2022. aug. 13. szombatIpoly
EUR = 4.8909 RON
USD = 4.7450 RON
HUF = 1.2438 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,631.92(0.49%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Kelemen Attila blogja
  • média, marketing
ARCHÍVUM RSS

Plus-Plus: Egy felfedezés esettanulmánya

közzétéve: 2018-05-03 14:04

Adott egy különleges játék. De a skandináv designer zseniális ötlete már el lenne felejtve, ha egy marketinges és egy sales-es csapat nem értik meg a terméket, és ezáltal a benne rejlő piaci potenciált.

De mi is az a Plus-Plus?

A Plus-Plus anyaga PE (LDPE Low Density Polyethylene), azaz műanyag. Az egész rendszer egy, azaz egyetlen kocka, ami olyan, mint két egymásba csúsztatott plusz jel. Két méretben készül, van 5 cm-es és 2 cm-es. Három színskálában (normál, pasztell, neon), összesen 15 színben gyártanak Plus-Plus-t. És az elem mindig ugyanaz. Egy elementáris element.

A cég dán és 2009-ben alakult. 2011-ben lett új tulajdonos, aki először az ovikba és az északi játékboltokba való terjesztésre összpontosított. 2012-től a nemzetközi forgalmazás került fókuszba, ekkor történt az áttörés. Jelenleg 40 országban 21 hálózat terjeszti. A múzeum shop-ok kedvelt design játéka, többek között külön standja van a MoMA és a Guggenheim New York-i boltjaiban.

A Plus-Plus nem olcsó játék, a legkisebb, 70 darabos kiszerelés 7 dollárba kerül. Dániában láttam Plus-Plus salátabárt, ahol össze lehetett válogatni az adagot a kívánt színek szerint standard papír tasakokba, ami már önmagában is remek játék volt. Minthogy a cég oktatási kiegészítőként is pozícionálja a terméket, megrendelhetők hatalmas, 6 000 darabos kiszerelések is. Az elem sokféle illeszkedési lehetőséget tesz lehetővé, de azért nagyobb kihívás a Plus-Plus építés, mint ahogy első látásra tűnik. Ez az oka annak, hogy azok a gyerekek, akiket az építhetőség jobban leköti, mint a “játszhatóság”, nagy örömet találhatnak a Plus-Plus-ban.

Ez tehát maga a termék. De miért és miben  különlegesek ezek a banális műanyag darabok?

Talán csak a luxuscikkek piacán annyira kerek egész a termék tervezése és a marketing stratégia, mint a játékiparban. Itt a termék és a marketing ugyanannak a dolognak két oldala. A terméknek nem csak, hogy a kultúrában kell lennie, hanem előre kell vetítenie a közeljövő trendjeit. Nem csak, hogy kommunikálható kell legyen, hanem önmagában olyan kell legyen, mint egy a kommunikációt generáló, a kommunikációt inspiráló platform. Élmény kell legyen kommunikálni a termékről.

A Mattel zászlóshajó terméke, a Barbie felemelkedése, hanyatlása, pár éve történő magához térése, majd ismételt hanyatlása nagyon jól jelzi mekkora kulturális fluktuációnak vannak kitéve a gyerekek szórakoztatására szánt termékek. A Lego felemelkedése, a 90-es évekbeli mélyzuhanása, pár éves kísérletezése, majd későbbi önmegtalálása és eszméletlen sikere, illetve az éppen most zajló kegyetlen korrekciója azt mutatja, hogy a szerteágazó paletta ugyan maximalizálhatja profitot, de a szétfejlődés veszélyével is kecsegtet. Egy új játékkoncepció, vagy a koncepción belüli új termékvonal kikisérletezése hatalmas befektetéssel és nem kis kockázattal jár. A legnagyobbak is hibáznak, folyamatosan, sőt, a legnagyobbak hibáznak igazán. Az érvényes játékkoncepciók ciklusai pedig rövidülnek.

580

A Plus-Plus története egyszerű. Nem tudni ki találta ki az elemet. Erről Lars-Bo Jøhl eladási igazgatótót kérdeztem, ő pedig elmondta, bármily fura, nem tudják ki az értelmi szerző. Amikor átvették a 2009-ben indított céget, semmilyen utalás nem volt dokumentációkban a termék genéziséről. A siker nem volt kartotékolható. A vállalat 2012-ben nőtt nagyot, amikor elkezdtek nagyban gondolkodni. Megértették, hogy egy hatalmas nemzetközi potenciállal rendelkező rétegtermékről van szó, és elkezdték a brandet is, a forgalmazást is ennek megfelelően hozzáépíteni. Közben a termék sorra nyerte a nemzetközi díjakat.

Mi a tanulság? Hogy egy banálisnak tűnő design ötlet is felfedheti zsenialitását, ha nagyszerűsége lefordítható marketingre és terjesztésre. Számtalan példa van arra, hogy termékek, amelyekről lemondtak, egy új szemlélet által sikeresek lettek. A Plus-Plus is ilyen: valaki feltalálta, de más az, aki felfedezte.