2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Diósi László blogja
  • Bank szektor
  • OTP Románia
  • Vezérigazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Új

közzétéve: 2014-01-10 12:44

“Új évet!” – köszöntjük egymást barátommal évtizedek óta január elsején, tudatosan megcélozva ezzel azt a matematikai minimumot, amivel tuti nem lehet mellé lőni. Mert az egyetlen biztos, hogy új év lesz, illetve van.

Hogy milyen? Ezt már akkor sem könnyű megválaszolni, ha csupán a sablonok szintjén maradunk, mert azok is ellentmondásosak.
Egyrészt választási évben szokásosan növekednie illik a gazdasági teljesítménynek és a reálbérnek, másrészt elvárjuk a kormánytól, hogy ne folytasson választási költekezést.
Egyrészt bízunk a gazdaság fellendülésében és a RON stabilitásában, másrészt sejtjük, hogy a politikai csaták piaci bizonytalanságot és devizaárfolyam-fluktuációt hoznak.
Egyrészt örülünk a gazdaság-élénkítő programoknak, másrészt félünk a ránk öntött likviditás mellékhatásaitól.

Tovább is van, mondjam még?

Inkább nem. A lényeg, hogy szerintem 2014, az összes előre látható bizonytalanságával együtt stabilabb és jobb gazdasági évnek tűnik, mint bármelyik korábbi, visszatekintve a 2009 óta tartó időszakra. Környezetünk, az EU, csöndes konszolidáció keretében megemésztette a válságot, gazdaságai stabilizálódtak és növekedésnek indultak, az euró túlélt és erősödni kezdett.

Az alapok stabilak, a helyzet fokozatosan javul, innentől kezdve csak rajtunk múlik. A sikerhez és a siker érzetéhez persze azt is el kell fogadni, hogy a 2004-2008-as évek robbanása volt az álomvilág, és a mai kemény rögvalóság az igazi – a fejlődés legtöbbször lassú és rengeteg munkával jár.

Új évet mindenkinek!

Új bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Mezei József hozzászólása:

    Innentől kezdve csak rajtunk múlik, hogy 2014-ben milyen sikereket érünk el és sikerérzetünk hogy alakul – mondja ki újévet köszöntő sorai befezéséül a szentenciát Diósi László, a közírói felelősséget is vállaló, rokonszenves bankár. Ráutaló szavakból egyértelműen kiderül, hogy Romániát tartja ezúttal szem előtt, amit azért érdemes megjegyezni, mert hasonló fogalmazással a magyarországi helyzet is behozható szokás szerint a képbe. S a jelen pillanatban véleményem szerint csak a bizonytalanság maga közös mindkét oldalon, ennek a testetöltése, megnyilvánulási formái eléggé eltérőek.
    Tehát a célterületen maradva: illik elhinni neki, hiszen ő ért hozzá, neki van rálátása, hogy a román (nemzet)gazdaság kilátásai jók, netán rózsásak, ámbár, mi tagadés, civil sikerérzetünk eközben berzenkedik. Édeskevés az, amit a paraméterek statisztikailag kimutatható 2013-as javulásából mint fogyasztók, mint alkalmazottak és nyugdíjasok bőrünkön érzékelhettünk, sőt …El egészen pénznemünk, kuporgatott pénzvagyonkánk: megtakarításaink sorsának az alakulásáig, legyen szó kamatozó betétekről vagy kisembereknek hozzáférhető befektetésekről. S nem feledve családi költségvetésünk hányadait, amelyek – mondjuk így, érzelgősen – betevő falatjaink bevásárlása folyamán, a nélkülözhetetlen szolgáltatások, bele értve az egészségügyi kiadások kifizetésével, az illetétekek és bírságok leróvásával képződnek, amelyek után a maradék rovattal nemigen van mit kezdeni. Kérdem én, mire számíthatunk ezen a téren a 2014-es évben, ha történetesen gyengébb lesz a mezőgazdaság hozama? Ha a Dacia autók exportja nem növekszik a tavalyi ütemben? Ha az a dillettantizmus, ami a törvényalkotásban, a kormányzati intézkedések inkoherenciájában az eddigi trendet követi.És miért ne követné, hiszen errefelé mutatnak a politikai élet bohócmutatványai, kezdve az államelnök és a kormányfő bakalódásaival, folyatatva az utcai politizálás elfajulásával és végezve az erőszak, az agresszivitás, no és persze a korrupció felszínre tolakodó jelenségeivel.
    Csak rajtunk múlik valóban, hogy mi lesz ebből a performanszból? Ha tényleg érezném a lábam alatt a “stabil alapot” nem fogalmaztam volna ilyen élesen. Szeretném, ha meggyőznének arról a hozzáértők, hogy tévképzetek az enyémek,realisták az övéik. Mert nem nem akarok pánikba esni és még kevésbé pánikot kelteni, de nem érezni sem tudom a kételyeimet. Az ügy érdekében szeretném tenni, ami tőlem telik.
    folytatása

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.