2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Votisky Petra blogja
  • HR/pszichológiai tanácsadás/coaching
  • Szabadúszó
  • Tanácsadó
  • >>
ARCHÍVUM RSS

5 tipp a hatékonyabb időkihasználás érdekében

közzétéve: 2014-04-17 06:00

Gondolom már veled is megesett, hogy a nap végén azzal szembesültél, hogy a tennivalóid felét sem végezted el. Manapság sokan küszködünk időhiánnyal és tologatunk magunk előtt egyre nagyobb feladathegyeket. Összeszedtem 5 javaslatot, ami segíthet abban, hogy hatékonyabban tudd kihasználni a rendelkezésedre álló időt.

1. Tűzz ki megfelelő célokat

Olyan célokat, feladatokat tűzz ki magad elé, amit valóban meg tudsz valósítani, el tudsz érni. Ez munkahelyen néha nehezebb, ugyanakkor hiába vállalsz be valamit csak azért, mert ciki „nem”-et mondani, ha nem tudod elvégezni a feladatot. Ennek lehet az az oka, hogy kevés az idő, nem megfelelő a tudásod, tapasztalatod, túlságosan leterhelt vagy….stb. Érdemes megtanulni „nem”-et mondani (természetesen diplomatikusan :-)), delegálni olyan feladatokat, amelyeket más is meg tud csinálni. Jobban jár mindenki, ha reálisan vállalod be a feladatokat és azokat megbízhatóan megcsinálod.

2. Legyen napirended, tennivaló-listád.

Ha otthon dolgozol, vállalkozó vagy, illetve alkalmazottként is fontos, hogy tudd előre, hogy miket akarsz megtenni egy adott napon, héten vagy hónapban. Ha valamennyire szabadon gazdálkodsz az időddel, akkor jó, ha időszakokra bontod a napodat és meghatározott tevékenységeket mindig ugyanakkor végzel el. Ha tudod magadról, hogy az e-mail olvasás kizökkent a munkádból, akkor célszerű 1-2 vagy 3 óránként ellenőrizni csak az e-maileket. Ha tudod, hogy ebéd után mindig álmos vagy (és ki nem az? :-)), akkor az intenzív agymunkát igénylő tevékenységet ne akkorra időzítsd. Teljesen felesleges 2 órát ülni egy 10 perces feladat fölött, ha azt a feladatot más időpontban 10 perc alatt is meg tudod oldani.

Időmenedzsment

3 Kapcsold ki a zavaró ingereket.

Ha valóban hatékony akarsz lenni, akkor érdemes a telefon e-mail és chat hangjait, a gép felugró üzenet ablakait kikapcsolni, sőt, ha az adott feladathoz nem kell internet, akkor érdemes az internetről is lekapcsolódni, így kisebb a kísértés, hogy a Facebookozással vagy internetes böngészéssel töltöd azt az időt, amit munkával szeretnénk.

4. Ha valamit meg akarsz tenni, akkor kezdd el.

Ha van egy „nemszeretem” feladat, amit viszont nem lehet elkerülni, akkor nem érdemes tologatni, mert az folyamatos feszültséget generál benned, hiszen tudod, hogy előbb-utóbb meg kell tenned. Ha meg akarsz tenni valamit, akkor „hozd magad helyzetbe”, vagyis ülj le dolgozni. Ha például meg kell írnod egy jelentést, akkor ne járkálj a szobában telefonálva, hanem ülj le a géphez, nyisd meg a dokumentumot, vagyis adj esélyt magadnak és a feladatnak is. :-)

5. A szabadidős tevékenységeket is tervezd bele a napodba.

A hobbik fontos szerepet játszanak abban, hogy fel tudjunk frissülni, ki tudjunk kapcsolódni, ami pedig a munkánkon, a feladatvégzésünk hatékonyságán is meglátszik. Pont ezek a tevékenységek azok, amikre legtöbbször nem jut idő. Próbáld ki azt, hogy beleírod a naptáradba a szabadidős programjaidat is, így eleve úgy tervezed a napodat. Egy fél órás sporttevékenység pedig nagy valószínűséggel több mint fél órát javít a hatékonyságodon. :-)

Hatékony munkát kívánok!


Ha még többet szeretnél tanulni hatékonyságról, karrierépítésről…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.