K Plusz tehetséggondozási keretprogram
 • Célkitűzés

  a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása
 • Részletek

  >>
ARCHÍVUM RSS

Uber: tegyük a személyszállítást annyira hozzáférhetővé, mint a csapvizet

közzétéve: 2016-04-11 10:38

Az elég valószínű, hogy az Uber alapötlete a vállalat létrehozása előtt már nagyon sok ember fejében megfordult: mi lenne, ha  a zsebünkben levő telefon segítségével egyetlen gombnyomással elvinne minket egy autó A pontból B-be? Nem kellene jegyet venni, taxira várni vagy villamosra szállni.

Travis Kalinick, az Uber alapítója és ügyvezető igazgatója egy párizsi taxis-élményből kiindulva kezdett el dolgozni az autó-megosztó alkalmazás létrehozásán. Párizsban ugyanis szörnyen nehéz taxit fogni, egy 1937-es törvény szabályozza a taxitársaságok működését. A 79 éves jogszabály szerint a francia fővárosban mindössze 5 ezer taxi működése engedélyezett, így fordulhat elő az, ha szombat este taxival szeretnénk utazni, akkor akár már kedden kénytelenek vagyunk rendelni egyet. A rendkívül monopolizált piacot pedig az is jól leírja, hogy a taxitársaságok már onnan indítják az órát, ahonnan az utasukért indulnak.

“A mi alapítóink sem kaptak autót Párizsban. Ezt követően fogalmazódott meg az Uber ötlete Kalinick fejében és kezdtek el dolgozni a megvalósításán. Aztán jött az a tweet, amely azóta már ikonikussá vált” – mesélte Szőke Gergő, az Uber Magyarország marketing- és kommunikációs menedzsere a Kreatív Kolozsváron tartott előadásában. Az alább látható tweetben Kalinick leírja, hogy egy nagy ötlet van formálódóban, amely el is indult a megvalósítás szakaszán, ezért szüksége lenne egy üzletfejlesztési szakemberre, majd tippeket kér a követőitől. A tweetre Ryan Graves válaszolt, felajánlotta, hogy ő tudna segíteni. A többi már történelem: Graves azóta is az Ubernél dolgozik, a technológiai vállalat első alkalmazottainak egyike. “És rendkívül jól van” – teszi hozzá Szőke, utalva arra, hogy Graves a korai csatlakozásnak jókora vagyont is köszönhet.

 Az Uber teljesen hétköznapi dolog

“Ma már teljesen egyértelmű, hogy valaki a futáshoz is magával viszi a telefonját. A telefonon levő alkalmazások ugyanis meg tudják mondani, hogy hány kilométert kell futnunk akkor, ha tegnap megettünk egy hamburgert, vagy például azt is meg tudjuk osztani Facebookon, hogy merre futottunk mondjuk Kolozsváron. Egyre vadabb és vadabb, hasznos és kevésbé hasznos applikációk is napvilágot látnak. Ki gondolta volna még anno a 3210-es korában, hogy zenét fogunk hallgatni a telefonon. A telefonról való zenehallgatás teljesen hétköznapi dolog, ugyanúgy, ahogyan mára az Uber használata is teljesen hétköznapi dologgá vált” – mondta Szőke. Hozzátette, szerinte az úgynevezett app economy rendkívül nagy növekedési potenciált rejt magában, és olyan innovatív szolgáltatásokat tesz elérhetővé, amelyek kizárólag hordozható eszközökön lesznek futtathatóak.

22

Az Uber az úgynevezett app economy egyik legjelentősebb szereplője. A működési elv nagyon egyszerű, az ügyfél fogja az okostelefonját, és gyakorlatilag egyetlen gomb megnyomásával látja egy alkalmazáson keresztül azt a legközelebbi autóst, amely fel fogja venni, és elviszi “A-ból B-be”. Szőke elmondása szerint arra törekednek, hogy legrosszabb esetben is legalább 5 perces érkezési időt garantáljanak az ügyfeleknek. “Az a cél, hogy az ügyfélnek egy olyan zökkenőmentes folyamatban legyen része, amely egy előre már rögzített bankkártyás fizetéssel zárul, és aminek a végén az autós is és az utas is értékeli egymást az applikáción keresztül. A vállalat így kívánja biztosítani a magas színvonalú minőségmenedzsment rendszert” – mondta Szőke.

