2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Kolozsvár, szeretlek

közzétéve: 2012-12-01 15:46

Idén még jobban megszerettem Kolozsvárt. Olyan élményt nyújtott, amit soha nem felejtek el.

Röviden: egy civil szervezet megkereste Kolozsvár polgármesteri hivatalát, amely azt válaszolta, vágjanak bele, pályázzák meg az Európai Ifjúsági Főváros 2015 címet. Aztán formálisan-informálisan a polgármesteri hivatal bekapcsolta az ifjúsági szervezeteket is, ez a szervezet bekapcsolta a magyar vonalat is, és elkezdődött a munka. Aztán Kolozsvár bejutott a döntőbe, és most itt állunk, megnyertük. Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa lesz 2015-ben.

Kolozsvár meglepett. Nem kreált román-magyar kérdést a dologból. Volt időnként egy-egy visszhang, amelyik megkérdőjelezte, miért magyarok koordinálják ezt civil vonalon, de semmi jelentős, hamar elült. Lehetséges volt, hogy egy magyar ült két polgármesterrel is egy asztalnál, hogy fiatalokról beszéljenek a sajtóval.

Olyan is volt, amikor szintén a sajtó előtt, 30 szervezet és a polgármester kézről kézre adtak egy együttműködési megállapodást a város és az ifjúsági szervezetek között. Fél órán át mindeni ült és pecsételgetett.

Amerre ez a kezdeményezés, ügy eljutott, mindenütt tárt karokkal fogadták. A sajtó nem szedte szét a dolgot, bár sokszor kritikus a városvezetés által kezdeményezett vagy felkarolt dolgokkal szemben. Országos szintű mozgósítás volt, hogy találkozni lehessen az Európai Ifjúsági Fórum elnökével, aki néhány órán át volt az országban.

A kezdeményezés többször is megfordult Brüsszelben, de eljutott más volt vagy leendő fővárosokba is. A kint levő román és magyar körök is azonnal segítőkészek voltak, kérdezték, mit tehetnek, hogy segíthetnek. És mikor kértünk is, azonnal léptek. Nem presztízskérdésként kezelték, hanem kihívásként, hogy összehozzunk valamit, egy eredményt. A hivatalos megjelenésünk alkalmával szintén eltérő politikai színezetű EP-képviselők szóltak hozzá, egymást kiegészítve, nem ellenkezve.

Több bukaresti útra is sor került. Kormányzati intézményekben, civil körökben partnerséggel, operativitással fogadtak. És semmi nem maradt a formalitások szintjén, hanem gyakorlati együttműködés lett mindegyik szálból.

A Magyarországot az európai néppárti frakcióban és az európai szocialista frakcióban képviselők frakcióvezetői teljes természetességgel közös támogató levélben üzentek a zsűrinek, hogy ők közösen is akarják, Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa legyen 2015-ben.

Ez a kezdeményezés elérte azt, hogy egy adott politikai színezetű kormányzat egy más politikai színezetű város kezdeményezését támogassa, pályázat útján, fenntartás nélkül.

Csak annyi a lényeg, hogy látszólag örökös ellentétek szünetet tudtak tartani, mikor egy közös dolgot kellett képviselni.

Sok vélemény érkezett, Facebook-on is kommenteltek, hogy mit akar az a város, amelyik ilyen meg olyan, nem oldotta meg ezt a baját meg azt a baját. Addig nem érdemli meg, hogy bármilyen főváros legyen. Szerintem éppen egy főváros címmel lehet markáns változásokat elérni. Mert mobilizál, mert felelőssé tesz, mert kényszerít, mert késztet.

És Kolozsvár fiataljai azt hiszem ezzel végképp megfogalmazhatják igényüket, hogy hosszú távon átvegyék a város irányítását és végképp bevigyenek minket Európába. Nincs előítéletük, tele vannak nyitottsággal. Szerintem erre a feladatra már felkészültek. Engem nagyon megleptek, nagyon értik, mit lehetne tenni a városért, tudnak tervezni, kreatívak, dinamikusak tudnak lenni.

Azt hiszem időnként ott van a sok cérnaszál a földön, és csak össze kell szedegetni őket, hogy egy nagy gomolyagot lehessen formálni belőle, nemcsak ifjúsági, hanem sok más területen is.

Kolozsvárnak nagyon jó stílusgyakorlat volt megpályázni az ifjúsági főváros címet, akkor is az lett volna, ha nem végződik győzelemmel. De így már arra lehet koncentrálni, hogy akkor a Európai Ifjúsági Főváros révén a fiatalok végképp bevigyék Kolozsvárt Európába a gyakorlat, kapcsolatok, cserék, hálózatok szintjén is.

Kérdezte tőlem a sajtó, hányan dolgoztak a pályázaton. Mindent összevetve több mint százan írtak hozzá valamelyik részéhez. És emellett még ugyanennyi ember ötleteket tett hozzá, tervezett ahhoz, hogy kerek legyen a kép, az űrlap, a sok melléklet. És akkor még ott van a számtalan támogató levél megírója, szerkesztője is…

Hát Kolozsvár, ez fenomenális volt, sosem fogom elfelejteni.

 

Kolozsvár, szeretlek bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Kolozsvár hozzászólása:

    én is szeretlek, Andris 😀

  2. K. ( olosváry ) Pintér Tamás hozzászólása:

    Szívből örülök és a további építkezéshez kitartó erőt és jó ötleteket kívánok Tamás

  3. Tóth Ibolya hozzászólása:

    Mert ez az amiről Kolozsvár szól. Ezt jelenti nekem a szülővároson. A büszkeség, az együttmőködés, az egy célért való harc… És nem pedig az idióta magyar románellenes és még annál is idiótább román magyarellenes harcról. Azok nevetségesek. Mindenkinek valahogy el kéne már a másikat fogadnia, és akkor ilyen és ehhez hasonló célokat tudnánk kitűzni és elérni.
    Szívből gratulálok mindenkinek, és mégegyszer büszke vagyok arra, hogy ott születtem :).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.