2024. március 1. péntekAlbin
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Veress Emőd blogja
  • Üzleti jog
  • Veress Emőd Ügyvédi Iroda,
    Sapientia EMTE
  • ügyvéd,
    intézetigazgató egyetemi docens
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Alkotmányellenes a fizetésképtelenségi eljárások új szabályozása

közzétéve: 2013-10-30 05:27

Tegnap az Alkotmánybíróság (AB) megállapította, hogy a 2013. évi 91. sürgősségi kormányrendelet – teljes egészében – alkotmánysértő. A Nép Ügyvédjének a kérelmét fogadta el az AB. Megállapította, hogy a sürgősségi kormányrendelet ellentétes az alaptörvény 115. cikkének 4. és 6. bekezdéseivel, vagyis:

– megsértették azt a szabályt, amely szerint a kormány sürgősségi rendeletet csak azokban a rendkívüli esetekben fogadhat el, amelyeknek szabályozása nem tűr késedelmet,

– illetve nem tartották tiszteletben, hogy sürgősségi rendeletek nem érinthetik az állam alapvető intézményeinek a jogállását.

Ahogy a Pénzcsinálók gazdasági portálon megjelent korábbi bejegyzésemben írtam: addig, amíg az Alkotmánybíróság meg nem állapítja, hogy ténylegesen fennállt az a rendkívüli helyzet, amely indokolta e szabályozás rendeleti úton, magyarul a Parlament megkerülésével történő elfogadását, a rendelet sorsa bizonytalan.

Most már nem bizonytalan. Egyelőre biztos, hogy nincs új fizetésképtelenségi szabályozás. A kormány mindenképpen tévedett. Ha új szabályozást akarnak, a megoldás, hogy a rendelet szövegét törvénytervezetként benyújták a parlamentnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.