2024. április 20. szombatTivadar
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
ARCHÍVUM

A siker női arca

közzétéve: 2019-03-06 08:55

Mostanában a siker egy igazi siker téma, mégis mindenki máshogy definiálja, különösen, ha a női sikerekről beszélünk. Még én sem tisztáztam le magamban teljesen, hogy nekem mit is jelent ez a kifejezés, így nagyon kíváncsi vagyok, hogy vajon előadóink és a közönség mit gondol arról, hogy miben áll a női siker, különösen itt, Erdélyben. Pénzben, presztízsben, karrierben, esetleg családi vagy lelki egyensúlyban kellene mérnünk?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ A siker női arca című, stílszerűen a nőnapra időzített rendezvényünkön, amely a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége (UKKSZ) és a Harghita Business Center együttműködésében valósul meg.

Március 8-9-én Székelyudvarhelyen minden a nőkről fog szólni, de nem csak a nőkhöz, hiszen férfiak nélkül nem lehet és nem is tudunk, akarunk női sikerről beszélni. Éppen ezért egy tartalmában és meghívottjaiban is nagyon színes programot állítottunk össze, nőket és férfiakat is felkértünk, mondják el a véleményüket, hogy így a lehető legtöbb perspektívát fel tudjuk villantani a női sikerről.

Erről a péntek-szombati napról persze a Back II Black “örök érvényű” slágere is rögtön beugrott:

„Akár péntek, akár szombat
Nekem mindegy ez, csak gyere el majd holnap
Lehet péntek, lehet szombat
Tudod mindegy, mert én várok rád majd holnap”

Természetesen ennél sokkal komolyabban fogunk foglalkozni A siker női arcával (a részletes, színes programot itt éred el), lássuk is, hogy mi minden és mindenki lesz.

Akár péntek…

Nőnapon nyilván férfiaknak kell köszönteniük a hölgyeket, így a Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatal Szent István-termében tartandó, március 8-án, 15 órától kezdődő rendezvényünket Gálfi Árpád polgármester és Nagy György, az UKKSZ elnöke nyitja meg.

Aztán szintén egy férfi, Diósi László fog beszélni arról, hogy mi a NŐK SZEREPE A MUNKÁBAN ÉS A VEZETŐI POZÍCIÓK BETÖLTÉSÉBEN. Ő az OTP Bank Romániától érkezik hozzánk, de az RMÜE és az Oktatáshoz való jog Alapítvány elnöke is, és hát egy nagyon nagy gazdasági koponya, így biztos sok infót tud majd átadni erről a témáról. Nem mellesleg ő támogatta a Nő.Élet.Erő székelyföldi vállalkozónői kutatásunkat is, amiről szintén szó lesz a későbbiekben.

Előadását követi egy panelbeszélgetés, amelyben arra keressük a választ, hogy HOL A NŐ HELYE. Ma. Erdélyben. Két női és két férfi meghívottunk a konzervatívabb és liberálisabb oldalt is megjeleníti majd. Asztalos Lehel pszichológus, női-férfi önismereti csoportot is vezet, bőven van véleménye. Ahogy Hajdó Csabának is, aki multis körben dolgozik és közben az udvarhelyi tanácsban is benne van, így nemzetközi és itteni perspektívákat is meg tud majd mutatni. Kászoni Fejős Gabriella agyagfalvi református lelkész, négy gyermek édesanyja és egyben aktív közösségépítő szintén igen színes egyéniség, ahogy Veres Nagy Tímeának, sepsiszentgyörgyi projektmenedzsernek is határozott véleménye van a női szerepekről. A beszélgetést én moderálom majd.

És aztán jön a már említett kutatásunk eredményeinek bemutatása, amelyre most először kerül sor nagy körben. A NŐ.ÉLET.ERŐ: A SZÉKELYFÖLDI VÁLLALKOZÓNŐK AZ ADATOK TÜKRÉBEN előadást természetesen a kutatást vezető két szociológusunk tartja majd: Geambașu Réka a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem és a budapesti Hétfa Kutatóintézet munkatársa, valamint Gergely Orsolya, a csíkszeredai Sapientia EMTE oktatója. Vajon milyen ma Székelyföldön vállalkozni, nőként? Mennyire sikeresek a vállalkozó hölgyek? És ők sikeresnek érzik magukat? Minderről és még jóval többről is szó lesz.

És ha már női sikerről beszélünk, nem maradhat el néhány jó példa bemutatása sem, a SIKERES NŐK kerekasztal. Demeter Anna-Mária a Cetate Production ügyvezetőjeként egy kicsit sem nőies területen, a sátorgyártásban ér el nagy sikereket. Gündisch Ágnes, a Nobila Casa ügyvezetőjeként, tulajdonosaként 150 ember munkájáért felel, és nem mellesleg három gyermek édesanyja is.  Mara Gyöngyvér, a csíkszeredai Sapientia EMTE rektorhelyetteseként a tudományos pályán és intézményvezetőként elérhető siker szép példája. Váradi Erdős Ildikó pedig a Boro-Info ügyvezetőjeként, tulajdonosaként már tizenéve szervezi férjével közösen a legnagyobb romániai élelmiszeripari kiállítást, a GastroPan Expo-t. A beszélgetést a szintén nagyon sikeres, Príma Polgár díjas Szalay Zsuzsanna pszichológus vezeti majd.

