2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
K Plusz tehetséggondozási keretprogram
  • Célkitűzés

    a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása
  • Részletek

    >>
ARCHÍVUM RSS

Kétszáz fiatal fordult meg hétvégén a K+ Talent Daysen

közzétéve: 2016-06-20 15:22

3

A K Plusz és a Kreatív Kolozsvár tehetséggondozó programok nyílt napjain mintegy kétszáz fiatal fordult meg június 17-én és 18-án a kolozsvári K+ Közösségi térben, illetve a Tranzit Házban. A K+ Talent Days néven meghirdetett rendezvény szakmai programokkal, kiállítással, vásárral, koncertekkel és bográccsal várta a kolozsvári fiatalokat. Itt találkoztak egymással azok a fiatal vállalkozók és kreatívok, akik már részt vettek valamely korábbi K Plusz és Kreatív Kolozsvár rendezvényen, illetve itt mutatták meg tehetségüket a szélesebb közönség előtt termékeik, alkotásaik felsorakoztatásával és szakmai előadások tartásával.

A K+ Talent Days június 17-én, pénteken Schanda Tamás János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárának köszöntőjével indult. Schanda hangsúlyozta, hogy  az elmúlt fél év tapasztalatai azt mutatják, hogy a K+ közösségi tér példásan betölti azt a szerepet, amelyet tavaly megálmodtak neki – a 2015-ös Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa program szellemisége sikeresen továbböröklődik általa. A kolozsvári fiatalok ebben a térben találkoznak, együtt dolgoznak, megtanulnak vállalkozásokat indítani, jövőjüket a saját kezükbe veszik, és itthon bontakoztatják ki tehetségüket. A program eddigi sikerét igazolja az is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy döntött, további egy évig biztosít finanszírozást a K Plusz tehetséggondozási program folytatására és a K+ Közösségi tér működtetésére.

Mostis Gergő, a Kreatív Kolozsvár programvezetője és Kisgyörgy Réka, az ETDK főszervezője és a MIK alelnöke a K Plusz program eddigi megvalósításairól tájékoztattak. Mostis a program legfontosabb megvalósításaként a kolozsvári fiatal vállalkozók és kreatívok szakmai hálózatának sikeres kiépítését jelölte meg, Kisgyörgy pedig számokban fejezte ki a megvalósításokat. Kiemelte, hogy a közösségi tér nemcsak saját rendezvények helyszínéül szolgál, hanem az elmúlt fél évben több mint 30 befogadott rendezvény is zajlott itt kb. 1000 fiatal részvételével. A tér februári lanszírozása óta a saját programok száma meghaladta a 45-öt, a részt vevő fiatalok száma pedig az 1500-at. Ezenkívül közel 600 szakértőt is sikerült megszólítani három nagyobb konferencia által – hangsúlyozta Kisgyörgy.

A péntek délután a Best of ETDK, az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia hat legizgalmasabb előadásáé volt. Mike Nimród, Csiki Réka Orsolya, Vadas Henrietta, Moldován Imola, Lőrincz Jonatán és Vass Tamás előadásai bár témaválasztásban nagyon különböztek – tartalmilag a jogtól, a pszichológián, a kommunikáció és közgazdaságtanon át, egészen a gördeszkás videók képi világáig íveltek – egy közös jellemzőjük mégis volt: a szakmai igényesség és a szórakoztató tálalás ügyes párosítása révén a közönséget kérdezésre, élénk párbeszédre késztették.

1

Vass Tamás

A szombat délelőtt a szakmai kerekasztaloké volt: először a fiatal vállalkozók rendelkezésére álló források volt a téma, majd pedig az erdélyi co-working irodákról folyt a beszélgetés. Nagy-Imecs Péter, a Goodwill Consulting operatív igazgatója Parajdi Borbálával, az Eurotop Consulting Kft. ügyvezető igazgatójával és Farkas Andrással, a PONT Csoport alapítójával beszélgetett anyagi forrásokról – az uniós és helyi pályázatok, banki hitelek, és befektetőktől származó finanszírozás előnyeiről és hátrányairól. A szakértők azt javasolták, hogy ha a fiatal vállalkozóknak van egy életképes üzleti terve, amely egy felkészült csapattal párosul, akkor merjenek banki kölcsönben, illetve befektetők bevonásában gondolkodni, ne csak a pályázati forrásokban. Amennyiben mégis a pályázás mellett döntenek, ajánlják, hogy egy pályázati tanácsadó segítségét is kérjék, ugyanis az utóbbi olyan technikai és jogi tudással rendelkezik, ami kritikus lehet a pályázat sikere szempontjából.

