2022. május 28. szombatEmil, Csanád
EUR = 4.9429 RON
USD = 4.6098 RON
HUF = 1.2579 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,391.31(0.55%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
 • Menedzsment
 • PONT
 • Fejlesztési szakértő
 • >>
ARCHÍVUM RSS

Kolozsvár jövőképe

közzétéve: 2013-10-15 16:24

A város új fejlesztési stratégiával készül. Nem nagyon láttam, hogy a magyar sajtó írt volna róla, de tulajdonképpen az egész folyamat a cmpg.ro oldalon nyomonkövethető. Ugyanis ezúttal nem a hagyományos stratégiakészítési eljárás kerül alkalmazásra (felkérünk egy tanácsadót, amely aztán majd összerakja). A kolozsvári politó-kar felvállalta a koordinációt, de csak módszertani szempontból. 25 munkacsoport dolgozik különböző szakterületeken, hogy előkészítse a nyersanyagot a végső összerakáshoz.

Vagyis elértünk oda Kolozsváron, hogy a város maga jött rá, másképp kellene stratégiát alkotni. És lehet ezt társadalmi részvétellel is, nemcsak elzárt stratégiai laboratóriumokban.

Az illető honlapon fent van a kezdeti témafelvetés, komparatív előny-elemzés, igaz, kezdeti fázisban, és egyéb adatok is.

Újító jelleg továbbá az is, hogy nem GDP- és gazdasági termelésorientált irányt vesz a stratégia. Hanem az emberi életminőségre épít, amit többen mérendő, mint a zsebbe kerülő havi fizetésben, profitban, szerzői jogdíjban, vagy a személy és a köz anyagi javaiban. Vagyis szellemi tényezőkben is.

Megjelent a héten az EUROSTAT jelentés az emberek városi életminőség-érzéséről. Merem állítani, Kolozsvár jó nyersanyag jövőképnek, igaz, számos probléma van még, ha jobban az adatok mögé nézünk. De az alapanyag adott.

Viszont a stratégia jelen pillanatban még nem tud jövőképre építeni. Kolozsvárnak nincs még jövőképe. Az a megálmodott világ, valahol messzebb az időben, amelyben látjuk Kolozsvár helyét (egy másik romániai településnek sincs). A stratégia viszont a jövőkép formálásának gyakorlati végrehajtása kellene legyen. Vagyis van egy jövőképed, és megnézed, a hét éves stratégia mit tehet középtávon, hogy a város a lebegtetett jövőkép fele haladjon.

Hogy mi is lehet a jövőkép? Ehhez talán ki kellene törni egy dobozból és szét kellene nézni a térképen. Érdekes módon Kolozsvár a környező ország fővárosai között mintegy középpontban van. Budapest 440, Bukarest 450, Belgrád 465, Szófia 545, Chisinau 640 körül, Kiev 800 körül. Emellett épp egyik ififővárosos kollegám hívta fel a figyelmem, hogy Kolozsvár amolyan legnyugatibb keleti város és legkeletibb nyugati város. Éppen ez a határpont lehet egy geopolitikai meghatározó. Szerintem Kolozsvár szabad városnak minősíthetné magát, persze nem a 17. századi német értelemben, hanem inkább szellemiségében. Ez az a hely, ahol 2040-ben LEHET dolgokat csinálni, mert az egész város így áll hozzá, az új kipróbálásának és felkarolásának helye. Persze sok más vélemény is lehet a jövőképet illetően, de lassan kezd megérni a hangulat Kolozsváron arra, hogy jövőképet formáljunk. Abban pedig reménykedem, hogy Európa Ifjúság Fővárosa hozzá tud tenni ehhez a jövőképhez.

Az európai integráció még mindig napirenden van (integráltuk az országot, de az embereket még nem igazán), de ezt követően, mikor integrálódtunk, akkor nem kizárólag nyugat fele kellene nézzünk, hanem saját realitást kellene kialakítsunk. Ebben pedig legyen benne, mit akar ez a város és emberei, hogyan akar élni, és mivel akarja végképp meghatározni saját szerepét a térképen.

Apró részlet: október 26-tól egy Airbus A380-as vagy egy Boeing 747-es le tud szállni Kolozsváron, mert megvan az új kifutópálya. A jövőkép fele haladás azt kellene eredményezze, hogy 15 éven belül le is szálljanak ekkora gépet használó kereskedelmi utasszállító járatok. Mit szóltok?

Kolozsvár jövőképe bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. droxin hozzászólása:

  na és ha leszállnak?? az állomás téri aluljárókban mikor jártál utoljára?? még az újat sem mosták évek óta!! nézzél be egy Decebal v Traian utcai udvarba, kb London a 17.sz.-ban! az agyakban is szörnyű káosz van, a múltkor egyik unatkozó netező azt találta írni, hogy milyen kár a régi Pata utca lebontása….többmillió euróért szülnek tanulmányokat, közben emberek, családok laknak fáskamrákban…

 2. andriska hozzászólása:

  Itt egy hozzászólás fővárosos kollegáim részéről az Eurostat jelentés kapcsán. Házi feladatok a várost illetően.
  https://cluj2015.ro/journey/?p=951

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.