2022. május 28. szombatEmil, Csanád
EUR = 4.9429 RON
USD = 4.6098 RON
HUF = 1.2579 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,391.31(0.55%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Ez a pénzidomítás olyan, mint a Puerto Rico

közzétéve: 2013-01-04 00:56

A Puerto Rico az egy játék, eléggé nehéz belerázódni, nem az az az amerikai hetes típusú. De ha belerázódsz, irtó sok fantázia van benne. Fantázia mellett meg gyár, ültetvény, cigi, kávé, búza, cukor, indigó. Szóval van mit termelni. Van benne gyár, van benne hajó, ami a megtermelt szajrét elviszi, de van piac is (erről jut eszembe, hogy ma ismét felvettem a monostori „piață agroalimentară”  hangulatát, és nem volt kellemetlen), ahol eladod a szajrét.

A dolog a victory pointokra megy. De ugye a boldogsághoz nem elég a victory point, nincs kolbászból a kerítés. És persze az egész játékban van egy kulcskérdés: a PÉNZ.

Nagyon becsapós ez a játék. Nem egyértelműen kiszámítható, hány kört tart. És folyamatosan egyensúlyban kell tarts néhány dolgot. Termelni is kell, de eladni is, hogy pénz legyen terhelni, építkezni, mert nő a vagyonod. Kicsiben ott a vállalkozás, fejlődés kérdése.

Nagyon jó röntgenképe a Puerto Rico a fejlődésnek és annak a kötelességnek, ami a mai anyagi valóságban lehúz a földre. Kell pénz ahhoz, hogy fejlődj. Haladni is kell, de időnként kifejezetten anyagi fejlődést eredményező dolgokat kell tegyél, még ha addig le is állnak az álmok (ez esetben a victory pointok gyűjtése). Más esetekben viszont éppen hogy hagyni kell a fenébe a pénzt, és rá kell állni az élvezetekre, vagyis pontokat kell egy idő után hajtani, és nem kell már csak a pénz köré építeni mindent.

Előddel és Ágnessel játszottunk, és adódtak helyzetek, anélkül, hogy neveket említenék: valamelyikünk választott olyan taktikát, ami hosszú távon zseniális volt, de addigra lejárt a játék, így az illető utolsó lett. Volt olyan is, amiben valaki véresre termelte az indigót, csak sajnos nem volt elég hely a hajókon, ezért elúszott egy-egy egész szezonnyi termelés. Implicit a győzelem is.

Na, ez a Puerto Rico miniben a akár a saját életünk gazdálkodását is modellezhetné. Mint ahogy – és visszatérek az eredeti témára – ez a pénzidomítás. Továbbra is nézem ezt a pénzidomár.ro honlapot. Haladok a leckékkel. Jó volt valamire ez a karácsony és újév, de főleg a közötte levő napok voltak hasznosak. Végighaladtam még több leckén.

Emlékeztek arra, hogy posztoltam azt a megapiros grafikát, amikor csődbe vittem magam? Nos, további leckék végigfutása révén még jobbá alakult a helyzet. Nem mondanám, hogy béke van, innen az élet victory pointjai csak ömleni fognak, de mintha könnyebbnek tűnne minden.

Nagyon reklámügynöknek fogtok tartani, de csak azért írom le, hogy akár csak 1-2 órát is áldozzatok a Pénzidomárra, mert: logikus, barátságos, átlátható, amolyan for dummies, ami néha azért kell, hogy felébresszen az elszállt valóságunkból. Vagy mondjam azt, hogy ennyit a pénzügyekről mindegyikünk tudhatna, segít az általános műveltségünkön?

Nem rejtem véka alá, az OTP azt akarja velem elérni, hogy belássam, ha van valamennyi megtakarításom, abból több is kihozható, ha nem a kispárna vagy nem a standard bankszámlán tartom a pénzem. Nálunk a pénzügyi befektetés kultúrája kicsit hiányzik. A válság pedig a létezőt is kiölte. Azért úgy gondolom, van itt remény. A körültekintés kulcsfontosságú, de az OTP egy pénzidomár.ro honlappal semmiképpen nem ront, hanem javít annak esélyein, hogy akár rájuk bízzam a pénzem egy részét. Termeljenek ők több indigót, arassam én le a victory pointokat.

Ni, ilyen meg ilyen a megtakarítás

Ni, ilyen meg ilyen a megtakarítás

Így vagy úgy, továbbra is a mottó: próbáljátok ki.

 

Ez a pénzidomítás olyan, mint a Puerto Rico bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Nagy Elek hozzászólása:

    Fantasztikus penzidomar. Szazas benzin helyett tankolj kilencvenotost !!

    Woaooo. Te ez teljesen hulyeknek valo oldal??

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.