2024. április 20. szombatTivadar
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Még mindig Yahoo Messenger

közzétéve: 2011-12-18 15:38

farkas_andras (18/12/2011 14:33:59): Tudtommal csak romániai divat, Magyarországon teljesen más a helyzet, ott mindenki MSN-t használ, más országokra pedig egyáltalán nem tudok hivatkozni. De itt, Romániában a Yahoo Messenger továbbra is a csettelés, írásos üzenetváltás királya.

farkas_andras (18/12/2011 14:34:21): Arról jutott eszembe, hogy erről írjak, hogy egy AFCN pályázat indoklásaiban, ahol egy kulturális értékeket promózó online rendszerről áradoztam, azt hangsúlyoztam, hogy a platform révén történő felhasználói segítségnyújtás mellett „hagyományos” formában is kommunikációs lehetőséget biztosít a projektmenedzsment a felhasználónak, például Yahoo Messengeren. Ekkor gondolkodtam el, hogy itt Romániában mennyire elterjedt a Messenger, és mennyire „hagyományossá” vált. Pedig amúgy a Yahoo önmaga nem.

farkas_andras (18/12/2011 14:34:38): Ami az e-mailt illeti, több emberrel is vitáztam az utóbbi időben, hogy Gmail, vagy Yahoo, vagy Thunderbird inkább az ideális. Rájöttem, szokásokon múlik, munkahelyen is. Tapasztaltam egy erős Gmail-ellenességet (főleg a megjelenítése miatt). Nálam a Yahoo Mail akkor ütötte ki a biztosítékot, mikor a forwardolást (bejövő üzenetek automatikus átirányítását egy másik címre) és a levelek ingyenes letöltését (Eudora, Outlook, Thunderbird segítségével) megtiltotta. Azóta nálam a Yahoo elmerült a süllyesztőben. De csak a Mail, a Messenger nem. A Messenger ugyanis más. Praktikus. Édes. Elérhető. Szimpla. És Romániában az emberek 90%-a fent van rajta, ráadásul gyakran használja.

farkas_andras (18/12/2011 14:35:18): Mikor a számítógépet elindítom, Yahoo Messengert nyitok meg először, mindig invisible módban. Nem azt nézem meg, ki van online és ki nincs, hanem csak belépek a számomra leginkább használt kommunikációs csatornába, elérhetővé teszem magam, és elérhetővé válnak mások is néhány kattintás alapján. Ha nincsenek online, de írok nekik, enyhe kivételekkel az üzenetet meg is kapják, mikor belépnek. Ha sürgős, akkor hívom csak őket. Másik: nem a Yahoo Mailbe beépített Messengert szeretem, hanem a külön applikációt. Megjelenítésnél pedig userneveket látok, nem rendes neveket. Mókás meglátni egy-egy felhasználónevet , a használója életének egyik régebbi pillanatát tükrözi.

farkas_andras (18/12/2011 14:36:15): A messengerezésnek külön nyelvezete van. A Messenger gyors, és nagy mértékben tud helyettesíteni számomra rövid telefonhívásokat, vagy SMS üzeneteket.

farkas_andras (18/12/2011 14:36:33): Mikor Blackberry-t vásároltam, az első dolog, amit megnéztem róla, az volt, hogy van-e Messenger applikáció erre a telefontípusra. Értetlenül állok például az előtt, mikor tévét nézek, hogy a Vodafone is és az Orange is BB reklámjában azt népszerűsíti, hogy szabadon kommunikálhatsz BlackBerry Messengeren keresztül. Pedig ilyen kommunikációs csatornája csak a többi BB-zőnek van. Ha azt mondaná a reklám, hogy BB-n keresztül Yahoo Messengerezhetsz is, szerintem sokkal több felhasználó gondolkodna el azon, hogy használja. Mert például a BB-nek van egy óriási előnye a messengerezésben: mivel qwerty billentyűzete van, gyorsan lehet pötyögni egy messengerablakba. Próbáltam Samsungon is pötyögni, nem volt az igazi.

farkas_andras (18/12/2011 14:37:28): A Messenger, mint kommunikációs forma továbbra is döntően meghatározza életünket, és még legalább tíz-húsz évet jósolok neki. Közvetettebb, és személytelenebb, mint a telefonos kommunikáció, viszont az operatív információcserében talán a legmeghatározóbb. Az e-mail és a telefon között van, talán a kettő aranyközépútját jelenti.