Az erdélyi coworking irodákról Bessenyei Hajnalka, az Impact Hub Kolozsvár igazgatója, Rácz Attila, a székelyföldi Design Bank alapítója, Aczél Dóra, a nagyváradi Coworking iroda vezetője, Ecker Klaudia, az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. munkatársa és Farkas András, a PONT Csoport alapítója beszélgettek. A földrajzi sokszínűség – Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Nagyvárad, Budapest, London – ellenére minden meghívott arról számolt be, hogy a coworking irodák mindenhol identitásformálóak: közösségépítésben, kreativitásban és innovációban verhetetlenek, és hogy ebben látják a jövőt.

2

Bessenyei Hajnalka, Ecker Klaudia, Rácz Attila, Aczél Dóra és Farkas András

Szombat délután a Tranzit Házban folytatódott a rendezvény, ahol kolozsvári kézművesek, formatervezők, designerek termékeit mutatták be: Fazakas Réka Rebeka ékszerei, Fodor Enikő újradesignolt hulladékbútorai, Jakab Orsolya táskái, a Pojga csapat fajátékai, Vass József illusztrációi, Zillmann Zsuzsa kézműves kozmetikumai, Dénes Noémi és Oláh Ildikó ékszerei várták a bámészkodókat és a vásárlókat egész délután.

Mindeközben Hild Imre magyarországi startup mentor a vállalkozásindításról tartott izgalmas előadást. Hild három jó tanácsot adott a fiatal vállalkozóknak: ha vállalkozni akarnak, akkor ne vesztegessék az idejüket, hanem vágjanak bele. Minden, amit tesznek, azt a vásárló miatt és érdekében tegyék, mert minden egyéb időpazarlás. A pályázati pénzeket pedig felejtsék el, mert az olyan, mint a drog, és megöli a kreativitást, illetve a fejlődést.

Hild előadását követően a Bridge Budapest ösztöndíjasainak élménybeszámolójára került sor. Benyák Dóra, Demarcsek György és Puskás Brigitta egy-egy hónapot töltöttek az ösztöndíjnak köszönhetően egy-egy multinál San Francisco-ban, illetve Ázsiában. Mindhármuk számára szakmailag meghatározó, életre szóló tapasztalat volt, éppen ezért arra ösztönzik a kolozsvári fiatalokat, hogy ők is pályázzák meg a mindenki számára nyitott Bridge Budapest ösztöndíjat, utazzanak és merjenek nagyot álmodni.

A nap Cserey Csaba ütőhangszer-koncertjével és Goranga-bulival zárult.

További részletek a nyílt napokról a https://kplusz.ro/ és a www.kreativkolozsvar.ro weboldalakon, illetve a K Plusz Facebook oldalán érhetőek el.

 A K Plusz egy komplex tehetséggondozási keretprogram, amelynek legfontosabb célkitűzése a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása: képességeik, készségeik és kompetenciáik fejlesztése, kapcsolatrendszerük erősítése. A programot a PONT Csoport a budapesti Új Nemzedék Központtal és a kolozsvári Magyar Ifjúsági Központtal partnerségben koordinálja. A program az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Nemzeti Tehetségprogram révén részesült támogatásban. A program kiemelt szakmai partnerei a Design Terminal, az Erdélyi Múzeum Egyesület, az Igen, tessék! – Da, poftiți! Egyesület, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség, a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet, a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács, Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum, a Kolozsvár 2015 Egyesület, a Magyar Ifjúsági Értekezlet, a Mathias Corvinus Collegium és a Sapientia EMTE.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.