2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Veress Emőd blogja
  • Üzleti jog
  • Veress Emőd Ügyvédi Iroda,
    Sapientia EMTE
  • ügyvéd,
    intézetigazgató egyetemi docens
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Bankok és fogyasztóvédelem

közzétéve: 2013-07-23 07:46

A hitel szükséges a gazdaság megfelelő működéséhez. És az is természetes, hogy annak, aki más pénzét használja, meg kell fizetnie a hitel árát, kamatok, jutalékok formájában. Ez egyfajta “bérleti díj” más tulajdonában levő pénz használatáért.

Viszont nem szabad megengedni, hogy félrevezető, részleges vagy pontatlan legyen az egyszerű fogyasztó tájékoztatása a hitel költségeiről és kockázatairól. Mert a fogyasztónak (és sajnos, a kisvállalkozások jelentős részének) nincs meg az a szakismerete, hogy felmérje a szerződött hitel valós költségeit. Ezért kellett az európai és a tagállami jogalkotónak a hitelfogyasztók megfelelő tájékoztatását előíró jogszabályokat megalkotnia és ezért kell ezeket a jogszabályokat folyamatosan szigorítania.

Mert vegyünk egy kedvező banki ajánlatot: egy 6-7%-os kamatozású, 30 éves lefutású, 180.000 lejes értékű, ingatlan vásárlás céljábal felvett, ingatlan jelzáloggal garantált hitelt. Egy ilyen – a banki termékek között valóban kedvezőnek tűnő – hitelnek a tényleges törlesztési költsége körülbelül 410.000 lej.

A hitelfogyasztónak elsősorban ezt a számot kell ismernie, amikor határoz a hitelszerződés elfogadásáról, hogy ne hozzon irracionális döntést. És ha a fogyasztói döntésnek reális gazdasági alapjai vannak, az végső soron a pénzintézeteknek is jó, mert a pénzintézet célja a hitel megfelelő törlesztése, és nem a biztosítékok végrehajtása.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.