A napot egy PECHA KUCHA (ejtsd: pecsa kucsa, magyarul locsi-fecsi) zárja, ahol Albert Orsolya színművésznő fogja az előadók női sikerről szóló definícióit bemutatni. Ezzel ezt a japánból származó, pörgős prezentációs technikát is szeretnénk Erdélyben meghonosítani.

…akár szombat

Szombaton már arra helyezzük a hangsúlyt, hogy előadóink, trénereink segítségével azokról a témákról beszéljünk, amelyekben a nők leginkább fejlesztésre szorulnak ahhoz, hogy minél sikeresebbek legyenek, vagy amelyekkel jellemzően gondjaik, nehézségeik vannak. A szombati nap helyszíne a Harghita Business Center, itt 9 órától kezdünk, ahol egész nap ingyenes gyerekmegőrzést biztosítunk a Ficánka Napköziotthon két szakképzett óvónőjének segítségével, így kisgyerekes anyukák, apukák is bátran jöhetnek gyerkőceikkel!

ASSZERTIVITÁS: HOGYAN ÉRVÉNYESÍTSÜK SIKERESEN AZ ÉRDEKEINKET? Ezzel fogjuk indítani a szombati napot Kádár Annamária pszichológus segítségével, hiszen a nőknek ez egy valóban döcögős és fejlesztendő terület még.

Ahogy a külső-belső konfliktusok kezelése is. Erről már Pálfi Kinga – aki szintén pszichológus, valamint szervezeti tanácsadó is- fog beszélni, de nem csak a KONFLIKTUSOK A NŐKBEN előadáson, hanem azt követően egy workshop-ot is tart majd, ahol már gyakorlati eszközöket is mutat a konfliktuskezelésre. A helyszínen lehet majd regisztrálni a workshop-ra, a helyek száma limitált, így érdemes lesz gyorsan bejelentkezni.

Szinte mindenkit érintő terület a következő beszélgetésünk is, amelyben az ANYASÁG, APASÁG ÉS MÉG A KARRIER IS témáját járjuk körbe meghívottjainkkal. Czirjék Katalin négy gyerekes anyukaként vállalkozik, egyik alapítója a Női vállalkozók Erdélyben csoportnak, vajon hogy jut mindenre ideje? És Dósa Zoltánnak, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem docensének, pszichológusnak, aki még könyveket, cikkeket is ír is és három leány apukája? Nem kisebb a kérdés Gergely István „Tiszti” esetében sem, hiszen ő három gyereke mellett további 200-at „menedzsel” a Csibész Alapítványnál. De a fiatal, első gyerekes anyukának sem lehet egyszerű, miközben vállalkozást vezet, és az udvarhelyi tanácsban is ott van, egy pár hónapos csecsemővel kiegészülve. Ezekről a tapasztalatokról Szarvas Zsuzsanna fog nekünk beszélni. És hát moderátorunk is az igazi woman power megtestesítője, Arros Orsolya három gyerek mellett egyszerre több bizniszt is futtat, szintén tanácsos Udvarhelyen, és az RMDSZ Nőszervezetének is aktív tagja.

Hogy milyen zavaros a viszonyunk a pénzzel, mennyire vágyunk rá és közben mennyi hiedelmünk, előítéletünk van vele szemben, erről fog nekünk beszélni Zsigmond Ilka hipnoterapeuta a PÉNZ=SZERETET előadásában. És nem csak, hiszen utána egy kiscsoportos hipnoterápiát is tart a jelentkezőknek (a helyszínen lehet majd regisztrálni rá).

Hogy a magyarországi jó példákat is behozzuk, Inotay Petra, a FIVOSZ női bizottság elnöke és  Forintos-Szűcs Anita HFDA – Magyar Divat és Design ügynökség divatigazgatója fog a NŐI KARRIERVÁLTÁS mikéntjeiről beszélni.

A szombati napot szintén egy PECHA KUCHA-val és Albert Orsolyával fejezzük be, aki itt már a közönség véleményét mutatja majd be arról, hogy mit jelent vajon a női siker. Végső zárásként és network eseményként egy finom szendvicsebéd mellett beszélhetjük ki a két nap tapasztalatait, élményeit.

Lesz tehát itt minden, szem szájnak fülnek ingere, érdemes lesz benézni, akár csak egy-egy előadásra is, hiszen mindkét nap ingyenes a részvétel. Kérlek jelezd részvételi szándékod A siker női arca Facebook eseménynél, hogy lássuk, kb. mennyi érdeklődőre számíthatunk!

A részletes programot a polgármesteri hivatal elérhetőségein: udvarhely.ro/esemenyek, az udvarhelyma telefonos applikáción, valamint az ukksz.ro/asikernoiarca oldalon is elérheted, böngészd bátran!

És gyere, akár nő, akár férfi vagy, akár pénteken, akár szombaton, vagy akár mindkét napon!

 

GySzM