2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
K Plusz tehetséggondozási keretprogram
  • Célkitűzés

    a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása
  • Részletek

    >>
ARCHÍVUM RSS

Vízió helyett hallucinál a kezdő vállalkozó, és amolyan ötlet-fétis jellemzi

,

közzétéve: 2016-06-23 10:50

 

A jó vállalkozó legalapvetőbb tulajdonsága, hogy gyors. Mert a világ is gyors, és különösen azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek bármilyen köze van vagy lesz az internethez, a gyorsaság nem lehet választás kérdése – jelentette ki Hild Imre startup mentor, az iCatapult és a Global Platforms alapítója a hétvégén megrendezett K+ Talent Daysen, “Az elfelejtett jelszó” – mindent egy vállalkozás indításáról, amit még nem mondtak el neked című előadásában, a kolozsvári Tranzit Házban.

Hild Imre a vendéglátóiparban kezdett vállalkozni, 1991-ben egy orosz laktanyát béreltek ki Szentendrén, ahol főként amerikai turistákat láttak vendégül. A vállalkozás hatalmas siker volt, a komoly érdeklődést többek között annak is köszönhették, hogy a különleges vállalkozási ötletükről írt a New York Times és a London Times is. Később Hild bekerült az amerikai Cornell Egyetemre, ahol MBA fokozatot szerzett.

1998-ban a Lehmann Brothersnél állt munkába, ahol 2003-ig dolgozott. Miután hazatért Magyarországra, először értékpapírosítás-tanácsadással foglalkozott, majd 2004-ben megalapította a Hild Életjáradék, majd az OTP Életjáradék nevű pénzügyi szolgáltatókat. A két vállalat összesen 43 milliárd forintnyi portfóliót épített fel, és dominálta a magyar életjáradék-piacot a válság beköszöntéig. “Ezt követően úgy voltam vele, hogy két dologgal biztosan nem fogok foglalkozni a továbbiakban, az egyik az ingatlan, és kizártam a banki termékeket is. Így jött képbe az, ami igazából érdekel: a vállalkozások építése, illetve az internettel kapcsolatos cégek fejlesztése” – kezdte előadását a startup mentor.

Hild Imre

Hild Imre

Bár legtöbben azt hiszik, hogy a finanszírozás hiánya jelenti az igazi korlátot, a legtöbb vállalkozónak nem pénzre van szüksége

– ezt a tanulságot azokban az években vonta le, amikor a Primus Kockázati Tőkealapban fiatal magyar és régióbeli vállalkozók üzleti terveit, befektetés reményében benyújtott beadványait értékelte. “A kezdő vállalkozásoknak pénz helyett sokkal inkább piacismeretre van szükségük. Arra, hogy meg tudják fogalmazni, ki az a vevő, aki pénzt fog adni a termékeikért és szolgáltatásaikért. Ez akkor (a Primusnál eltöltött évek alatt – szerk.) teljesen hiányzott, mindenki hallucinációkat fogalmazott meg vízió helyett, és azt gondolta, hogy ő találta fel a spanyol viaszt” – mondta. Elmondása szerint ez volt az egyik kiváltó oka annak, hogy később megalapították az iCatapult acceleratort 350 millió forintos alapító tőkével, év elején pedig létrehozta a Global Platforms nevű céget, amellyel a régió induló vállalkozóinak segítenek a világpiacra való kijutásban.

Ne vesztegessétek senki idejét!

Bármi, amit nem a vásárló miatt tesz egy vállalkozó, az Hild szerint időpazarlás. Arra is kitért, hogy véleménye szerint teljes egészében el kell felejteni a pályázati pénzekhez való folyamodást akkor, ha valaki a vállalkozásindításon gondolkodik, és az értékajánlatát szeretné megfogalmazni. “A pályázatra úgy is lehet gondolni, mint egy kábítószerre: mihelyt elfogy, úgy fogod érezni, hogy újra szükséged van rá. Ilyenkor rendszerint a vállalkozó kizárólag a pénzszerzésre kezd koncentrálni, és eszébe sem jut, hogy a vásárlót, a legfontosabb bevételi forrást győzze meg az értékajánlatával” – magyarázta.

