2024. április 25. csütörtökMárk
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Seer László blogja
  • digitális marketing, viselkedési közgazdaságtan, innováció
ARCHÍVUM RSS

Személyes pénzügyek: idomítás vagy gladiátorharc?

, ,

közzétéve: 2013-01-07 19:36

Egy időben, amikor csóró egyetemista voltam, minden CsináldMagad-tipusú irományt elolvastam, melyek “személyes pénzügyeim felvirágoztatását” célozták.

Robert Kiyosaki, Kurt Tepperwein és egyéb jóindulatú férfiboszorkányok nagy hatással voltak rám, de hatásuk akkoriban főként abban nyilvánult meg, hogy egészen profi fösvény lettem, meg egy igazán hardliner aszkéta.

Kelet Európában egyfajta hagyomány, hogy az embereket néha az alanyi jogon járó jólét elkerüli. Ez ma is csak akkor van másként, ha a pénzzel való viszonyunkat rendezzük. A pénzkezelés ugyanis olyan, mint egy gladiátorharc: vagy Te győzöd le a Pénzt, vagy a Pénz győz le Téged. Döntetlen nincs.

Szokás azt mondani, hogy a “pénz megfial”. Szerintem itt kezdődik a pénzidomítás. Az ember felismeri, hogy a pénzhez tartozó elsődleges fogalom nem a “költés”, hanem a “szerzés”. A pénzből pénzt lehet csinálni (Sic!). Az értékteremtő folyamatok személyes pénzügyeinknek is részét képezhetik.

Amit viszont már kevesebben tudnak, az a hogyan? Az elmúlt másfél hónapban tesztelgettem a www.penzidomar.ro -t (románul: www.dresoruldelei.ro) és több olyan dologgal szembesített, melyekre nem voltam felkészülve. Benyomásaim azóta többször előbukkantak lefekvés előtt 🙂

A Pénzidomár.ro egyszerű, visszafogott, de kedves humorú leckéi és szimulátorai által sok egyéb mellett rájöttem arra, hogy:

  1. Most már tényleg ideje kinőni azt a rossz szokást, hogy az ember máról holnapra éljen. A dédszüleinknek talán nem volt más választásuk. Nekünk már van. Pénzügyeinket előre meg kell tervezni.
  2. A pénz nem egy negatív, de nem is pozitív fogalom. Egyszerű, előjel nélküli energia. Az energia előszerettel áramlik. Ha nem áramlik, akkor poshadt bűzt áraszt és elfogy.
  3. Tartozni nem kellemes érzés, de tehetetlennek lenni és az értékteremtést elnapolni forráshiány miatt még annál is rosszabb. Ezért lehet, hogy jobb ma egy hitel, ami segít értéket teremteni, mint mától kezdve 60 évig napi egy-egy zsíroskenyér és tonnányi frusztráció.
  4. Rendkívül egyszerű dolgokon múlik, hogy a pénzügyeink hogy alakulnak. Ismétlem: nagyon egyszerű dolgokon. Nincs az a banális tanács, amire nem kell és nem lehet emlékeztetni valakit néha. Ilyenekre gondolok.
  5. Ha már van pénzed, akkor befektetéseid legyenek változatosak. Ha nincs pénzed, akkor olvass sokat befektetésekről, változatosságról.

Ezek és sok egyéb hasonló benyomás segíthet abban, hogy a pénzzel ne gladiátorként, hanem idomárként bánhass.

Comments