2024. április 25. csütörtökMárk
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Votisky Petra blogja
  • HR/pszichológiai tanácsadás/coaching
  • Szabadúszó
  • Tanácsadó
  • >>
ARCHÍVUM RSS

A céget vagy önmagadat képviseled?

közzétéve: 2015-12-08 17:32

Nemrégiben tartottam Budapesten egy Meetup rendezvényt, aminek a témája az “önmenedzsment a karrierben” volt. Arról beszélgettünk, hogy mi az, ami megnehezíti illetve megkönnyíti azt, hogy képesek legyünk magunkat menedzselni a saját karrierünkben.

Egyáltalán mit jelent ebben az esetben az önmenedzsment?

Akkor tudod menedzselni a karrieredet, ha képes vagy olyan pozícióban dolgozni, ami a kompetenciáidnak, hosszú távú céljaidnak megfelel és kielégítő számodra. Ha képes vagy előre lépni szakmailag, pozícióban, kihasználni a benned rejlő lehetőségeket. Ha képes vagy olyan juttatásokat elérni, amelyek megfelelnek a tapasztalatodnak, tudásodnak és az általad vágyott életmódnak. Ha képes vagy a számodra fontos értékek mentén végezni a munkádat. Ha képes vagy az érdekeidet képviselni a cégen belül és az üzleti partnereiddel való kapcsolatodban is. Összefoglalva, ha képes vagy Te irányítani a karrieredet a számodra megfelelő irányba.

Van azonban egy érdekes jelenség…

Vannak olyan helyzetek, amikor hihetetlenül keményen tudunk tárgyalni, ha a cégünket képviseljük egy tárgyaláson, szerződés betartatásánál vagy bármilyen más helyzetben, ugyanakkor ha be kell mennünk a főnökünkhöz, hogy egy előnyösebb fizetési csomagot vagy feltételrendszert érjünk el, akkor hirtelen nyuszivá válunk. Ismerős ez a helyzet?

Miért van ez?

Különböző szerepeket töltünk be életünk során, ezek egyike a cég alkalmazottja. Ez a tárgyalásaink során egyfajta védelmet ad, hiszen nem pusztán X.Y. vagyok, hanem a Z. cég marketing menedzsere vagy üzletkötője. Mögöttem áll egy cég, minden erejével. Ráadásul, ha esetleg nem sikerül valamit elérni, akkor az nem az én személyes kudarcom, hanem a cég alkalmazottjának, a cégnek a kudarca. Emiatt sokkal személytelenebb a helyzet, kevésbé vonódom bele érzelmileg.

Amikor önmagamat képviselem a munkaerőpiacon, cégnél vagy pedig ügyfeleimmel szemben, akkor sokkal könnyebben bevonódom érzelmileg, úgy érzem, hogy nagyobb a tétje a dolognak és legtöbbször azt gondolom, hogy “nem vagyok egy platformon” a velem szemben ülővel (mondjuk a főnökömmel).

Mit tudsz tenni, hogy mégis képes legyél önmagad és a karriered menedzselésére?

1. Figyeld meg, hogy mit csinálsz máshogy akkor, amikor cégként vagy jelen egy megbeszélésen. Mi segít magabiztosnak maradnod abban a helyzetben?

2. Keress néhány példaképet, akik szerinted úgy képviselik önmagukat a karrierjükben, ahogy te szeretnéd. Ezek az emberek lehetnek az ismeretségi körödben, de lehet, hogy csak olvastál, hallottál róluk. Milyen tulajdonságaik vannak, amelyek segítenek nekik önmaguk menedzselésében? Te hogyan tudnád beépíteni ezeket a tulajdonságokat az életedbe?

3. Azokban a helyzetekben, amikor önmagadat kell képviselned, a karrieredet kell menedzselned, akkor tudatosan bújj bele egy szerepbe, ami segíti a magabiztosságodat és ami védelmet ad számodra. Ez nem jelent színészkedést!!! Egy szerep lehet teljesen önazonos is.

Sikeres karrierépítést kívánok!


 

Kép: photostock at FreeDigitalPhotos.net

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.