2024. április 25. csütörtökMárk
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Diósi László blogja
  • Bank szektor
  • OTP Románia
  • Vezérigazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Elszállt

közzétéve: 2012-02-13 23:08

Felejthetetlen élmény volt! 14 évesen az ösztályfőnököm bevitt a reptérre, és beülhettünk egy igazi repülőbe – még ma is megvan a csodaként zsákmányolt és sokat nézegetett étkészlet, brosúra, ismertető. Valódi repülésre 16 éves koromban került sor  (Tu-154B-vel, osztálykiránduláson Moszkvába), majd azt követően legközelebb 30 évesen – ez még nem a fapadosok, sokkal inkább a stopposok és kempingezők kora volt. Az elmúlt évtizedben viszont reptereken és repülőkön nem kevés időt töltöttem el, és pl. „szerencsés” lehettem az egyik utolsó MALÉV járaton utazni (magazin, jegy, bőröndcímke eltéve!).

Rajongok a repülőkért, környezetem megrökönyödésére órákat vagyok képes eltölteni múzeumokban, halott gépeket bámulva, de azért azt nem hittem volna, hogy a MALÉV-ból is csak a repülőskanzenben megőrzött vasak fognak maradni.

Igazából fogalmam sincs, hogy van-e szükség nemzeti légitársaságra. A himnusz, zászló, címer mellett mennyire a nemzeti identitás része a nemzeti légitársaság, autógyártás, kiskereskedelmi hálózat, lemezkiadó, könyvkiadó, bank, autóverseny, akármi?

Valahogy mindig ugyanoda lyukadunk ki, nem? Melyek a piac és melyek az állam feladatai? Mennyire kell közbeavatkozni az államnak, ha a piac nem képes ellátni a feladatát (persze, hogy az a feladat pontosan mi is valójában, azt is definiálni kell valakinek…) ?

Nyilván nem az írországi burgonyavészre gondolok, ahol az angol állami gabonaraktárak meg nem nyitása miatt milliók vesztek éhen, ennél azért vannak finomabb példák is.

Megvannak-e a dánok saját autómárka nélkül? Meg, de még mennyire jól! Eladták-e az osztrákok a nemzeti légitársaságukat? El ám! Mások szeretnék-e? Nagyon! A legtöbb embert érdekli-e a szuper/hipermarket vagy a hitelező bank tulajdonosi hátter? Nem!. Úgy látszik, hogy a kereskedelemben, pénzügyekben, könyv- és lemezkiadásban és számos más szektorban a „nemzeti” kérdés már nem kérdés.

(Azért azt ne felejtsük el, hogy felénk keleten ez a dolog is bonyolultabb, mivel a minden termelést és szolgáltatást ellátó nagy állami vállalatok privatizációja és privatizáció utáni élete sokszor volt ellentmondásos. Az érdekek dzsungelében, és a gyenge új államhatalom kezéből eltűnt közjavak és megszűnt szolgáltatások sok keserűséget hoztak, pláne, ha jól-rosszul működő állami vállalatok a néha szándékosan gyenge új menedzsment kezében összeomolva munkanélküliséget és szegénységet hoztak teljes régiókra. Nehéz ügy, mivel a piac igénye és a termelő gazdasági racionalitása miatt előfordulnak olyan visszásságok is, hogy privatizált egykori Nemzeti Terméket – csokit, mosóport, TV készüléket – külföldön gyártanak.) 

Mára nagyjából néhány nagyobb terület körül összpontosulnak az állami beavatkozás térerői. Ezek a közszolgáltatások (ellenőrzött árak, félig-meddig végrehajtott privatizáció), az egészségügy egy része (de az elvonások biztosan), a kultúrális szféra (az oktatástól kezdve a közszolgálati televízión át a színházakig és múzeumokig; de az újságok és könyvek ma már nem), és egyes nagyvállalatok: ide sorolható pl. a légiközlekedés is.

(Az igazsághoz tartozik, hogy a fenti lista sem egységes és ráadásul dinamikusan változik: sok helyütt hallani sem akarnak pl. a színházak, az egyetemek többsége, sok múzeum vagy a teljes verseny- és élsport állami támogatásáról, és láss csodát, a piac eltartja őket! Mármint az erre érdemeseket, ugye … )

Légiközlekedés, tehát.

Az érvek és ellenérvek órákon át harsoghatnának:

Az állami támogatással több utas jött, azok többet költöttek, így az adókon keresztül nőttek a bevételek Miért támogassa valamennyi adófizető  közvetve a szálloda- és idegenforgalmi ipart?
Napi ötven járat esett ki Majd a piac megoldja. Ha van elég fizetőképes kereslet, a többi légitársaság rárepül a lehetőségre
Sok városba csak átszállással lehet eljutni És? Minden relatív, a világ légikikötői 99%-ába eddig sem volt közvetlen járat, ez a szám most egy kicsit nőtt
Nincs nemzeti légitársaságunk Az USÁ-nak van?
Ezrek veszítik el az állásukat A jól képzett magyar szakemberekre mindig szükség lesz, akárki is pótolja az űrt
A Ferihegyi és környéki óriás beruházások most feleslegesnek látszanak, pedig kezdett már átszálló légikikötő lenni. Reméljük, mások is meglátják majd ezeket a lehetőségeket, ráadásul állami tízmilliárdok ráfordítása nélkül.

