2022. május 28. szombatEmil, Csanád
EUR = 4.9429 RON
USD = 4.6098 RON
HUF = 1.2579 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,391.31(0.55%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Daradics Kinga blogja
  • Kőolajipar, értékesítés
  • MOL Románia
  • Ügyvezető igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Az adakozás esete a szezonalitással

közzétéve: 2013-02-04 08:55

Így, év elején a mindenféle fogadalmak és célkitűzések mellett néha eszembe jut karácsony egyik fő üzenete, hogy adni, adakozni jó. Igaz ez, ha szeretteinknek adunk, igaz ez, ha kollégáknak, üzleti ismerősöknek. Ha a modern kereskedelmet nézzük, vagyis a hiper- és a szupermarketeket, akkor egyértelműen látszik, hogy december az ajándékozás hónapja, hiszen az üzletek forgalma megugrik, a kiadásaink pedig megemelkednek.

Ami még érdekesebb, hogy ez igaz lehet akár az adakozási kedvre is, ilyenkor hajlamosabbak vagyunk több figyelmet és pénzt fordítani nemcsak a közvetlen környezetünkben élő embertársainkra is. Hányunkkal fordult már elő, hogy az ünnepek közeledtével szívesebben adtunk pénzt az utcai kéregetőnek, a különböző célokat követő szervezeteknek, legyen az vallási vagy az afrikai ivóvíz-ellátást lehetővé tevő, beteg gyermekek gondozását felkaroló vagy környezetvédelmi program?

Ez előbbit pedig statisztikák is alátámasztják. Egy ausztrál felmérés szerint*, két időpont van, amikor az emberek többet adakoznak: az adózási év végén, illetve karácsonykor. Amerikai felmérés szerint** mintegy 50%-át a teljes évi adakozásnak november vége és újév között teszik meg. Romániára szinte lehetetlen adatot találni arra, hogy hogyan is állunk, viszont személyes tapasztalatokból kiindulva nem jellemző nálunk az adakozás, a segítés kultúrája.  Néha meglepve hallják az emberek, hogy ez is a fenntartható fejlődés része. Több olyan személlyel találkoztam már, aki nem tudta, hogy a befizetett adójának egy részét átutalhatná egy jobb jövő reményében egy arra ténylegesen rászoruló ügynek.

Persze, nincs mindenkinek anyagi lehetősége kispórolni még azt a kicsit sem. A Romániai Statisztikai Hivatal szerint egy romániai család átlagban havonta 2200 RON-t költ el, átlagosan 90%-át annak, amit egy hónap alatt megkeresett.  A bevásárlási lista „elején” és legnagyobb százalékban az alapkiadások állnak, mint például az élelmiszerek, számlák, mintegy 8%-át alkoholra és dohányárura költik el, többet, mint oktatásra vagy öltözködésre…

A segítés viszont többnyire nem is pénz kérdése. Az is segítésnek számít néha, ha mosolyogva válaszolunk egy kérdésre, ha önkéntesként segítünk pl. egy közeli park takarításában, vagy ha egy kis ételt adunk egy kéregetőnek. Vagy ha a személyi jövedelemadónk 1%-át egy általunk megjelölt non-profit szervezetnek utaljuk.

Ami pedig a legfontosabb, hogy a karácsonyi szezonon kívül is érdemes odafigyelnünk a közvetlen környezetünkre vagy a távolabbi nemes és fenntartható célokra. Sajnos, sok olyan helyzet van, amikor a segítség karácsony előtt vagy után is szükséges. Ha pedig környezetünkre, társainkra is odafigyelünk egy kicsivel többet a közvetlen környezetünk is „megszépül”. És ez a szép gondolat akár egy kissé megkésett újévi fogadalom is lehet.

 

 

* https://www.ourcommunity.com.au/general/general_article.jsp?articleId=4381#e

** https://christmasspirit.wordpress.com/2006/12/19/counting-on-christmas-statistics/

Az adakozás esete a szezonalitással bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Balogh Iringó hozzászólása:

    Még véletlenül sem tankolok sehol máshol, csakis a mol-nál. Köszönöm azt a természetességet, amivel kiállnak a magyar nyelvért és többnyelvűségért. Bocsánat,hogy eltértem a tárgytól.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.