2024. április 20. szombatTivadar
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Veress Emőd blogja
  • Üzleti jog
  • Veress Emőd Ügyvédi Iroda,
    Sapientia EMTE
  • ügyvéd,
    intézetigazgató egyetemi docens
  • >>
ARCHÍVUM RSS

A vállalatokról

közzétéve: 2011-07-08 16:23

Az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) hatályba lépésével (minden jel szerint: 2011. október 1-vel) az üzleti jog központi fogalma a vállalat lesz. A Ptk. szerint a vállalat egy vagy több személy által, rendszerszerűen végzett, javak előállítására, igazgatására, értékesítésére vagy szolgáltatások nyújtására vonatkozó tevékenység, attól függet­lenül, hogy célja-e vagy sem nyereség szerzése. A vállalat lesz így a gazdasági szereplőknek és az általuk végzett üzleti tevékenységnek a legáltalánosabb elnevezése, bármilyen vállalkozói tevékenység szervezeti kerete.

A vállalatokat több szempont szerint csoportosíthatjuk. Személyiségük szerint léteznek természetes személy vállalatok (például: engedélyezett fizikai személy, egyéni vállalat, családi vállalat) és jogi személy vállalatok (például: korlátolt felelősségű társaság, részvénytársaság). Tulajdonformájuk szerint azonosíthatunk magánvállalatokat, állami vállalatokat és vegyes vállalatokat. A résztvevő személyek száma szerint megkülönböztetjük az egyszemélyes vállalatokat (például: egyéni vállalat, egysze­mélyes korlátolt felelősségű társaság, kivételes jelleggel egy­személyes részvénytársaság), vagy társuláson alapuló vállalatokat (például: közkereseti társa­ság, részvénytársaság).

A vállalatok jogi tanulmányozása legalább három témát kell figyelembe vegyen: a vállalatok belső szervezetét és működését, a vállalatok piacon való működését (a vállalatok közötti interakciókat, alapvetően a szerződéses viszonyokat), valamit a vállalatok és az állam viszonyait (az adózás, a piacszabályozás és a piacfelügyelet vonatkozásában). A vállalatok viszont nem csak jogi szempontok szerint elemezhetőek. Joel Conrad Balkan kanadai jogász például a vállalatok pszichológiai profilját is elemzi The Corporation: The Pathological Pursuit of Profit and Power c. könyvében és a The Corporation c. filmjében. A filmben megszólaltat egy pszichiátert, aki szerint a vállalatok a pszichopaták jellemzőivel rendelkeznek: érzéketlen módon figyelmen kívül hagyják mások érzéseit, képtelenek kapcsolatokat fenntartani, érdekeiknek megfelelően kikerülnek minden előírást és megszegnek bármilyen szabályt és rögeszmésesen halmozzák a hatalmat és a pénzt. Nyilván nem lehet a (negatív) emberi tulajdonságokat egy az egyben a vállalatokra alkalmazni, ezért ez a megközelítés túlzó. De igazságtartalma van, és ennek ellensúlyozására sokan a vállalatok társadalmi felelősségvállalását hangsúlyozzák és művelik.

A vállalatok a gazdaságunk alapegységei. Ez az elnevezés az új Ptk.-val a jogi nyelvben is szentesítést nyer, mindennapos jogi fogalommá válik. De a témát most nem folytatom, mert nyár van, a Balaton Sound-on már dübörög a zene a színpadokon, és ilyenkor nem jó a jogi témákat túlzásba vinni :-)

A vállalatokról bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Tihi hozzászólása:

    “Nyilván nem lehet a (negatív) emberi tulajdonságokat egy az egyben a vállalatokra alkalmazni, ezért ez a megközelítés túlzó. De igazságtartalma van, és ennek ellensúlyozására sokan a vállalatok társadalmi felelősségvállalását hangsúlyozzák és művelik.” – Tegyük hozzá abszolut önző marketing céllal, imidzsjavítási céllal. Tulajdonképpen a társadalmi felelősség-projektjeik teljesen marketing megközelítésűek. Nem az a lényeg, hogy a mekkora a társadalmi iimpact, hanem mekkora a marketing-hozam. A korporációk soha nem lesznek mások, mint amit róluk az általad is említett The Corporation c. dokfilm megállapít. Az egész jelenlegi piaci, jogi, politikai keret, a brutális verseny, a tulajdonosok és a vezetők mérhetetlen önzősége és társadalmi érzékenység hiánya ebbe a pszihopata helyzetbe tolja őket. Amerika a klasszikus példája annak, hogy hová tud jutni egy gazdag, sikeres társadalom, ha a politikát, a jogot is azok gyártják akiket csak a saját profitjuk érdekli. Nézd meg, ha még nem láttad, az Inside Job c. filmet is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.