2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Veress Emőd blogja
  • Üzleti jog
  • Veress Emőd Ügyvédi Iroda,
    Sapientia EMTE
  • ügyvéd,
    intézetigazgató egyetemi docens
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Nagypénteken

közzétéve: 2013-03-31 07:54

Nagypéntek. A megfeszített Krisztus emléknapja. Híven a nap egyházi liturgiai jelentéséhez, a nagybányai törvényszéken voltam, egy vállalat (sajnos komoly, egykor nem csak működőképes, hanem szépreményű cég) fizetésképtelenségét kimondatni. A vállalat nagypénteki megszűnését nem fogja “feltámadás” (sikeres újjászervezés) követni. A határozat egyszerűsített fizetésképtelenségi eljárás elindításáról szól, a csődről.

Visszaúton Kolozsvárra, Désen, az ipari zónán át autózva, felfigyeltem egy táblára: Castelul Kornis (Kornis-kastély) 3 km. Korábban csak pár fotót láttam a Szentbenedek falu területén fekvő kastélyról, állapotáról pedig újságcikkben olvashattam, ha jól emlékszem a Szabadságban. Úgy döntöttem, megnézem. Talán nem kellett volna. A romos kastély 2013 nagypéntekén egy juhfarm integrált része.

A kaputorony külső és belső részét fakerítéssel lezárták, alul vastag szalmaréteg, a bejárórész így juhok éjszakai altatására alkalmas.

A kaputoronyhoz vezető hidat két egyszarvú kőszobra őrzi. Tüzetesebben megnézem a két egyszarvút. Furcsa mosoly van a lóarcokon. Tetszik nekik, amit látnak? A várfalnak kívül-belül új fakerítés van nekiépítve, ott is juhokat lehet éjszakáztatni. Az egyik unikornis mellett rozsdás lajtoskocsi, nem messze szintén rozsdás, működésképtelen traktor utánfutó. Sár és szemét. Kezdem megérteni, miért mosolyognak az egyszarvúak. Ez nem vidámság. Megbolondultak. Ez az őrület bárgyú vigyora, a pusztulás látványát nem bírták elviselni. És az átható juhszag. És az egyik nem túl messze található lakóházból üvőltő zene műfaja. Igen, valószínűleg egy kő unikornis, egy címerállat, egy mitológiai lény is megbolondulhat az erdélyi Balkánon.

A kastély ma is álló romjai jelzik, hogy talán nem is olyan rég még menthető lett volna a gyönyörű épületegyüttes (csak megjegyzésképpen, az utóbbi évtizedekben tönkrement erdélyi kastélyok sora hosszú, például az alvinci Martinuzzi-kastélyból alig pár oldalfal áll, pedig a rendszerváltás előtt a kollektív gazdaság által használt, még ép épület volt). Ma az állagmegőrzés is egy vagyonba kerülne. Hol lehetett az Asszony háza, a Leányasszonyok háza, a Dajkák háza?

Interneten olvasom, hogy 1915-ben itt forgatták, Jászai Mari és Szentgyörgyi István főszereplésével a Bánk bán filmet (a film a második világháború alatt elpusztult).

A kastély nyilván műemlék (CJ-II-a-A-07704). A műemlékeket a 2001. évi 422. törvény  és más jogszabályok alapján szigorú szabálysértési és büntetőjogi szankciórendszer védi. A hatóságok úgy tűnik, hogy szelektíven alkalmazzák a hatalmukat. Szomorú vagyok. A belső várfalon a Sepultura felirat. Egy brazil metálzenekar neve. Portugálul sírt, sírhelyet jelent. Találó, mert itt van a CJ-II-a-A-07704 számú, elhunyt műemlékünk sírhelye. Feltámadás? Ugyanúgy, ahogy a nagypénteken csődbement vállalat, ez a kastély sem fog már feltámadni.

(A fotók – nyilván az első kivételével – mobiltelefonnal készültek, elnézést a minőségükért).

Nagypénteken bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Géher Ferenc hozzászólása:

    Kedves Veress úr,

    sajnos a helyzet valóban nagyon szomorú, mert a reneszánsz ún. öregkastély ilyen állapotban vészelte át a II. világháborút:

    https://www.fortepan.hu/?view=query&lang=hu&q=szentbenedek&x=-823&y=-19

    Ami azóta történt az a szándékos és felelőtlen pusztítás eredménye. Néhány éve a terület négy sarkára kihelyeztek egy-egy táblát – angol és román szöveggel – miszerint magánterület, belépni tilos és életveszélyes. Aláírás: Mikeházi Polgármesteri Hivatal.

    A négy táblát másnap reggelre ellopták.

    Sajnos a műemlékek még megmenthető részére sem kap a kastély támogatást a román műemlékvédelemtől. Egy utolsó mentőöv lehetne egy gyors EU-s támogatás.

    A Kornis család 1600-1945 között lakta a kastélyt.

    Üdvözlettel:

    Géher Ferenc
    Budapest

  2. Iuga Tibor hozzászólása:

    Ismerem a helyet, hisz pár kilóméterre van Szamosújvártól.
    Örülök, hogy írtál róla Emőd, sajnálom, hogy igazad van.
    Másutt egy darab kővel turisták százezreit tudnak odacsábítani, itt meg szinte naponta meghal egy kis darab törtőnelmünkből.
    Szégyen, Románia!

  3. Kati hozzászólása:

    Hatóság kétféle van.
    A helyhatóság, amely önös érdeke és remélt nyeresége szerint alkalmazza/ vagy inkább nem alkalmazza a törvényt és a szakhatóság amelynek már “mukk” sem jut e területen. Törvény erejével védelmezni műemléket a világ leghaszontalanabb próbálkozása. Az igazságszolgáltatás “nem közveszélyes” címen úgy is felment minden műemlékrombolót. Higgyen nekem, tapasztalatból tudom!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.