2024. április 19. péntekEmma
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Votisky Petra blogja
  • HR/pszichológiai tanácsadás/coaching
  • Szabadúszó
  • Tanácsadó
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Másik perspektíva (válasz Diósi Lászlónak)

közzétéve: 2012-04-06 09:43

Diósi László egy korábbi bejegyzésében kérdezte blogtársai véleményét az alábbi témában: „Mennyiben más Romániában dolgozni, vezetőnek lenni, üzleteket kötni, mint máshol? Jobb, rosszabb, vagy egyszerűen csak más?

Többszörösen is megszólítva éreztem magam: egyrészt blogtársként, másrészt HR szakemberként is, hiszen több magyarországi cég romániai terjeszkedését kísértem végig HR tanácsadóként. Az élet azonban úgy hozta, hogy elfoglaltságaim miatt nem tudtam véleményemet papírra, illetve billentyűre :-) vetni, azonban ez a kérdéskör hetek óta motoszkált a fejemben és persze eközben alakultak a kapcsolódó gondolataim is.

Diósi László remekül összefoglalta a romániai emberi erőforrás sajátosságokat, a vezető szempontjából kritikus jellemzőket. Én nem is ehhez tennék hozzá, inkább azzal a témával foglalkoznék, hogy vajon miért olyan nehéz egy másik országban vállalkozást, céget indítani? Különösen igaz ez a közép-európai országok menedzsereire, üzletembereire. HR tanácsadóként több olyan közép-európai (köztük magyar) cég romániai próbálkozását nézhettem végig, akik határozott elképzelésekkel, nagy lendülettel megjelentek a piacon, majd fél év, egy év után kivonultak azzal, hogy itt lehetetlen sikeres céget létrehozni. Mi lehet ennek az oka?

Talán azzal lehet legegyszerűbben összefoglalni, hogy hiányzik a perspektíva váltás, hiányzik a „másik fejével való gondolkodás” alkalmazása. Szándékosan nem a képesség hiányáról írok, hiszen a perspektíva váltás vagy decentrálás képessége kisiskolás korban már kialakul, vagyis elvileg képesek vagyunk a másik ember „szemével” látni a világot.

Ha céget szeretne indítani egy külföldi üzletember, akkor a siker érdekében meg kell értenie a helyi gondolkodást, „működésmódot”, ahogyan ezt Diósi László is tette. Nagyon izgalmas ilyen szemmel (is) olvasni a bejegyzését. A legjobb példája annak, hogy más perspektívából is szemléli a világot, hogy néhol egyes szám egyes személyben beszél az itteni munkaerőről. Például: Az egyértelműen kiosztott felelősséget sokkal komolyabban vállaljuk, mint máshol, de ehhez a felelősséget nagyon-nagyon egyértelműen kell kiosztani!”

Ez a szemléletváltás segíthet az ide költöző szakembereknek, vezetőknek abban, hogy sikeresek vagy még sikeresebbek legyenek. Nem szabad pontosan azt a viselkedést, gondolkodást elvárni a bukaresti kollégáktól, beosztottaktól, mint Budapesten, mert itt másban és máshogy lesznek jók illetve másban és máshogy kell ellenőrizni, irányítani őket.

Ha nyitottan, a helyi jellegzetességek megértésének szándékával érkezik valaki Romániába, akkor nemcsak a nehézségekkel, hanem az itteni humán erőforrásban rejlő lehetőségekkel is találkozni fog. Ez a szemlélet pedig komolyan hozzájárul az üzleti és vezetői sikerhez. Ráadásul a külföldi élet kínálta kihívások, az interakciók és feladatok sokfélesége az önismeret és kompetencia fejlesztés remek serkentője.


 

 

 


 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.