2024. április 20. szombatTivadar
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Somodi Zoltán blogja
  • Információs társadalom
  • Matrix Business Consulting
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Góbé termék – helyi brand vagy üzlet?

közzétéve: 2012-12-11 10:57

Nemrég feltettem egy kérdést, Nektek és magamnak: Góbé termék vagy helyesírás? A kérdés nem az, hogy melyik fontosabb, nehezen lehetne erről dönteni. Csak egy kis játékról van szó, amelyet az OTP Bank indított el, és a jutalom 500 euró. Mindkét esetben szimbolikusnak tekinthető ez az összeg összehasonlítva az igazi szükséggel. Különben mától szavazni is lehet (már úgy is belejöttünk a napokban :) ), a jobb oldalon a hírfolyam felett.

A helyesírás kérdését elemeztem már a Digitális nyelv című bejegyzésemben, amire nagyon sok észrevétel is érkezett. Köszönet érte! Most a góbé termék lesz a főszereplő.

Mikor azon gondolkoztam, hogy milyen ötleteket javasoljak, először a Székely termék jutott eszembe. Nagyon tetszett a kezdeményezés és valóban hasznosnak tartom. Viszont lemondtam róla, mivel féltem, hogy politikai színezetet fognak adni egyesek a javaslatomnak, főleg a közelgő kampány miatt (amin már szerencsésen (?) túlvagyunk azóta). Így került fel a listámra a Góbé termék, amiről úgy véltem, hogy politikailag semleges. Mint kiderült, ennek is vannak szépséghibái, mivel egy céghez kötődik a kezdeményezés, és felmerül a gyanú, hogy csak saját érdekeit látja benne.

Véleményem szerint az ötlet nagyon jó, és végső soron a cél az, hogy növelje a Székelyföldön gyártott termékek népszerűségét ezáltal segítve a helyi termelők fennmaradását és fejlődését. Ez pedig hozzájárul az egész térség fejlődéséhez, ami alapja kell, legyen mindenféle autonómia törekvésnek. Ha egy térség gazdaságilag nem erős, nagyon kockázatos politikai vagy közigazgatási autonómiáról beszélni. De ezt most nem folytatom, mert nem akarok politikai vitát.

Visszatérve a Góbé termékre, szerintem szükség van egy erős márkára, brand-re, ami fel tudja venni a versenyt a nagy, belföldi és külföldi cégek márkás termékeivel. Még egy pozitívum lenne, ha ezt a márkát nem csak a Székelyfölddel azonosítanák az emberek, hanem a valóban természetes, házias és jó minőségű termékekkel. Ha még ezek mellett valaki üzleti vagy esetleg politikai tőkét kovácsol belőle, nem hiszem, hogy baj lenne. Sőt, nagyon szépen beépül az előbb felvázolt képbe és körforgásba.

Egy kis kritikával vagy javaslattal fejezem be. Szerintem módosítani kellene a Góbé termék mottóját: „Helyi termelőktől, helyi kereskedővel, helyi embereknek”. Az utolsó részt én így írnám „nem csak helyi embereknek”. Fontos lenne, hogy ez a márka ne csak „helyben”, Székelyföldön legyen ismerős és elismert, hanem minél szélesebb körben. Talán egy ilyen irányú kezdeményezésre lehetne használni az 500 eurót.

Góbé termék – helyi brand vagy üzlet? bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Barni hozzászólása:

    A Góbé termék szerintem is egy jó kezdeményezés. Arról viszont lehet vitatkozni, hogy milyen gyenge promóciós megjelenése van a termékeknek. Itt gondolok a konzervatív hangulatot idézni akaró barna színvilágra, illetve a maximálisan túlbonyolított, így hatékonyságát megkérdőjelezhető logóra. Véleményem szerint olyan alap hibákat hordoz magába a Góbé termék brand (ha van ilyen), amit egy majd húsz éve piacon lévő vállalkozó nem szabadna megengedjen magának (az ötletgazda Boros Csabára gondolok). Itt is az a szomorú tapasztalatom, hogy sajnos nem nagyon akar a székelyföldi üzleti szférában az ilyen jellegű tudás halmozódni. Ha a Góbé termék, mint helyi, székelyföldi értékként akar megjelenni a piacon elengedhetetlen egy olyan brand létrehozása, amivel kitűnik a vérprofi multinacionális termékek közül. Sajnos ez az egész Góbés dolog egy marketingileg gyengén átgondolt dolog. Nem tudom, hogy a megfelelő kreatív szellemi tőke hiányzik Székelyföldről, vagy az arculatterveket megrendelők gondolkodnak olyan ilyen silányan. Mindezt mondom azért, mert a koncepciót jónak gondolom, és az elején még örvendtem is neki, de sajnos a tartalmi töltetnek az arculatban való megjelenési hiánya miatt sokat veszít az értékéből.

  2. Sandor hozzászólása:

    Kedves Gobe vitaindito…nem szeretnem a kezdemenyezest azonnal leloni..peldaul rengetegen tehetseges fiatal van Erdelyben például a Partiumi egyetem grafika szakán, miért ne lehetne tartani egy un.brainstormingot és legjobb munkát kivitelezni…sok az éhes diák 500 euró.A Gobe szó tarsitodik egybizonyos humor könnyedség,feluletesseg, de mondjuk Erdély termék,Transylvania termék,Élet termék,nefeledjuk,hogy nagyapaink az udvart életnek nevezték…menny ki az életre fiam…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.