2024. április 19. péntekEmma
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Diósi László blogja
  • Bank szektor
  • OTP Románia
  • Vezérigazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Válság-kultúra

közzétéve: 2011-03-18 07:58

Nem állnak rendelkezésemre nyelvhasználati statisztikák, ezért csak a benyomásaimra tudok támaszkodni, de egészen érdekes, ahogy mi itt a válsághoz viszonyoltunk, viszonyolunk – szóhasználatunkban is.

Élénken él bennem 2008 ősze, mikor Nagy Britanniában már meredeken zuhant a fogyasztás, Magyarország az IMF-fel tárgyalt, míg Romániában teljesen elfogadott volt az a nézet, hogy a globális válság bizony elkerül bennünket. A számokból már tisztán látjuk, hogy a válság bizony itt tombolt már 2008 utolsó negyedévében, de mivel itt keleten (és főleg akkor, a fellendülés kilencedik évét élő Romániában) nincs válság-kultúra, az emberek vidáman költötték tovább, jelen vagy remélt jövedelmeiket, tartalékaikat és hitelkereteiket is felemésztve. Nyugaton a válság első markáns jelére kormányok és polgárok cselekedtek: visszafogott fogyasztás, költségvetési kiigazítás, gazdaság-élénkítő programok jellemezték ott ezt az időszakot.

Nálunk a válság kifeszített, tartalékok nélküli magán-, önkormányzati ls állami költségvetéseket talált, és ennek megfelelően ütött is: a plusz nyolc után a mínusz hét (%, GDP növekedés) tud ütni…

Ennek megfelelően 2009-ben már nem a válság tagadása, hanem terjedése volt a legdivatosabb téma, és a ‘válság’ a legtöbbet használt szó; nem volt ez másként 2010-ben sem.

Idén változni látszanak a dolgok, és egyre több pozitív kommunikációt hallani, olvasni, a szaksajtóban is (nemcsak politikusoktól). Munkáltatóként is tapasztalom, mennyire nehéz az átállás a ‘válság’ típusú gondolkodásról a ‘normál’ típusúra, hisz a válság sokakat kényelmessé is tett, a válság elég muníciót adott a magyarázatokra, hogy mit miért nem lehet megcsinálni, miért nem lehet vállalkozni, kezdeményezni, változtatni.

Mert véleményem szerint a válság jelentős része, és hiszem, hogy 2010 első negyedéve után a nagy része – pszichilógiai válság, nem annyira a gazdaságban, mint a fejekben van, tehát onnan kell jöjjön a megoldás is. Ahogy látom, a társadalom, és vele a gazdaság elindult ezen az úton végre, és hiszem, hogy az év végére ennek létható jelei lesznek az életünkben.

Amint ezen túlvagyunk, le kell majd vonnunk a tanuságokat, köztük azt is, hogy a Nyugattól nemcsak az egy főre eső GDP-ben vagyunk elmaradva, hanem számos kultúrális vonatkozásban is – és a válság kultúra csak egy ezek közül…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.