2024. április 25. csütörtökMárk
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Diósi László blogja
  • Bank szektor
  • OTP Románia
  • Vezérigazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Csiga (Vitaindítónak szánt felvetés)

közzétéve: 2012-02-26 10:25

Kedves blogtársak! Mi a Ti véleményetek az alábbiakat illetően?

Mennyiben más Romániában dolgozni, vezetőnek lenni, üzleteket kötni, mint máshol? Jobb, rosszabb, vagy egyszerűen csak más?

Talán ezen a területen működnek a „legszebb” nemzetközi előítéletek: az egyik nemzet lusta, a másik folyton sztrájkol, a harmadik meg annyira strukturált és projekt-orientált, hogy az emberek már nem is gondolkoznak, stb. stb. stb.

És mi van nálunk? Most hagyjuk az egyszerű közhelyeket a pontosság hiányáról és az adott szó becsületének hiányáról, a helyzet ennél sokkal összetettebb.

Előre kell bocsátanom, hogy szerintem, noha sokan fulladnak miatta, de a helyzet egyáltalán nem tragikus, és ha megfelelően reagáljuk le, kitűnő eredményeket, világszintű termelékenységet lehet elérni.

A regionális különbségek miatt természetesen Románia nem kezelhető humán menedzsment szempontból sem egységesen, bár vannak országosan közös vonások. Valahol lassú, de szisztematikus és jó teljesítményt kapunk, valahol impulzív hozzáállással kevés eredményt, van, ahol szemvillanásokból is értenek, és van, ahol üvöltésből sem. Mik a közös vonások?

  1. Köszönhetően a demográfiai és népmozgalmi trendeknek rengeteg a fiatal munkatárs és vezető; ennek minden előnyével és hátrányával.
  2. Lelkesedés, szorgalom, önként vállalt túlmunka. Önfejlesztés, utána olvasás, tanulás utáni vágy.
  3. Főnök látszólagos (!!!) korlátlan tisztelete (és e mögött sokszor tényleges lenézése)
  4. MINDEN kiadott feladatot folyamatosan nyomon követni, számon kérni és ellenőrizni kell (ebben nagyon el lehet fáradni)
  5. Cserébe nagyszerű minőséget kapunk!
  6. Kreativitás, nemzetközi ismeretek, briliáns megoldási javaslatok, széles körű kompetenciák
  7. Amit a felmérések mutatnak: tökéletességre törekvés, információ visszatartása, együttműködés hiánya, koordináció hiánya (ez részben a fiatalságnak, és a fiatal vezetők közötti küzdelemnek tudható be)
  8. Felelősség. Az egyértelműen kiosztott felelősséget sokkal komolyabban vállaljuk, mint máshol, de ehhez a felelősséget nagyon-nagyon egyértelműen kell kiosztani! (Legjobb mindent aláíratni…)
  9. Felettes hatóságok feltétlen tisztelete
  10. Fentire hivatkozással egyes feladatok szabotálása :)
  11. Utasítások kreatív megvalósítása
  12. Nagyon komolyan vett jelentési kötelezettség
  13. Kapcsolati tőke óriási jelentősége
  14. Peer-szinten a konfrontáció felvállalásának teljesen hiánya (én nem árullak be, ha te sem engem)
  15. Nem problémát, feladatot oldunk meg. A probléma helyett („faltól-falig megoldás”) sokszor csak a kiadott és kreatívan értelmezett részfeladat kerül megoldásra.
  16. Megbeszélések strukturálatlanok és parttalanok, no meg eredményük sincs – hacsak ezt egyértelműen el nem várjuk!
  17. Előterjesztések: nagyszerű minőségben, mindent átgondolva készülnek, de a végkövetkeztetéseikre és prakticizmusukra nagyon oda kell figyelni (felelős, kommunikáció, végrehajthatóság, határidő, oktatás, stb.)
  18. Az „idő” , „határidő” számomra nem késésként jelenik meg, hanem egyszerűen nincs benne a „mindset”-ben. Ezt minden egyes alkalommal kőkeményen tudatosítani kell.
  19. Kockázatok tudatosulásának hiánya (fő oka a tapasztalatlanság és a magas elvárási szintek; a kockázat-tudatosság a válságban azért alakult jócskán)
  20. Kiegyensúlyozottság hiánya: vagy szuper optimista vagy szuper pesszimista hozzáállás, ami a vezetőnek tudnia kell kezelni
  21. Érzelmi túlfűtöttség és tolerancia. Sokan mondják (tapasztalataim alapján hajlamos vagyok elhinni), hogy itt a menedzsment nem működik időnkénti üvöltözés és harsány letolás nélkül, ellenben ezt mindenki helyén kezeli. A leüvöltött az erő jeleként, az üvöltő a folyamat részeként. Hasonló szintű üvöltözések után a beosztott Japánban harakirit követ el, Nyugaton felmond, Magyarországon örök bosszút esküszik – itt másnapra elfelejti mindenki.
  22. És ami engem a legjobban zavar: hibákról és problémákról nem beszélünk! Inkább elhallgatjuk, hátha történik valami (elfelejtik, magától megjavul, bármi). Mivel ez nem szokott történni, ezekre a hibákra csak akkor derül fény, amikor már nagyon akut a probléma.