 

Évekbe telik majd, amíg pontosan, számszakilag elemezhetővé válik, melyik félnek volt igaza és pláne, hogy milyen mértékben – addig maradnak a gazdasági hitviták (hozzáteszem: minden országban a térségben).

Noha én a „magánszektor megoldja” pártiak közé tartozom, de azért hiányozni fog a MALÉV, mert az ember csak egy darabka Magyarországnak érezte, nem? Más légitársasággal szemben még felháborodni, méltatlankodni, azt szapulni sem lesz olyan jóleső érzés. Sárgább, savanyúbb, de a miénk! Volt.

Elszállt bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Siklódi hozzászólása:

    Kimondott nagy marhaság azt feltételezni, hogy azért repültek a turisták Magyarországra mert volt Malév. Max. azért mert minden mást már megnéztek. Közép Európa legdrágább légitársasága csődbe ment mert politikai kifizetőhelyként működött cca. 20 évig. Minden embert sajnálok aki útra került de a társaságot, hát azt azért nem.

  2. Sziráki Péter hozzászólása:

    Ez a mondat megragadott, ehhez akadt egy gondolatom:

    “- Évekbe telik majd, amíg pontosan, számszakilag elemezhetővé válik, melyik félnek volt igaza és pláne, hogy milyen mértékben – addig maradnak a gazdasági hitviták (hozzáteszem: minden országban a térségben).-”

    Ez a legszomorúbb megállapítás e blog bejegyzésben! Nekem nagyon az! Több éves “hitvita” helyett ugyanis még e szomorú és ráadásul még ostobán sem kontrollált csöd előtt, nem lehetett volna számszakilag elemezni a következményeket? Dehogynem! Állítom, található lett volna annyi piacismerettel, statisztikai adatokkal és modellszámításokkal felvértezett szakmai tudás, (nem az aktuális politika által vezérelt tudásról beszélek!) amely elemezhette volna e légitársaság és piacának potenciálját, rentábilis működtetésének valós lehetőségeit! Áttekinthette volna a régió gazdasági térségeinek “mozgásait”, azokat a makrogazdásági szinergiákat, amelyekre épülhetett volna egy új hatékonyabb nemzeti légitásaság. (olyan, amely bizony tényleg a szívünkhöz nőt!) Nos ezt elmulasztottuk megtenni, így nincs más, mint megvárjuk, kinek ad majd igazat a piac önmozgása! Mert az választ fog adni! Akármi is legyen a válasz, az fájni fog megint, ahogy az én szívem is fáj most!

    Sziráki Péter közgazdász, mérnök (volt MALÉV utas!)

  3. dr Taizs Gábor hozzászólása:

    Mint a repülés szintén nagy kedvelője,kíváncsi vagyok,hogy megvalósul-e a magyar tőke szélesebb körű összefogása,az állam bérbe fogja-e adni a Malév márkanevet-ami nincs a Malév Zrt.tulajdonában-?
    Alátámasztva a blogírónak az eladott osztrák légitársaságra való utalását,míg a Malévnak 22 repülőből álló flottája volt,2600 alkalmazottal,egy gépre jutó 118,2 alkalmazottja volt ,addig az Austriannak 43 gépe,6800 alkalmazottja, egy gépre jutó 158,1 munkavállalója van.
    Üzleti szempontból valószínűleg hiányozni fog az évi 1,6 millió átszálló utas és az utánuk fizetett kieső díjak.
    És valóban hiányozni fog nekünk,üzleti és szabadidős utasoknak,és ne feledjük,hogy a forrongó Líbiából Malév géppel menekítettek ki magyar,román,osztrák és amerikai állampolgárokat!
    És hiányozni fognak a kedves légiutaskísérők,a coffe or tea kérdések….

  4. Robert hozzászólása:

    Egyetertek Sziraki Peter hozzaszolasaval. Valoban lehetett volna tenni valamit. Nezzuk csak meg Romaniaban a legitarsasagot (TAROM). Folyton kovetem a gazdasdagi sajtot de sehol sem latni, hogy milyen volt a gazdasagi helyzette a TAROMnak az elozo evben. Nem publikaljak, mert minden bizonnyal ismet csillagaszati osszegu veszteseget fog elkonyvelni, mint ahogy mar megszoktuk az utobbi evekben. Termeszetesen ezt a vesztesseget az allam kasszabol fogjuk finanszirozni, mivel allami kezben van a reszvenyek nagy resze. Ez termeszetesen az Unionak nem tunik fel… tovabba a gazadasagi miniszterium nem igazan akarja felgyorsitani a TAROM legitarsasag tozsdere vitelet. Bar vannak hirek, hogy az idei evben ez meg fog tortenni, de szereny velemenyem szerint ebbol sem lessz semmi ep ugy mint a tavalyi evben a PETROM tarsasaggal. Amig nincs tozsden jegyezve addig piaci szabalyok szerint nem koteles eves kimutatast kozolnie a publikummal ill. addig az arakat magasan tudja tartani es tovabbi vesztesegeket tud elerni (mert a profitorientaltsag nem erdeke a roman allamnak)…majd elkonyvelni… ill. belso jaratokon monopoliuma van, amely ellent mond az EU-s direktivaknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.