2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
K Plusz tehetséggondozási keretprogram
  • Célkitűzés

    a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása
  • Részletek

    >>
ARCHÍVUM RSS

Két hónap alatt 50 rendezvényt hoztak tető alá a K+ közösségi térben

közzétéve: 2016-04-12 22:27

50 rendezvény, ebből 37 saját program, 18 partnerszervezet, 775 résztvevő – vezették fel néhány adattal a működtetők a mai ünnepi eseményt a kolozsvári K+ közösségi térben. Ezek a számok önmagukban nem sokat jelentenek, viszont, ha összevetjük azzal, hogy picit kevesebb, mint két hónapja nyílt meg a helyszín, akkor azonnal látható, hogy az érdeklődés nem hétköznapi. Az elmúlt két hónapban minden nap történt itt valami: workshopok zajlottak, vállalkozni vágyó fiatalok kaphattak támpontokat arra, hogyan indíthatnak be egy vállalkozást, hogyan tehetik piacképessé ötletüket.

Kplusz1

Mile Lajos, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának vezetője a közösségi tér megnyitását és fenntartását az Emberi Erőforrás Minisztériuma révén finanszírozó magyar kormány képviseletében vett részt az ünnepi rendezvényen. Elmondta, a február 8-i megnyitón úgy zárta beszédét, hogy ugyan örvendetes, hogy megnyílt ez a közösségi tér, azonban akkor derül ki, hogy van-e rá igény, amikor már az ötvenedik rendezvényen lesz túl. Elmondása szerint ez a pillanat hamarább bekövetkezett, mint amire számított.

Kplusz2

Kiderült, a K+ tér fenntartására továbbra is lesz pénz: a magyar kormány kiírta a tehetséggondozásra vonatkozó pályázatait, és megnyitotta a pályázási lehetőséget a határon túli magyar tehetséggondozók előtt is.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere elmondta, sokszor elhangzik, – és nem alaptalanul – hogy Kolozsvár egy dinamikus, pezsgő hely, amely képes Erdély más régióiból is idevonzani a fiatalokat. Ehhez azonban szükség volt az Ifjúsági Főváros programra, és ezzel együtt arra is, hogy az önkormányzat megértse: az ifjúsági civil szervezetekre áldozni kell, mert a befektetés megtérül, és további értékeket generál. Az a tény, hogy az 50. esemény ilyen hamar összejött, azt jeleni, hogy van tartalom, és szándék is van arra, hogy ezt a teret feltöltsék tartalommal a fiatalok.

kplusz3

Farkas András, a K+ teret koordináló Pont Csoport társalapítója elmondta, az a tény, hogy ennyi idő alatt már eljutottak az 50. eseményhez, azt bizonyítja, hogy szükség van egy ilyen térre, amely megtalálta a helyét a kolozsvári „ökoszisztémában”, hiszen rövid idő alatt bebizonyította, hogy képes összehozni az embereket, egy valódi találkozóponttá vált, organikusan fejlődik, növekszik és épül.

A K+ térben zajló események között említette a Pont Csoport által szervezett Kreatív Kolozsvár nevű projektet, amely tematikus workshopok és előadások révén nyújt támpontokat a vállalkozáshoz azoknak a fiataloknak, akik nem tudják, hogyan kellene ennek nekilátni, vagy hiányzik az ehhez szükséges bátorságuk.

kplusz3

Farkas András szerint az a cél, hogy a K+ egy olyan stimuláló környezetté váljon, amely vállalkozásokat tud generálni, amit egy idő után Kolozsvár gazdasága is megérez.

Az elkövetkezőkben a magyar és a román fiatalok közötti átjárási pontok megteremtésére koncentrálnak: szerinte fontos, hogy a magyar fiatalok nyissanak a román ifjúság felé, hiszen szerencsés esetben a romániai piacon fogják megtalálni a számításaikat. Május 6-án egy Impact Hub co-working közösség-Kreatív Kolozsvár rendezvény keretében kezdenék el az interakciót a román és a magyar fiatalok között.

Az erdélyi kitekintés is fontos a koordinátoroknak: elképzelésük szerint Kolozsvár megmaradhatna egyfajta gócpontnak, a pályázati lehetőségek révén a többi városban élő fiatalokat is segíthetik, ha kiépülnek az együttműködési csatornák.

Talpas Botond az Igen, tessék! Egyesület elnöke elmondta, már a K+ tér megnyitása előtt, vagy más helyszíneken is zajlottak K+-os programok. Ezzel a 27 további rendezvénnyel együtt a résztvevők száma eléri 1444-et.

Kplusz4

Fotók: Szabó Tamás

A K+ tér a Magyar Kormány Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a PONT Csoport, a Magyar Ifjúsági Központ, a Kolozs-Dobokai egyházkerület, a felsőoktatási intézmények és a civil szervezetek közötti együttműködés révén jött létre.

Két hónap alatt 50 rendezvényt hoztak tető alá a K+ közösségi térben bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Néda Zoltán hozzászólása:

    Ez mind nagyon szép és dícséretes, de miért az erdélyi tehetséggondozásra szánt pénzalapokból ad erre pénzt a magyar kormány és számol el ezzel
    az adófizetőinek? A Pont csoport részére kiírt pályázat is a tehetségtámogatásról szól, nem az üzleti élet élénkítésére van kiírva (ami persze szerintem is legalább annyira fontos).

    lásd:
    https://www.emet.gov.hu/felhivasok/nemzeti_tehetseg_program218/

    De miért adunk akkor ilyen fedőnevet ennek?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.