A világ jelenlegi legértékesebb startupjáról Szőke elmondta, hogy 2010-ben még egy kicsi, zárt, alig néhány felhasználó számára elérhető rendszerként indult San Franciscóban. Az első időszak leginkább egy teszthez hasonlítható, amelyben az alapítók célja az volt, hogy alátámasszák az ötlet hitelességét. Ez annyira jól sikerült, hogy 2011-re az Uber már több észak-amerikai nagyvárosba és Párizsba is megérkezett. 2012-ben az Uber főként Amerikában és Európában terjeszkedett tovább, majd 2013-ban már Közel-Keleten, Indiában és Dél-Amerikában is megvetette a lábát. “Bátran mondhatjuk, hogy 2014-2015 volt az Uber éve. Ebben az időszakban ugyanis minden kontinensen, több mint 370 városban lett megtalálható a rendszer” – nyomatékosította a vállalat marketingvezetője.

“Az alapítók visszaigazolást kaptak arra, hogy nagyon sokan szeretnék használni ezt a rendszert, és nem csak személyszállításra. Azt a néhány autós partnert, akik San Franciscóban gyakorlatilag az ismerőseik voltak, nagyon gyorsan fel kellett duzzasztani. Ez az autóknak az egyre hatékonyabb kihasználtságát eredményezte, emberek tucatjai kezdtek el egyetlen autót használni egy nap. Kialakult egy olyan ciklikusság, amelyben az egyik oldalon az autós partnerek jutottak egyre nagyobb bevételhez, ennek hatására egyre több autós partner is lett, a felhasználóknak pedig egyre kevesebb időt kellett várni egy autóra. Elértünk oda, hogy vannak városok, ahol 2-3 percen belül érkezik az autó: újévkor, ünnepekkor és esőben is” – mutatott rá Szőke.

11

Szőke elmondta, Európában a korai eredmények még az Egyesült Államokkal összevetve is kimondottan ígéretesek voltak. A vállalat Európa 26 országának 72 városában van jelen, azonban arra is kitért, hogy a szabályozói környezet “nem mindenhol követi a fejlődést olyan sebességgel, ahogyan a technológia halad”. Így annak ellenére, hogy Európában előbb indult el a rendszer, az Uber ázsiai növekedése mára messze meghaladja az európait.

Az igény viszont kicsit sem hagyott alább, az Uber elemzései szerint az applikációt rengetegen nyitják meg olyan városokban is, ahol még jelen sincs a szolgáltatás. “Az emberek nap mint nap világossá teszik számunkra, hogy ők szeretnék használni ezt a rendszert” – mondta. Hozzátette, soha nem állították, hogy a szolgáltatással kiváltanának egyéb közlekedési eszközöket, formákat. Egyetértenek azzal is, hogy a tömegközlekedés továbbra is a gerince marad egy város közlekedési rendszerének. “Az Uber egy új közlekedési forma, nem pedig kiváltása bármelyik másiknak” – jelentette ki.

Szőke azzal kapcsolatos adatokat is megosztott, hogy a Kolozsváron még nem jelen levő szolgáltatás applikációjánál már több tízezerre tehető az általuk mért aktivitás. Ez azért lehet fontos, mert a vállalat a terjeszkedéssel kapcsolatos döntéseinek meghozatalánál nagy hangsúlyt fektet az ilyen jellegű adatokra.

Mikor érkezhet meg az Uber Kolozsvárra?

