyen trükköket alkalmaznak, hogy összeegyeztessék családi és munkahelyi életüket? Várom javaslataikat, hozzászólásaikat.

 


 

Mi kell a nőnek? – avagy karrier vs család? bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. FlagellumDei hozzászólása:

    Nesze nektek emancipacio.

  2. Votisky Petra hozzászólása:

    Most küldött egy ismerősöm egy érdekes, témába vágó cikket, miután olvasta a bejegyzést. Férfiaknak különösen érdekes. https://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,2084582,00.html
    Idézet a cikkből: “…new research on working fathers indicates that they’re the ones experiencing the most pressure…. The institute had launched the survey to follow up on its 2008 finding that 60% of fathers said they were having a hard time managing the responsibilities of work and family, compared with only 47% of mothers in dual-earner couples.”

  3. A.Orsi hozzászólása:

    Ilyenkor szoktam mondani, h nagyon könnyű karrierista anyukának lenni, csak éppen kell hozza két nagymama, egy babysitter, egy házvezetőnő és egy megértő, mégis belevaló férj. Ha valami hibádzik, borul az amúgy is labilis egyensúly :)
    Szerintem a lényeg az, h soha ne érezzük azt, h “valójában sehol nem vagyunk igazán”. Ez egy veszélyes csapda.
    Amúgy egy hete született az írás, és meglepődtem h nem érkezett sok hozzászólás. Mert véleményem szerint érdemes volna a témát még jobban körüljárni.

    • Votisky Petra hozzászólása:

      Teljesen egyetértek, valóban érdemes ezt a témát körüljárni. Meg is fogom tenni.
      A bejegyzés publikálása után sok visszajelzést kaptam, valószínűleg a nyilvános hozzászólás riasztott el sokakat attól, hogy itt reagáljanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.