Kelemen Attila blogja
  • média, marketing
ARCHÍVUM RSS

Reklámos üzenet az RMDSZ szenátorainak

közzétéve: 2017-05-10 07:19

Elsősorban és mindenek előtt szeretném megköszönni az RMDSZ két képviselőjének, Csoma Botondnak és Faragó Péternek, hogy nem szavazták meg azt a család meghatározást, ami egy olyan Romániát vázol, ami belefagyott az időbe. Hálás vagyok! Miért? Elsősorban azért, mert tudtak hiteles kisebbségi és közösségi emberként szavazni, és kiálltak amellett, hogy a másság nem másodrendűség. Nem hol monomániás, hol lavírozó romániai magyar politikusként viselkedtek, hanem igazi kisebbségi emberek. Respect!

Hálás vagyok azért is, mert azzal, hogy nemmel szavaztak (nem igennel, vagy éppen a szavazásról való ellógással) nyitva hagyták annak a lehetőségét, hogy legközelebb az RMDSZ-re szavazzak. Persze az RMDSZ képviselőinek szavazata nem csak azért érthetetlen, mert hiányzik belőle a kisebbségi empátia, hanem azért is, mert ezek a képviselők úgy tűnik nem tartják családnak a gyerekeiket egyedül nevelő szülőket, vagy a külföldön dolgozók itthon maradt gyerekeit és nagyszüleiket, akik ezeket a gyerekeket nevelik. Úgy gondoltam leírom azoknak a képviselőknek a nevét is, akik igennel szavaztak vagy ellógtak a szavazásról, de a nevek között fájdalmas csalódások is vannak, így inkább nem.

Az alábbi összeállítást (szándékoltan nem hosszú) az RMDSZ szenátorainak figyelmébe ajánlom azzal a kéréssel, hogy legyenek nyitottabbak, empatikusabbak, bátrabbak és ha tetszik, nyugatiabbak, mint képviselőházi kollegáik zöme.

Humans of New York és Hillary Clinton

Brandon Stanton egy kultikussá vált amerikai fotós. Milliók követik Facebookon és Instagramon. A csatorna neve Humans of New York. A napokban beszereztem egyik albumát. Átböngészve olyan közvetlenséggel és feltétlen humanizmusmal találkoztam, amilyennel a sajtófotókban még soha. Stanton nem törekszik a drámaiságra, hanem inkább számtalan finom eszköze van arra, hogy megszerettesse velünk gyakran, első körben akár egészen bizarrnak tűnő alanyait.

Egyik 2015-ös fotójának (részletek itt) eszméletlen hatása volt.

58055

A kissrác mondata: “I’m homosexual and I’m afraid about what my future will be and that people won’t like me.” Az eredmény: Közel 700 ezer like és 61 ezer komment. Az akkor kampányban lévő Hillary Clinton kommentje a következő volt: “Prediction from a grown-up: Your future is going to be amazing. You will surprise yourself with what you’re capable of and the incredible things you go on to do. Find the people who love and believe in you – there will be lots of them.”

Mindenközben az Amnesty International a török emberek reakcióit összegzi, ha valaki meleg teknőst akar eladni nekik. Az anyag díjat nyert Cannes-ban.

A kisfiús kép publikálása előtt másfél évvel

Egyre több nagyvállalat dönt úgy, hogy reklámokban fejezik ki tiszteletüket az amerikai családok sokfélesége iránt. Ez kockázatos. Egyrészt azért, mert nem biztos, hogy egy nagyvállalat vezetése megengedheti magának, hogy progresszívebb legyen az ország politikusainál. Ez persze nem mindig akadály. Zárásul a témában született egyik kedvenc kampányom nem csak a bátorsága miatt, hanem amiatt is, ahogy stratégiailag fel lett építve. Több kategóriában is nyert Cannesban és hatalmas közösségi média siker.