Nicoleta Schroeder, az Uber romániai ügyvezetője a Business Review magazinnak adott egyik korábbi interjújában elmondta, hogy nyomon követik a különböző romániai városokban az applikációval kapcsolatos aktivitást, és bár még nem született semmilyen végleges döntés az ügyben, de a mért aktivitás szerint még 2016-ban Kolozsváron, Temesváron és Iaşi-ban is szeretnék megkezdeni a működést. 

Szőke rámutatott, a városvezetéseknek jó idejében felismerni azt, hogy egy jó szabályozói környezet, valamint egy dinamikus közlekedési politika nem csupán az ott élő emberek, hanem a turisták számára is olcsóbbá teszi a közlekedést. Példaként az egyik legnagyobb európai sikertörténetet, Londont hozta fel, ahol Boris Johnson polgármester többször is úgy fogalmazott, hogy a város nem kíván akadályokat gördíteni a fejlődés útjába. “London kimagaslóan sikeres, a brit fővárosnál 2014-ben háromszor nagyobb volt San Francisco a bonyolított utak számában. Egy év elteltével még úgy is, hogy San Francisco megduplázta az utak számát, London hétszeres növekedésen ment keresztül, és már csak 20%-kal kisebb, mint San Francisco” – mondta az Uber marketingvezetője.

Szőke néhány számadatot is bemutatott arról, hogy milyen hatással lehetne, ha Európa más nagyvárosaiba is sikerülne áthelyezni a londoni eredményeket:
– három év alatt több mint 11 ezer autós partner lehetne csak Párizsban,
– Berlinben és Münchenben összesen 7 ezer álláslehetőséget generálna a rendszer,
– Brüsszelben és Amszterdamban közel 3 500 új kereseti lehetőség adódna,
– a 28 Európai Uniós tagállamban összesen több mint 250 ezer autós partner körülbelül 4 milliárd eurót kereshetne évente.

33

Fotó: Szabó Tamás

Az autósok rendelkeznek az idejükkel, ez pedig megfizethetetlen

Szőke elmondása szerint az autós partnereik azt tartják az Uber legnagyobb előnyének, hogy saját maguk választhatják meg, mikor csatlakoznak a rendszerhez, és ezt egy nap számtalan alkalommal megtehetik. “Nagyon gyakran találkozom például olyan anyukákkal, akiknek óvodába jár a gyereke, és ezt az állást választották, mert ha megbetegszik a kisgyerek, akkor otthon kell vele lenniük. De millió egyéb olyan élethelyzet adódhat, amikor a munkánkon kívül más dologra kell koncentrálnunk” – mondta.

Nem ülnek a babérjaikon, egyre több új fejlesztéssel állnak elő

Szőke elmondta, a mindössze 5 év alatt felépített online vásártérnél nem ülnek a babérjaikon, napi rendszerességgel vannak olyan ötleteik, amelyekkel kapcsolatban fejlesztések is elindulnak. Az Uber egyik ilyen újdonsága az UberPool, amely összegyűjti az egy irányba haladó ismeretleneket, a rendszer tulajdonképpen maximalizálja az autó kihasználtságát. Kutatások szerint ugyanis egy személyautót egy ember jellemzően napi egyetlen órát használ, és a nap 23 órájában az autók egy helyben állnak. Csak az Egyesült Államokban körülbelül 7-8 ezer dollárt költenek el éves szinten közlekedésre, beleértve az autóvásárlást, az üzemanyagot, az éves közlekedési bérletet és az egyéb költségeket is. Az Ubernél viszont felismerték, ez egy olyan luxus, amit nem sok ember engedhet meg magának.