farkas_andras (18/12/2011 14:37:42): Talán a legjobban a Messengerben a sárga arcokat szeretem, amelyeket mindmáig senki nem tudta designban überelni. A legtermészetesebbek, a legkifejezőbbek, a legegyszerűbbek, és a legédesebbek a saját kategóriájukban. Imádom a burkolt sárgaarcúakat is, amelyeket itt megnézhettek ti is, néhánynak tudom kívülről a kódját, azokat használom is minden nap.

farkas_andras (18/12/2011 14:38:04): És tudtátok, hogy a Facebook chat-elést is elérhetitek a Yahoo Messenger révén? Na, az a király!

Még mindig Yahoo Messenger bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. placebo hozzászólása:

    üdv!

    én a gtalk-ot szeretem. hogy miért?
    – gmailben azonnal elérhető, ide lementi a beszélgetéseket is, amik hasonlóan a levelekhez vannak eltárolva, és kihasználva a gmail nagyszerű webmail felületét könnyen és gyorsan megtalálod a keresett információt
    – akár saját domain neveddel ellátott google appsból is elérhető, nem muszáj @gmail.com legyél
    – az xmpp/jabber protokol által hozzáadhatjuk a más rendszerekben található barátainkat (amik ugyancsak ezt a protokolt használják)
    – létezik kliens is, bár az utóbbi időben leálltak a fejlesztésével, viszont annak még most is tetszik az egyszerűsége (semmi plussz nincs bennne, csak az ami kell, és persze, ami a legfontosabb: reklámmentes). inkább a web experiencre gyúrtak (ugyebár érthető a Chrome OS miatt), így a webmailben vannak beleépítve a legjobb funkciók (remélem egyszer majd a windows klienset is fejlesztik): a webmailből egyszerűen lehet hangkommunikációt, és videókommunikációt kezdeményezni
    – bár egyetértek a legjobb emoticonok a ymsg-ben vannak (vajon talán azért mert ezt szoktuk meg?), de nekem tetszenek a gtalk egyszerű emoticonjai is (többféle stílusból lehet válogatni, nekem a legegyszerűbb jön be)

    összegezve:
    – én a ymsg-vel szemben a gtalk-ot szeretem és részesítem előnyben, ha netezek, barátaim itt mindig megtalálnak, ymsg-n kevésbé
    – én azért szeretem, mert a beszélgetéseket a fiókomban tárolja, így később könnyedén ráakadok (a konkurencia is rájött, hogy jobb ha a neten tárolja az adatokat, így azok bárhonnan hozzáférhetőek, így nem olyan rég bevezették ők is – a yahoo-ról beszéltem)
    – a közelebbi barátainak is megmutattam előnyeit, és ők is elkezdték használni, ergo akivel gyakrabban beszélek az ott megtalál engem, és én őt – ha véletlenül én nem találnám meg őt, akkor még mindig ott van a ymsg, telefon, stb.

    javaslom, hogy aki teheti, próbálja ki! :-)

    peace

  2. no para hozzászólása:

    bocs, de gtalk egy szar. de tenyleg az na.
    a skype majdnem jo. de a legjobb mindig az ami eldughato a sarokban és nem kell egy browser fusson miatta stb.
    es nem csak itt hasznaljak a messengert. mindnehol hasznaléjak.
    több mint 10 országbol tárgyaltam így kliensekkel, tudom. habar nyugatra a skype a meno.

    • placebo hozzászólása:

