2023. december 1. péntekElza
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Seer László blogja
  • digitális marketing, viselkedési közgazdaságtan, innováció
ARCHÍVUM RSS

A modern jósok mindent tudnak

, ,

közzétéve: 2013-08-12 14:06

A legtöbb internetező soha nem gondol bele abba, hogy böngészés közben mennyit szemetel. A saját adataival.

Két dolgot látok, ami az üldözési mániásoknak elég rossz hír:

  1. Egyrészt ez internet nyújtotta lehetőségek, a virtualitás (még mindig) szép új világa állandóan arra kecsegtet, hogy vállaljuk fel magunkat: véleményünket, attitűdjeinket, személyes(ebb) adatainkat és kényelmesen berendezkedjünk egy-egy általunk kedvelt rendszeren belül (pl. Facebook).
    A rendszer fölötti kontrollunkról általában meg vagyunk győződve, ezért életünk egyszerűvé válik és általában örülünk ennek a nagyszerű, eleve futurisztikusan új világnak.
  2. Másrészt meg hajlamosak vagyunk elfelejteni elolvasni az adatvédelmi záradékokat, majd helyzetünkből profitálva (tudniillik mi vagyunk a mindig ártatlan ügyfelek), átrakjuk a felelősséget másra és elkezdünk sípolni, paranoidkodni, szörnyű összeesküvések megtört áldozatát játszani. Ezt tenni, bevallom, valóban könnyebb, mint elolvasni az adatvédelmi záradékokat, de ugyanakkor elég kicsinyes viselkedés is.

A következő videót a belga SafeInternetbanking.be készítette és egy jósról szól, aki egy rakás érzékeny adatot képes elmondani az ügyfeleiről. Mindezt hogy csinálja? Nézd végig!

Comments