44

“Az UberPool rendszere – azokban a városokban, ahol már hatékonyan használják – megmutatja az embereknek, hogy olcsóbb közösségi autózni, mint autót birtokolni. Ráadásul egy remek ismerkedési lehetőség is, hiszen egy ilyen UberPOOL utazásból az Egyesült Államokban már házasság is született” – mondta Szőke. Hozzátette, egy magántulajdonban levő autó általában egy vagy két embernek ad utazásra lehetőséget, és körülbelül 3-4 hosszabb vagy rövidebb utat bonyolítanak le vele naponta, így átlagban naponta 5,5 út jön létre. A közösségi autózás esetében viszont az Uber adatai szerint egy autós partnerük 20-24 utat bonyolít le egy nap alatt, és 38 embert juttat el “A-ból B-be”. Szőke elmondta, az UberPool azért egy igazán izgalmas megoldás, mert ez a szám akár 72-re is emelkedhet. “A számításaink szerint, ha valaki vásárol egy autót magának, és 16 ezer kilométert megy vele évente, akkor rosszabbul jár, mintha letölti az applikációt a telefonjára, és az Uberrel utazik napi két alkalommal” – magyarázta.

Szőke elmondta, bár az Uber platformja személyszállításra indult el, mára nagyon sok más szolgáltatást is tervbe vettek a cég alapítói. Vannak olyan tesztpiacaik, mint például Chicago és New York, ahol az UberRUSH nevű szolgáltatással az Uber már csomagszállítást is végez. Az UberRUSH esetében biciklisek és hibrid autósok alkotják a flottát, és elsősorban a kis- és közepes vállalkozások számára nyújtanak nagy segítséget. “Gondoljunk bele, ha egy ilyen rendszer elindulna Kolozsváron, mekkora segítséget nyújthatna egy virágbolt-tulajdonos, vagy egy étterem számára, amely egyébként nem engedhetné meg magának, hogy házhoz szállítást is végezzen. Nem kellene fenntartani egy olyan drága infrastruktúrát, amely nagyon gyakran nem 100%-os kihasználtsággal működik” – mutatott rá.

55

Szintén működő szolgáltatás már nagyon sok városban az UberEATS. A megoldás nagyon hasonló az UberRUSH-hoz, viszont itt kizárólag olyan éttermek vannak a listán, amelyeknél nincs házhoz szállítás. “Az UberEATS Barcelonából indul, ahol évek óta tűzzel-vassal tiltják a rendszert, és olyan szabályozást hoztak városon belül, amely szerint az Uber autóspartnerei nem szállíthatnak személyt” – mondta. Hozzátette: a barcelonai példa is jól mutatja, hogy egy innovatív vállalat ilyen helyzetben “új utakat keres, és megnézi, hogy az emberek mire szeretnék még használni a rendszert. Magabiztosan mondhatom, hogy rövid időn belül ez a szolgáltatás a legtöbb városban elérhető lesz” – jelentette ki Szőke.

A Budapesten lezajló januári demonstrációval kapcsolatos kérdésre válaszolva Szőke elmondta, ilyen jellegű, az Uber ellen irányuló események a világon mindenhol előfordultak már. “Ez egy olyan kérdéskör, amit nem Budapesten tapasztalunk először. Mi nem a taxisokat szeretnénk kiszorítani azzal, hogy megjelenünk egy városba, hanem a város lakóinak szeretnénk egy új közlekedési lehetőséget teremteni” – mondta. “A lovaskocsisok is tüntettek Londonban a gőzautók ellen a múltban. De tudjuk, hogy nagyon nehezen lehet mesterségesen felállított szabályok közé szorítani a technológiai fejlődést” – tette hozzá.

Uber: tegyük a személyszállítást annyira hozzáférhetővé, mint a csapvizet bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Néda Zoltán hozzászólása:

  Ebben meg mi a tehetséggondozás, hogy ilyen cimke alatt fut?

 2. Mostis Gergő hozzászólása:

  Kedves Zoltán,
  A szóban forgó Kreatív Kolozsvár – vállalkozásfejlesztő estek a Kplusz tehetséggondozó keretprogram (erről részletesebben itt: https://kplusz.ro) ismeretterjesztő része, amelyben új technológiákat, újszerű piaci jelenségeket és megközelítéseket, továbbá innovatív vállalkozási formákat mutatunk be. Az ismeretterjesztés szorosan kapcsolódik a tehetséggondozáshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.