2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Votisky Petra blogja
  • HR/pszichológiai tanácsadás/coaching
  • Szabadúszó
  • Tanácsadó
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Mit írj a listádra újévi fogadalmak helyett?

közzétéve: 2016-01-06 14:10

Boldog, csodákkal teli új évet kívánok! Legyen olyan ez az év, amilyenre vágysz. A Nők Külföldön-nél ehhez biztosan találsz majd támogatást. :-)

Mi másról szólhatna ez az évkezdő poszt, mint az újévi fogadalmakról. Azokról, amelyek így hangzanak, most már aztán tényleg…. le fogok járni az edzőterembe, le fogok fogyni, leteszem a nyelvvizsgát, nem eszem annyi édességet stb. Majd január végén (na jó február végén) azt veszed észre, hogy visszazökkentél a korábbi kerékvágásba és minden pontosan úgy zajlik, ahogy az az előző évben. Aztán ahogy közeledik a karácsony, pánikba kerülsz és igyekszel egyszerre lefogyni, nyelvet tanulni és minden olyasmit bepótolni, amit az év során nem tettél. Vagy egyszerűen csak feladod a dolgot és megfogadod, hogy jövőre most már aztán istenbizony… Ismerős? 😉

Mit szólnál hozzá, ha most hivatalosan is felmentenélek az újévi fogadalmak alól?

Felejtsd el a szokásos fogadalmakat. Azoknak úgyis az a sorsuk, hogy elfelejtkezzenek róluk. Gondolkozz inkább célokban, vagyis fogalmazd meg konkrétan, mérhetően, hogy mit szeretnél és rendelj hozzá határidőt is. Például: 2016. júliusában Párizsban franciául rendelek egy étteremben és a pincér tökéletesen megért. VAGY 2016. szeptember 11-én lefutom a félmaratont. VAGY 2016. májusában az új nyári ruháim mérete 38-as lesz. Hogy nézett volna ez ki fogadalmakként? Megtanulok franciául, jobb lesz az alakom, lefogyok. Vagyis nem mérhetően, nem konkrétan, hanem valami homályos vágyként megfogalmazva.

Fogalmazz meg célokat az életed különböző területeire:

Karrier

Anyagiak

Személyes fejlődés, tanulás

Egészség

Párkapcsolat

Család

Barátok

Hobbi, kikapcsolódás

Fizikai környezet, ami körülvesz

Egyéb

 

Priorizálás

Ha ezzel kész vagy és túl sok a célod, akkor priorizáld azokat: Melyek a legfontosabbak? Melyek a legsürgősebbek?

 

Első lépések

Ha pedig megfogalmaztad a céljaidat, akkor határozd meg az első lépéseket, amelyeket még MOST megteszel a céljaid érdekében. Nem jövő héten, nem jövő hónapban, mert akkor már késő lesz, elmúlik a lelkesedés. Tegyél egy pici lépést még most. Van egy ún. 72 órás szabály, amely szerint, ha hozol egy döntést, kitűzöl egy célt, de nem teszel semmit 72 órán belül a cél érdekében, akkor szinte biztos, hogy elsikkad a dolog.

Szokások és célok

Vigyázz, az nem cél, hogy ezentúl minden nap futok fél órát. Ez lehet egy olyan új szokás, ami a célod elérését támogatja. Új szokások kialakításával, a régi, rossz szokások felülírásával támogathatod a céljaid elérését. Ne keverd azonban össze a célt és az azt eszközként támogató szokást. A szokás önmagában nem lesz motiváló. A cél az lesz. (Legalábbis egy JÓ cél mindig olyan, ami megbizserget, amit tényleg nagyon akarsz.)

Maradj motivált!

Ez a legnehezebb. Lesznek az év során pillanatok, amikor könnyen meginogsz, amikor nem lesz kedved hidegben, hóban, fagyban futni menni, fáradtan nyelvet tanulni stb. Ebben nagyon sokat segíthet egy jó csapat. Keress társakat, partnereket az éves céljaid megvalósításához.

Én abban tudok segíteni, hogy most januárban még elérhető egy célkitűző, megvalósító ebook, ami személyes tanácsadóként egész évben támogat. 52 hét – 52 tipp és gyakorlat, hogy 2016 tényleg a Te éved legyen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.