2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Szabó András Tibor blogja
  • Pénzügy, menedzsment
  • Paprika Latino International
  • Operatív vezető
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Fülöp-szigetekről átszállítani, Miamiból vásárolni vagy Panamából bérelni?

közzétéve: 2012-10-10 14:34

Nemzetközivé válni a valódi átváltozásoknak az egyik típusa.

Megközelítőleg egy éve egy skype konferencia keretében négyen beszélgettünk: egy kolumbiai, egy argentin, egy német-magyar és egy erdélyi magyar. Ez a négy ember három különböző helyen ült: az első kettő Costa Ricában, a harmadik Romániában, jómagam meg Bulgariában voltam a beszélgetés idején. Arról szólt a megbeszélés, hogy miként tudjuk megoldani a Costa Ricában forgatott szerb-horvát-macedón közös Survivor tengeri logisztikáját, pontosabban honnan tudjuk beszerezni a szükséges 13-15 motorcsónakot. Három opcióról vitáztunk. Az első opció az volt, hogy a Fülöp-szigetekről átszállítjuk a korábban a szerbek által vásárolt hajókat. A második opció, hogy Miamiból vásárolunk hajókat, mert ott olcsóbb. A harmadik pedig, hogy Panamából bérelünk motorcsónakokat, mert onnan talán még olcsóbb bérelni. A beszélgetés végére abban maradtunk, hogy a Fülöp-szigetekről körülményes átszállítani, Miamiból túl rövid az idő összevásárolgatni a hajókat, így marad a bérlés.

Ez a megbeszélés 2011 augusztusában zajlott le, és akkor nem tűnt fel, hogy bármi fura lenne ebben a 30 perces megbeszélésben. Mikor egyszer valakinek meséltem a Fülöp-szigeti hajókról, akkor hívta fel a figyelmem, hogy meglehetősen sok országot említettem egy levegővételre. Utána számoltam össze: 4 kontinens 13 országa került a kontextusba valamilyen formában a megbeszélésen. Talán akkor és ott döbbentem rá, hogy a kis cég, ahol dolgozom, valódi nemzetközivé vált. A megbeszélés idején is 7  közép-kelet európai országban dolgoztunk már, de az valahogy kevésbé tűnt “valódian” nemzetközinek.

Jogosan tehető fel a kérdés, hogy miként, illetve mitől változik át egy Romániában alapított kis cég egy nemzetközi céggé, de nem multivá, 7-8 év alatt? A  válasz erre összetett, de ha a legmélyére nézünk, akkor két oka lehet.

Az első ok, hogy ez volt az első cég, amely elhitte magáról, hogy képes ugyanazt a televíziós tartalmat helyi minőségben, helyi emberekkel több országban is legyártani. Erre segített rá az a tény, hogy időben lovagolta meg azt a hullámot, hogy több nemzetközi formátumot több KKE országban is elkezdtek gyártani. Ha úgy tetszik, kicsiben az valósult meg, hogy ez a cég rájött arra, hogyan kell ugyanazt a Dallas sorozatot szerb nyelven megcsinálni, szerb JR-ral egy Nis-i farmon. És így létrejött egy szerb Nis, egy bolgár Plovdiv, egy szlovák Presov és egy magyar Kecskemét sorozat. Érdekesmód mind a négyben JR a gonosz, Bobby a jófiú és Sue Ellen mind a négy verzióban a reggeli jeges teából csak a jeget szereti, ahogy azt a formátum biblia* pontosan leírja. Ma már senki nem kapja fel a fejét arra, hogy az X-Faktornak román, magyar, bolgár és német verziója készül, de ez a 2000-es évek elején nem volt ennyire egyértelmű nagyon sok kelet-európai televíziónak és gyártócégnek.

A második ok arra, hogy miért kezd el egy Romániában alapított cég Rizikót játszani Európa tartalomgyártó piacán az, hogy a tulajdonosa egyszerűen meg merte tenni a nemzetközivé váláshoz szükséges első lépéseket. Ami semmi egyebet nem jelentett, mint hogy felpakolt és addig lábalt új országokban, és, ha kellett, ugrott vissza az ablakon, ha kirakták az ajtón, amíg elhivatottságát el nem kezdték a potenciális ügyfelek komolyan venni, és meg nem születtek az első megrendelések. A vakmerősége pedig abból táplálkozott, hogy messze nem elégedett meg azzal, hogy a potenciális piaca egy városra, megyére, régióra vagy akár egy országra redukálódjon. Ez a nemzetközivé való válás első lépése: elhinni azt, hogy arra, amit a cégünk gyárt vagy szolgáltat, a szomszédos országban is igény mutatkozhat. Easy-beasy, nem???

*Formátum bibliának hívják a nemzetközi formátumok értékesítéséhez szükséges részletes leírást, a legyártáshoz szükséges információcsomagot.

pixelstats trackingpixel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.