2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Szabó András Tibor blogja
  • Pénzügy, menedzsment
  • Paprika Latino International
  • Operatív vezető
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Tényleg 66.000 ember nézte negyedórán keresztül az elsötétített képernyőt?

közzétéve: 2012-11-16 13:04

Számomra korszakalkotó jelenség volt, amikor 2010. június 28-án Magyarországon az RTL KLUB képernyője elsötétült. Nem az elsötétítés jogosságát vitatnám, biztos megérdemelték, hanem akkor értettem meg igazából, hogy miként működik a nézettségmérés a televíziózásban.

A következő nézettségi adatok érkeztek másnap reggel, amelyeket az origo.hu így foglalt össze: “Június 28-án este nyolctól, az előre hozott Barátok közt után elsötétült az RTL Klub képernyője: az első negyedórában az AGB Nielsen 66 ezer tévézőt mért, a második negyedórában viszont már csak tízezer alatti nézettséget regisztrált. … Este tíztől újabb elsötétítés következett, ennek első tizenöt percében még 17 ezren reménykedtek abban, hátha mégis lesz műsor, utána viszont jóformán nullára zuhant a nézettség: 23.30-ig nem is volt műsor a csatornán. “.

Nem tudom, hányan kapták fel a fejüket a hír olvasásakor, de egy biztos: azóta híresült el az a szállóige, hogy az RTL Klub nem tud nagyon melléfogni semmilyen műsorral, ha még az elsötétített (értsd fekete) képernyőt is hatvanezren nézik. Csak a miheztartás végett: Magyarország legnézettebb sport csatornája, a Sport 1 ért el nagyon jó napokon 66.000-es nézettséget, a Discovery Channel is ekörül mozgott annak idején.

Mindennek két vetülete van. Az egyik a következő szakállas viccben foglalható össze: Nagymama kap az unokáitól egy új tévét. Bekapcsolják neki, körbeülik, örvendeznek, majd magára hagyják a nagymamát. Másnap reggel az unokái kérdezik nagymamát, hogy milyen volt a tévézés. Mondja a nagymama: “Nagyon szép volt. Volt híradó, film, és aztán nagyon szépen havazott reggelig”. Igen, megbocsájtható, ha valaki nem nevet fel hangosan, de gondolom, érthető. Tényleg vannak olyanok, akiknek a semmi is megüti az ingerküszöbét.

A második vetülete rávilágít arra a tényre, hogy a nézettségmérés nem más, mint egy naponta elvégzett statisztikai becslés. Ez a napi szinten elvégzett nézettségmérés az alapja egy közel 300 millió dolláros kereskedelmi televíziós piacnak.* Ezalatt pontosan a következőket kell érteni. Magyarországon 1040 háztartásban a tévékészülékekbe be van építve egy nézőmérő berendezés, amely naponta továbbítja a központnak a nézettségi adatokat. Egész pontosan azt, hogy a néző mikor, mennyit és mit nézett aznap.** Ezt az 1040 tévénéző tesztalanyt nevezik panelnek. Az adatokat telefonos vagy mobilkapcsolaton keresztül naponta összesítik és naponta készítenek belőle egy statisztikát, amelyet megkapnak az előfizető televíziók, reklámügynökségek, nagyvállalatok marketing osztályai, és bárki más, aki előfizet arra, hogy megtudja, hogy hányan nézték az azelőtti napi Isaura kalandjai sorozatot.*** Majd ezen napi nézettségi statisztika alapján költenek el eszméletlen sok pénzt a marketingosztályok reklámra, amelyet az ügynökségek kiközvetítenek a tévécsatornáknak, akik ugyanazon a pénzen tartalmat gyártanak vagy vásárolnak, amelyet majd ugyanaz az 1040 főből álló panel megnéz.

Itt bezárul a kör, pontosabban folytatódik tovább a spirál, és így működik ez a világon mindenhol. Csak időközben elköltésre kerül 300 millió dollár. Kevés olyan iparág van manapság, aminek “a hozzáadott értéke” egy naponta szétküldött statisztikán alapul. Nem a statisztikai felmérések pontosságát vagy létjogosultságát feszegetem, csupán megállapítom, hogy ez egy ilyen iparág, ahol minden egyes paneltag televíziónézési szokása kb. 300.000 dollárt ér.

*https://www.pwc.com/hu/en/pressroom/assets/PwC_Entertainment_and_Media_Outlook_2010_Hungary.pdf

** https://www.agbnielsen.net/whereweare/dynPage.asp?lang=local&id=98&country=Hungary#3

*** https://adattar.nmhh.hu/agb/nezettseg/201204

 

pixelstats trackingpixel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.