Ahogy előre bocsátottam, a pluszok és mínuszok eredőjeként én nagyon szeretek itt dolgozni. Kitűnő munkatársakkal, partnerekkel találkoztam és van szerencsém együttműködni. Az eredményt természetesen csak az garantálja, ha az ember a fentiekkel nagyon is tisztában van. Ez az a piac, ahol a kreativitásnak, a humánerő fejlesztésnek, az emberi tényezőnek még mindig óriási szerepe van, lehet „alkotni” – ez óriási előny és lehetőség, használjuk ki!

 

A cím magyarázatával még adós maradtam. Egy barátom készítette a csatolt képeket Bukarestben, amely a fentiek egy részét jól alátámasztja. Egy hibátlanul lefestett nagyon hosszú kerítésen fönnmaradt ez az apró hiba, de ez egyértelműen a menedzser hibája, hiszen azt mondta: „menj és fesd le a kerítést!” és nem precizálta: „menj, és fesd le a kerítést, de ha csiga lenne rajt’, előbb szedd le!”. Következtetésképp nagyon oda kell figyelnünk a munkaköri leírásokra is! :)

Csiga (Vitaindítónak szánt felvetés) bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. v.Márk Gábor Viktor hozzászólása:

    Ilyen közel még sosem voltunk a csúcshoz. De elérjük-é?

  2. zakor hozzászólása:

    A bukaresti Turbomecanica üzemben dolgozó egykori kollégám mondá /anno 1980/: kedveli a Rolls Royce Spey hajtóművek dokumentációját, mert minden oldal alján írja “fordíts!”, szemben a slendrián franciákkal, kiknél semmi sem garantálja, hogy nem maradsz a “hazánk nem rés, hanem…?!” /Hanem mi? Fogalmam sincs, eddig volt felhagyva!/ szinten.

  3. Robert hozzászólása:

    Velemenyem szerint jo dolog Romaniaban dolgozni, bar a kezdo fizetesek viszonylag alacsonyak es elmaradnak az EU-s standardoktol. En Bukarestben kezdtem palyafutasom ahol meg bukaresti viszonyitashoz is keveset kerestem. Viszont megtanultam a kolcseghatekonysag iratlan aranyszabalyait, melyeket uj munkahelyemen teljes mertekben fel tudok hasznalni. Ugy gondolom, hogy bukarestben magyarnak lenni jo:) Ertem ezt a business kozonsegen belul. A felreertes elkerulese celjabol meg az egyszeru emberek is nagyon nagyra tartjak, hogyha egy magyar sikereket er el bukiban. Ez sajat tapasztalat, melyeket a tomegkozlekedes nyujtotta “szorongasok” (mert minden reggel akkora tomegvan van a jaratokon, hogy egy tut sem lehet leejteni) alatt az emberekkel valo beszelgetes soran tapasztalok. Bar nem vagyok vezetoi pozicioban mint a blog bejegyzoje, viszont a 22. pont bejegyzesenel annyit szeretnek hozzateni, hogy a problemak helyet a megdoldasokat probalom a feltesemnek atadni.

  4. Sziráki Péter hozzászólása:

    Kedves Blog Vezető és megszólított társai,

    Én nem élek (éltem) és nem dolgoztam Romániában, de dolgoztam sok-sok különféle vezető beosztásban. Vezettem un. “kreatív műhelyeket”,irányítottam befektetést, létesítést (beruházásokat) szolgáltatást, üzemvitelt, dolgoztam a verseny szférában több szektorban és voltam magas beosztásban köztisztviselő is. Azt gondolom ennyi most bőven elég, tán még sok is bevezetőnek ahhoz amiért a következőket írom:
    1./ Azt gondolom, hogy dolgozni és ezálatal eredményeket elérni jó dolog. Saját szűkebb, vagy korábban megszokott kultúrális közegünktől eltérő feltételek és fejlettségi szintek mellett is érdekes és jó lehet! Tisztelem azokat, Akik ezt bevállalják, ha lehetőségük van rá!
    2./ Nekem minden vezetői szinten, minden feladatom megoldásánál volt néhány alaptételem és talán nem meglepő de mindig ugyanazon elvek és megközelítés mentén csináltam.
    Ezek kulcsszavai: koopreáció (együttműködés elvárása!),ehhez kell a motíváció (folyamatos motíválás) és mindkettő ott és akkor többségében eldől amikor KIVÁLASZTUNK!
    3./ Átfutottam Diósi Laci (Blogger CEO) 22 pontját. Tetszik és értem mi foglakoztatja. Tetszik és értem, miért ezeket a kérdéseket teszi fel kollégáinak és magának is! Kíváncsisággal, és őszinte érdeklődéssel várom, kik mit tesznek majd hozzá és remélem konstruktív és őszinte vitafórumot nyitott a CSIGÁ-val! Végtelenül szemléletes, és jó indítás!

    Én itt leszek, olvasgatok és ha befogadtok kommentelőnek egy “outsider” 62 éves nyugdíjast, (volt OTP-st) akkor hozzá is szólok majd egy két esetben! Minden szólásom abból a 3 kulcsszóból fakad majd amit elébb a 2./ pontban előre megírtam!

    Értékes, élvezetes, hasznos vitát kívánok Nektek!
    Üdvözlettel: Sziráki Péter mérnök, közgazdász Budapestről

  5. Szabo Géza hozzászólása:

    A bloggernek tökéletesen igaza van, nagyszerüen felmérte a romaniai munkaerö helyzetet.Pozitivumként emliteném még az egymás iránti irigység hiányát és nem jellemzö a politikai nézetek alapján való csoportosulás a munkatársak között.
    Negativumként pedig a törvények és rendelkezések sokszor “nagyvonalu” alkalmazását.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.