Azt javasolta a vállalkozásalapításon gondolkodóknak, hogy elsősorban platform-startupokat próbáljanak létesíteni. A mentor szerint ugyanis az ilyen startupok rendkívül nagy energiaráfordítást spórolnak meg azon, hogy már hatalmas ügyfélkörrel rendelkező platformokra, mint a Facebook, LinkedIn, Twitter vagy eBay találnak ki új megoldásokat. “Ezek a hatalmas vállalkozások már megtették azt a szívességet, hogy összetereltek több száz millió ügyfelet. Egy startup életében a legnagyobb költség az ügyfélszerzési költség, de ezeknek a platoformoknak a felhasználóit gyakorlatilag ingyen el lehet érni” – mutatott rá.

ketto

Mindenkinek ötlet-fétise van

Arra is kitért, hogy ami a startupok építését illeti, tapasztalatai szerint az egész régióra nagy általánosságban még mindig jellemző, hogy a létrehozás folyamatában a legfontosabbnak továbbra is a jó ötletet tartják, majd ezt követi a pénzszerzés, a fejlesztés maga, illetve a vásárló megtalálása, vagyis az eladás. A legtöbb kezdeményezés azonban Hild szerint az utolsó fázisban bukik, a vállalkozók rendszerint teljesen figyelmen kívül hagyják a vásárlók igényeit a fejlesztés során, ezért gyakran nem olyan végterméket készítenek, amelyre végül kereslet is mutatkozik majd.

“Amolyan ötlet-fétis jellemez mindenkit. A vállalkozásban gondolkodók jelentős része egy jó ötlet megszületését tartja a siker legfontosabb elemének. Egy jó ötlet azonban megvalósítás nélkül nem ér semmit, és erre a legjobb példa a MySpace” – hozta fel, majd magyarázatként hozzátette, a közösségi hálózatot építő interaktív honlap még a Facebook előtt létezett, és sok tekintetben hasonlít is hozzá, Hild szerint azonban nem ismerték fel, hogy mennyire szélesen és mélyen kell értelmezni a piacot. Vagyis, hogy ezen a piacon nem a felületes kapcsolatépítéshez köthető adatok, hanem a piacon felgyülemlő információk jelentik az igazi értéket.

Hogyan kell sikeres startupot építeni?

Hild szerint egy jó vállalkozónak nem ötlete, hanem lehetőségfelismerési és lényeglátási képessége van. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, egyre gyakrabban van az az érzése, amikor fiatal vállalkozókkal találkozik, hogy igazából nem a vállalkozónak van ötlete, hanem az ötletnek vállalkozója. Az ötlet viszont csupán tippek sorozata, amely feltételezéseken alapul, miszerint:

  • valóban létezik egy probléma,
  • aminek a vállalkozó valóban ismeri a megoldását,
  • létezik egy piac is, amely hajlandó fizetni ezért a megoldásért,
  • és ennek a megoldásnak a kidolgozására az adott vállalkozó a megfelelő személy.

Tippekbe viszont senki nem fog befektetni, viszont ha ezeket a feltételezéseket a piac mély megismerése által tényekre tudja cserélni a vállalkozó, akkor a saját piacának olyan szakértőjévé válik, amely lehetővé teszi a lehetőségek felismerését.

A lehetőségek felismerése mellett Hild szerint rendkívül fontos a kommunikáció is. “Szoktuk mondani a szakmában, hogy az átlagfelhasználónak a figyelmi görbéje rövidebb, mint egy aranyhalé. A termékről ezért gyorsan, tömören, és a lehető legegyértelműbben kell fogalmazni. A hatékony kommunikációnak viszont az az egyik legalapvetőbb feltétele, hogy a vállalkozás minél inkább ismerje a piacot” – emelte ki. Hild szerint rendkívül hasznos tud lenni ebben a tekintetben is egy társvállalkozó, egy úgynevezett co-founder bevonása, aki új szemléletet hozhat a vállalkozásba, olyan információkkal segíthet továbbcsiszolni a terméket, amelyek vélhetően még szélesebb rétegnek segítenek elnyerni a tetszését. Egy társalapító emellett Hild szerint emberi szempontból is kiemelten hasznos tud lenni, sok vállalkozó állítja, hogy a rosszabb időszakokon általában a társának köszönhetően tud hamar átlendülni.

harom

A befektetők elsősorban nem segíteni, hanem keresni akarnak a vállalkozón  

“Minden a vállalkozón múlik, ezért is dühít nagyon gyakran, amikor különböző konferenciákon mindenki a befektetőkről, az üzleti angyalokról beszél. Nagyon sok kezdő vállalkozónak is az az egyik legfontosabb célja, hogy befektetőt találjon magának. A befektetők viszont mind másodsorban vannak, emellett nem is jótét lelkek, egyszerűen azért jönnek a vállalkozások közelébe, mert üzletet látnak benne. A befektető soha nem támogatni akar egy céget, hanem keresni akar rajta. Sok esetben korrekt üzlet is tud lenni, de túl gyakran értik félre a kezdő vállalkozók a befektetés fogalmát” – magyarázta Hild.

