2024. április 19. péntekEmma
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Antal Zoltán blogja
  • vidékfejlesztés
  • Nyárádmenti LEADER
    Egyesület
  • vidékfejlesztési szakember
  • >>
ARCHÍVUM RSS

A vidék alapkérdése

közzétéve: 2014-11-18 11:09

Székelyföldön ismét jelenség a földterületek masszív felvásárlása. A tagosítás „modern” változatát éljük: legkisebb falvainkban is megjelennek az intenzív kultúrák és agrár profillal rendelkező cégek versenyképességüket fokozzák az ipari növények, energianövények és egyéb tájidegen fajok honosításával.

Nincs új a Nap alatt. Az Ember a gazdasági válság és a túlnépesedés által okozott problémák leküzdésében a természeti erőforrásokat próbálja kihasználni erőteljesebben, intenzívebben. Megjelentek az energetikai célú területfelhasználások vidéken, egyelőre napelemparkok és kisvízierőművek formájában. Az újfajta növényi kultúrák mellett a vidék állatvilága is meglepően gyarapodott. A strucctenyészetek és a muflon mellett indul az afrikai törpeharcsa „ipara”, esetleges elszabadulásuk esetén hasonló fajok próbálgatják a túlélést hazánk zord tájain, több vagy kevesebb adaptációs készséggel.

Az EU következő 7 éves tervezési cikulsának egyik legfontosabb költségvetési tétele a vidék fejlesztésére, „felzárkóztatására”, azon belül pedig a mezőgazdaság hatékonyságának növelésére lesz elköltve. A földtulajdon és a földhasználati rendszer hatékonysága hazánkban és az EU-ban is a figyelem középpontjában áll.

A természeti táj változásaihoz képest még intenzívebben átalakítjuk falvaink arcát is, ahol a mediterrán építészet is lassan megszokott „innováció” a beköltözött, újonnan szerzett vidékiségével dicsekvő, nagyvárosi polgár hozadéka.

Más irányból, a vidék vonzóvá vált. Luxuscikké. A vidékiség újfajta divatját éljük még ha a táj el is veszíti lassan jelentését és olvashatatlanná válik. Föl kell tenni a kérdést: Megvalósulhat a vidék felzárkóztatása úgy, hogy alapértékeit ne változtassuk meg?

A gazdasági hatékonyság növelése végbemehet-e úgy, hogy mellette helyet kapnak olyan alapértékek, mint az esztétika, az ökológia és a kultúra? Nagyon tudok örülni annak, ha néha felelős tisztséggel rendelkező személyektől is hallom a rég várt felismerést, hogy a kultúra, az ökológia és a gazdaság fogalma ma már nem egymástól elkülönítendő entitás, és remélem, hogy innen már rövid út vezet a végső felismerésig, miszerint a kultúrának és az ökológiának nemcsak eszmei, de gazdasági értéke is van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.