2022. aug. 13. szombatIpoly
EUR = 4.8909 RON
USD = 4.7450 RON
HUF = 1.2438 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,631.92(0.49%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Veress Emőd blogja
 • Üzleti jog
 • Veress Emőd Ügyvédi Iroda,
  Sapientia EMTE
 • ügyvéd,
  intézetigazgató egyetemi docens
 • >>
ARCHÍVUM RSS

Európai és nemzetközi üzleti jogi mesterképzés a Sapientián

közzétéve: 2013-10-03 05:07

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem honlapján, a tanévkezdés kapcsán jelent meg egy hosszú interjú a jogász szak terveiről, programjairól. Itt, a Pénzcsinálók gazdasági portál blogján egyetlen tervet szeretnék kiemelni: az európai és nemzetközi üzleti jogi mesterképzés (LLM) elindítását a 2014/15-ös egyetemi tanévtől kezdődően.

A jog szak nyelvi helyzete amúgy is bonyolult a Sapientia EMTE rendszerében: amíg más szakok alapvetően magyar nyelven oktatnak, nálunk a fő oktatási nyelv a román. A szak indításakor döntöttünk így, mert a végzett hallgatóknak ismerniük, sőt, magas szinten használniuk kell a román (szak)nyelvet. Nyilván, magyar nyelvű tárgyak is szép számban vannak. A mesterképzés tovább bonyolítja ezt a nyelvi helyzetet: ez angol nyelvű lesz. Ennek legalább két oka van.

Az első, hogy a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem közötti együttműködésnek köszönhetően létezik Kolozsváron magyar nyelvű jogi mesterképzés, amivel szemben nem akarunk fellépni, sőt, szeretnénk, ha saját hallgatóink egy része is ott tanulna tovább. Ezt a mesteri képzést megerősíteni kell, nem pedig értelmetlen versenyt kialakítani vele szemben.

A második, hogy az üzleti jog igen jelentős mértékben szupranacionális jellegűvé vált, és ez a nemzetközi helyzet egyre fokozódik (ahogy Virág elvtárs mondta Pelikán elvtársnak A tanu című, zseniális filmben). Üzleti jogi szakjogászoknál az angol nyelv ismerete ma már minimális alapkövetelmény, a gazdasági fejlődéshez pedig elengedhetetlen a megfelelő jogászi háttérmunka. Nemzetközi együttműködésekre képes, külföldi befektetések esetén a már említett jogi háttérmunkát elvégezni tudó jogászokra van szükség, és ezt a tudásszintet az alapképzésnek nem feladata nyújtani (ott a cél a elsősorban a klasszikus tárgyak, a polgári jog, a büntetőjog, az eljárásjogok elsajátítása).

A bejegyzés elején hivatkozott interjúban azt nyilatkoztam, hogy “a Sapientia EMTE-s jogászképzést nem szabad elszigetelt, elzárt, légüres térben folyó oktatásként elképzelni, ami sajnos nagyon sok kisebbségi kezdeményezés sajátja.” Az angol nyelvű mesteri programmal az egyetem megnyílik a román anyanyelvű és a külföldi hallgatók előtt is. És az téved a legnagyobbat, aki ezt a nyitást az egyetem sajátos kisebbségi céljaitól való eltérésként értékeli. A román anyanyelvű és a külföldi hallgatók együtt fognak dolgozni a romániai magyar hallgatókkal. Így ez a nyitás pontosan azt a célt szolgálja, amit el akarunk érni és el kell érjünk: tudatni a többséggel és nemzetközi szinten is, hogy itt komoly szakmai munka folyik, megismertetni, hogy nagy feladatok legyőzésére vagyunk képesek, és a velünk való együttműködés minden résztvevő számára értéket teremt. És ez is legitim kisebbségi cél.

Európai és nemzetközi üzleti jogi mesterképzés a Sapientián bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Hunor hozzászólása:

  Örvendenék, ha a nemzetközi jogi mesterképzés mellett nagyobb energiát fordítanátok a kisebbségi és emberjogi szakjogászi ismeretek átadására is. Természetesen fontos, hogy a végzett diákok között kiváló nemzetközi szakjogászok legyenek, de ne feledjétek, hogy a magyar közösségnek sürgősen igen nagy szüksége olyan szakjogászokra, akik felvállalnak és végigvisznek kisebbségi jogi ügyeket (közigazgatási nyelvhasználat, etnikai diszkrimináció, stb.) Az elmúlt években több közösségi szempontból kritikus per (aranyosgyéresi táblaügy, zászlóügy, üzletek kétnyelvű feliratoszását előíró tanácshatározat, stb.) részben azért bukott el, mert a magyar oldal jogi képviselőinek a másik oldalénál hiányosabb volt a szaktudása és a tapasztalata.

  • admin hozzászólása:

   Kedves Hunor! Egyetértek veled. A most kezdődött tanév második félévétől végre indul a kisebbségi jog, mint szaktárgy, olyan, eddig is létező tárgyak mellett, mint az Emberi jogok nemzetközi védelme. Ez is egy olyan terület, amelyet más egyetem nem fog felvállani, hogy kutatja és tanítja, mert máshol ez mellékes kérdés. Nyilván egy tantárgy nem világmegváltás, de mindenképpen több, mint ami eddig volt.

 2. admin hozzászólása:

  A felvetésed kapcsán jött egy ötlet: talán lenne értelme, hogy gyakorló jogászoknak tartsunk legalább egy kisebbségi jogi továbbképzést, ha az általad említett típusú, jogvédelmi ügyekben kell eljárjanak, ezt felkészültebben tehessék. Nekem a kisebbségi jog nem szakterületem, de a fontosságát tényleg átérzem. Ha egy ilyen jellegű képzés iránt van a gyakorló jogászok részéről valós érdeklődés, megszervezzük. Emőd

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.