Az üzleti mentor szerint nagyon sok vállalkozás emellett akkor követ el súlyos hibát, amikor annyira eladja magát az ötletnek, hogy nem mer a vásárlók közé menni, és a piacon feltett kérdésekkel visszaigazolást nyerni. “Ezt a helyzetet messziről el kell kerülni, hiszen minél korábban szerez információt arról, hogy milyen értékajánlatra, termékre van szüksége az ügyfélkörnek, annál közelebb kerül a vállalkozó egy jó, és a piacon is eladható végtermékhez.

Az időzítés a kulcs

A világ egyik legjelentősebb startup acceleratora, az Angelpad egyik felmérésének eredményeire is felhívta a figyelmet előadásában Hild. Az amerikai startup gyorsító a programjaikon résztvevő vállalkozókhoz azzal a kérdéssel fordult, hogy véleményük szerint az általuk elért sikernek mi volt a kulcsa. A startup-tulajdonosok döntő többsége válaszolt úgy a kérdésfelvetésre, hogy lényegében az időzítésen múlt az, hogy ők befutottak. A megkérdezett startupok a második legfontosabbnak a csapatot tartották, az ötlet lényegességét csak harmadik helyre sorolták, és mindössze minden hetedik startup volt azon a véleményen, hogy a rendelkezésükre álló pénzforrásnak köszönhetik a sikert.

“Kevésbé gyakran emlegetett igazság, de nagyon-nagyon kevés jó startup van. És ez igaz a befektetőkre is, akiknek a nagy részének fogalma sincs arról, hogy mitől lesz jó egy ilyen vállalkozás, és hátha bejön valami alapon dobnak ki befektetésre szánt pénzeket az ablakon. Ez azért is van így, mert nincs igazán jó értékmérő, ezeknél a vállalkozásoknál főként a kezdeti fázisban nem létezik bevétel, és semmilyen más pénzügyi szám. Ha viszont valaki elkezd értéket teremteni, akkor csőstől jönnek majd a befektetők, ezért azt javaslom mindenkinek, hogy legyen bátorsága kivárni azt a pillanatot, amikor a befektető keresi meg a vállalkozást” – mondta Hild.

Hozzátette, befektetést akkor érdemes bevonni , amikor a vállalat további növekedését csak pénz bevonásával lehet megtámogatni. Arra a trendre is felhívta a figyelmet, hogy egyre több korábban sikeres vállalkozó dönt úgy, hogy kezdő vállalkozásokba fektet. Ezek a befektetők rendszerint már sikerre vittek, és jelentős összegért értékesítettek vállalatokat, tisztában vannak azzal is, hogy a pénz mellett milyen típusú segítség az, amely előrébb mozdíthat egy céget, ezért is tartja mindenki őket az egyik legjobb befektető-típusnak.

Hatalmasat fog nőni az online kereskedelem, és ez hatalmas lehetőség a kezdő vállalkozásoknak    

Az online kereskedelem 2016-ban várhatóan 45%-ot fog nőni az előző évhez viszonyítva. Csak az Egyesült Államokban 327 milliárd dolláros lesz ez a növekedés, és ennek jelentős részét Hild vélemémnye szerint nem a már létező vállalatok termékei, hanem leginkább újonnan piacra kerülő termékek fogják adni, ami hatalmas lehetőség az újjonnan alapított vállalatok számára. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy az egykattintásos online vásárlás egyre több embernek van már a DNS-ében annyira – és ebben az olyan nagy óriáscégeknek is szerepük van, mint például az Amazon -, hogy az aznapi kiszállítás válik a normává a webáruházak részéről.

Ennek ellenére Hild szerint elérkezett az online kereskedelem robbanásának az ideje. Nagy növekedést célzó vállalatoknak pedig az ebben az iparágban jelentkező kihívásokra kell megoldásokat találniuk, de csak azok lesznek sikeresek, akik:

  • nem a feltételezésekben, hanem csakis a tényekben hisznek,
  • gyorsan dolgoznak,
  • és jól is időzítenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.