      Amióta divat lett Romániában a ymsg, én használtam. Az elsők között (akkor 2003-at írtak a naptárok). Úgyhogy elhiheted nekem, hogy kipróbáltam az összes verziót, ami kijött. Egyetlen dolog, ami mellette szól: hogy mindenki – itt rRomániára gondolok – azt használta. Nálunk. Kicsitt odébb mentél (nyugatra), akkor ezzel annyi is volt. Persze tudom, hogy te a tőszomszédoddal kell chatelj, de esetlegesen az embereknek lehet távolabbi rokona, ismerőse, aki amiatt, hogy csak nálunk van ez a nagy yahoo láz, nem használja egyáltalán. Avagy ha használja, az nagy eséllyel elszármazott hazánkfia. Egyébként eléggé ritka a használata. Itt megint visszatérünk arra a kérdésre, hogy kinek miért kell: neked azért hogy még egy program fusson a systray-ben, ezzel is emésztve még több memóriát a már amúgy is lassan boot-oló számítógépedről. Hajrá! Nekem azért kell, hogy bárhova megyek: melóba, haza, ezer kilóméter távol egy hotelszobába, netkávézóba, bárhova, annélkül tudjak azokkal értekezni, akikkel akarok, hogy egy adott operációs rendszer adott szoftvere kelljen hozzá. Ebből a szempontból a gtalk az egyik legnagyobb. Értelemszerűen a kirobbanó népszerűsége miatt a FaceBook viszi a prímet, de azt meg kell jegyeznem, hogy a protokollja nem sokban különbözik attól, amit a google alkalmaz, és talán már nem kell sokat várni, hogy megnyissák kapuikat egymás irányába (ez inkább a FaceBook-on múlik).
      És megint elmondhatom, hogy a ymsg a google-től vette át azt a gondolatot, hogy az arhívumot a neten tárolja, ami kb a 10-es verziószámmal ellátott klienstől tapasztalható. Addig ahány gépen bejelentkeztél, annyi felé mentette az arhívumot. Aztán, ha valamit vissza akartál keresni, akkor kezdhetted összegyűjthetni az arhívumokat, és másolgatni őket egy könyvtárba, mert ugyebár csak akkor tudtad megnézni, hogyha kinyitottad a windowsos kliensedet és bejelentkeztél vele a netre. Ergo ha nem volt net, akkor nem fértél hozzá a fizikailag te számítógépeden lévő adatokhoz (persze ez adatvételem szempontból jó volt, de az mégsem olyan értékben kompenzálta a hibáját, mint amennyi plusszot hozott).
      Viszont rengetegszer tapasztaltam olyan hibát, hogy inkompatibilis volt sajátmagával: a saját hálózatával. Ezt olyan értelemben mondom, hogy ha létrehoztál egy konferencia szobát, akkor gyakran az esetek kilencven(!) százalékában netsplit volt. Magyarul: A, B, C felhasználók közül A látta B-t és fordítva, C látta B-t és fordítva, de A nem látta C-t és fordítva. Ezzel nagyon tele lett a hócipőm és egyik fő ok volt, amiért nemszerettem. Egy másik dolog volt az, hogy kábé két három darab nevet láttál a rengeteg reklám és haszontalan toolbar-tól. Ez megint egy kontra volt. Lassan indult. Rengetegszer vacakolt, mikor láthatatlanba akartál menni, nálad úgy mutatta, hogy az vagy, másoknál még mindig elérhető, és fordítva.
      Boteekaval egyetértek, és kár is lenne újra felsorolnom amit ő leírt.
      Azt szeretném még hozzáfűzni, hogy ha egy okos telefon segítségével csevegni akarok, akkor gtalk, ha meg telefonálni (neten), akkor skype.
      És bár neked nem számít, hogy egyszerű, letisztult dizájnja legyen egy szoftvernek – ezért használsz ymsg-t – nekem ez is számít.

  3. boteeka hozzászólása:

    Egyetertek, hogy a Yahoo Messenger a legelterjedtebb Romaniaban, sokaig en is azt hasznaltam, az osszes a cikkben felsorol elonye miatt.Az emoticonjai pedig tenyleg veretlenek (eddig). Viszont kb. a 7-es verziotol kezdve a Windows-os kliens kezdett tul nehezkes lenni, elvesztette egyszeruseget es rohadt lassan indul (szakszoval: bloated).
    A jovo viszont azoke az instant uzenetkuldo szolgaltatasoke amelyek egyre jobban integralva vannak egymassal es — a kulcsszo — mobil eszkozokkel.A Gtalk integraltsaga az Android telefonokkal fenomenalis (ugyszinten a Skype is). Azonkivul elerheto barhonnan: Gmail-bol, Google+-bol, nem kell telepitet kliens hozza.
    Igaz hogy a Yahoo-nak is van mobil verzioja, de nem az igazi, es a Yahoo amugy is letunoben van. Meg a Facebook is sokkal kellemesebb mint a Yahoo Messenger. A legjobban a Yahoo reklamai idegesitenek.

  4. denes.levente36 hozzászólása:

    miert nem megy a messengerem azt irja ki valamit internet hiba de kozben megy a net mi az

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.