2024. április 20. szombatTivadar
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Votisky Petra blogja
  • HR/pszichológiai tanácsadás/coaching
  • Szabadúszó
  • Tanácsadó
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Kapcsolatépítés “hájp”?

közzétéve: 2015-05-29 19:25

Mostanában úton-útfélen azt lehet hallani, hogy nem is a know-how, hanem a know-who a fontos. A közvélekedés szerint igaz ez az álláskeresésre, üzletfejlesztésre és szinte az élet minden területére.

Ez a nagy kapcsolatépítés “hájp” mennyire igaz? (Igen, szándékosan írtam így. :-) )

Ha az álláskeresésről beszélünk, akkor valóban igaz, hogy a nyitott pozíciók csak egy részét hirdetik meg a cégek. Első körben mindig a már ott dolgozókat és az ismerősöket kérdezik a cégvezetők, döntéshozók arról, hogy van-e valakinek javaslata a pozíció betöltésére. Ha nem járnak sikerrel, akkor kerül ki az álláspiacra az állás. Ha ez egy magasabb pozíció, akkor lehet, hogy kizárólag fejvadász cégeken keresztül lehet értesülni az állásról. Ha belegondolunk, akkor ezekről az állásokról csak akkor tudhatunk, ha ismerünk valakit a cégnél vagy jó kapcsolataink vannak a fejvadászoknál. Persze ez nem jelenti azt, hogy kizárólag a kapcsolatrendszerünkön keresztül tudunk állást találni. Csak úgy sokkal könnyebb.

Üzletfejlesztésnél, értékesítési tevékenységnél is értelemszerűen fontos, hogy ne ismeretlenül próbáljunk valahova bejutni, valakinek eladni a termékünket, szolgáltatásunkat. Itt is jó szolgálatot tehet, ha kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezünk.

Ugyanakkor él egy olyan sztereotípia is a fejekben, hogy az igazán sikeres ember csak extravertált, nyitott lehet. Ők azok, akik magabiztosak, okosak, rátermettek.

De mi van azokkal, akik zárkózottak, visszahúzódóak vagy egyszerűen csak nem tudják, hogy hogyan kezdjenek hozzá? Sokan vannak ugyanis, akik nem úgy születnek, hogy bárkivel, bárhol, bármiről elcsevegnek.

Susan Cain egy fantasztikus előadást tartott a TED-en, “Az introvertáltak ereje” címmel. Ez itt nézhető meg. Ő maga is introvertált és ezen az előadáson arról beszél, illetve népszerű könyvében arról ír, hogy az introvertált, visszahúzódó embereket mennyire alulbecsüli a társadalom.

Én is azt tapasztaltam ügyfeleimmel beszélgetve, hogy a nyögvenyelős, erőltetett kapcsolatépítésnek nincs értelme, főleg, ha az teljesen ellentétes az alapszemélyiségünkkel. Introvertáltként nagyon klasszul meg lehet azt tanulni, hogy hogyan viselkedjünk úgy társaságban, hogy mi is jól érezzük magunkat és a beszélgetőpartnerünk is úgy gondolja, hogy remek társaság voltunk. Nagyon egyszerű a trükk. Mindenki magáról szeret beszélni (kivéve, ha egy másik introvertáltba botlunk), ezért, ha jól kérdezünk és tényleg figyelünk a másikra, akkor ő úgy fogja érezni, hogy remekül elbeszélgetett velünk.

Erre a megtanult társasági viselkedésre persze akkor van szükség, ha valamilyen oknál fogva szükség van kapcsolatépítésre, társasági jelenlétre. Ha valaki nem vágyik társaságba, akkor azért ne menjen, mert most éppen az a divat és a társasági viselkedést “hájpolja” a világ.

Az ügyfeleim, olvasóim már régóta kérik, hogy a jól ismert 14 napos kihívások mintájára legyen egy kapcsolatépítő kihívás is. Sok tréning van ugyanis, de kevés helyen veszik figyelembe a személyiségünk különbségeit, hiszen egy introvertáltnak más információk segítenek, mint az extravertáltaknak. Éppen ezért hamarosan indul a személyiségre-szabott online kihívás. Hogy ne legyen felesleges “hájp”! :-)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.