2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Votisky Petra blogja
  • HR/pszichológiai tanácsadás/coaching
  • Szabadúszó
  • Tanácsadó
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Mégis mit csinál a fejvadász?

közzétéve: 2014-03-28 12:14

Az álláskeresők körében elég nagy a zavar és félreértés azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit is csinál a fejvadász, mit várhat egy álláskereső tőle. Jó tisztában lenni ezzel, mert így el lehet kerülni a csalódásokat, ugyanakkor a fejvadásszal való kapcsolatból is ki lehet hozni a legtöbbet.

Először is ki az a fejvadász?

Alapvetően most azokról a szakemberekről beszélek, akik külsősként dolgoznak cégeknek. Ők azok, akik egy cég megbízásából megkeresik a munkaerőpiacon a megfelelő jelölteket, előzetesen letesztelik a képességeiket, tapasztalatukat interjúval, tesztekkel, majd a megfelelő tapasztalattal, kompetenciával rendelkező pályázókat bemutatják a megbízójuknak.

Fejvadászként vagy toborzóként is lehet hallani róluk. Mára már szinte teljesen összemosódott a két fogalom, de eredetileg a fejvadász magasabb vagy speciálisabb pozíciókkal foglalkozott és nem hirdetés útját kereste a megfelelő jelölteket, hanem a különböző cégeknél dolgozó jó szakembereket próbálta „levadászni”. A toborzó ezzel szemben inkább hirdetéseket és a saját adatbázisát használta a megfelelő szakemberek megkereséséhez. Mára ez eléggé összemosódott, ahogy fent is írtam, az adatbázis keresést, hirdetést és a klasszikus „vadászatot” is használják a fejvadász vagy toborzó cégek. Én a cikkben most fejvadászként említem majd az egyszerűség kedvéért.

Mi az, amit pályázóként jó észben tartani?

Fontos azt hangsúlyozni, hogy a fejvadászt a megbízó cég fizeti, vagyis nem az az elsődleges célja, hogy a pályázónak állást találjon, hanem az a célja, hogy a legkisebb befektetett munkával megtalálja a megbízója számára megfelelő személyt. Ezért nem igazán hatékony, ha valaki megtorpedózza az önéletrajzával az összes fejvadász céget és utána vár a csodára, hiszen ha az adott cégnek nincs olyan pozíciója, ami éppen testhez álló lenne, akkor jó eséllyel eltűnik az önéletrajz a süllyesztőben. Ha jól megírt önéletrajzról van szó, amiben szerepelnek fontos kulcsszavak, a fejvadász cégnek pedig van egy jó informatikai rendszere, akkor van rá esély, hogy valamikor felbukkan a pályázó neve egy adatbázis keresés során, amikor pontosan olyan szakemberek után kutat a fejvadász.

Mégis, akkor mit érdemes kezdeni a fejvadászokkal?

Érdemes megnézni, hogy van-e olyan pozíció, ami érdekes lehet számunkra. Célszerű megkeresni az azzal foglalkozó fejvadászt és személyesen neki küldeni el az önéletrajzot. Például fel lehet hívni a fejvadász céget megkérdezni, rákeresni a fejvadász cégnél dolgozók nevére a LinkedIn-en. Az önéletrajz elküldése után pedig néhány nappal érdemes rákérdezni, hogy megkapta-e az önéletrajzot és visszajelzést kérni azzal kapcsolatban, hogy mit gondol a pályázó alkalmasságáról, önéletrajzáról stb. Nagyon sok hasznos információt lehet így szerezni. Lehet, hogy azt mondja, hogy át kell írni az önéletrajz bizonyos részeit, hogy érthetőbb legyen vagy más fontos információval szolgál. Nem biztos, hogy minden fejvadász készséges lesz, de jó eséllyel találunk néhányat, aki segít.

Fontos! Ne azt kérjük tőle, hogy találjon nekünk állást, hanem konkrét kérdéssel keressük meg, például az önéletrajzunkkal kapcsolatban.

Karrierépítés

Fejvadászokkal szakmai közösségi oldalakon (például LinkedIn-en, Xing-en) is felvehetjük a kapcsolatot. Sokkal jobbak az esélyeink, hogy felhívjuk magunkra a figyelmét, ha arc is van az adatok mögött, vagyis nem csak egy önéletrajz landol az e-mailes postafiókjában.

Két fontos cél lebegjen mindig a szemünk előtt a fejvadásszal kapcsolatban:

1. Érjük el, hogy információt, visszajelzést adjon az önéletrajzunkról, motivációs levelünkről, munkaerő-piaci értékünkről,

2. Eszébe jussunk, ha egy számunkra megfelelő pozícióra keres embert.

Éppen ezért érdemes a kapcsolatot ápolni a fejvadászokkal és nem csak passzívan várni, hogy egyszer csak felhív. A „kapcsolatépítés fontossága a karrierépítésben” témája rendkívül kiterjedt és izgalmas, így azt a következő cikkekben járom körül.

Addig is jó kapcsolatépítést a fejvadászokkal és sikeres karriert kívánok!

Még többet a karrierépítésről ITT.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.