2020. június 4. csütörtökBulcsú
EUR = 4.8398 RON
USD = 4.3112 RON
HUF = 1.3998 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,8%
BET = 8,981.80(1.90%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%
Votisky Petra blogja
 • HR/pszichológiai tanácsadás/coaching
 • Szabadúszó
 • Tanácsadó
 • >>
ARCHÍVUM RSS

Otthoni munkavégzés – Tényleg annyira jó?

közzétéve: 2012-07-05 06:00

Nemrégiben megjelent egy cikk a távmunkáról, ami pszichológusként és HR szakemberként is gondolkodásra késztetett. Ennek az eredménye ez a mai bejegyzés, amiben az otthoni munkavégzés Janus-arcúságát mutatom be.

Sokszor és sok helyen lehet hallani, hogy Kelet-Európa mennyire le van maradva az alternatív munkavégzési formák tekintetében, így például nagyon kicsi az aránya a részmunkaidőben vagy távmunkában foglalkoztatottaknak. Sokszor és sok helyről azt lehet hallani, hogy ezen feltétlenül változtatni kell. Nőként arra is felfigyeltem, hogy nagyon népszerű lett a kisgyerekes anyukák körében az a felfogás, hogy sokkal jobb valamilyen otthoni, akár online vállalkozást indítani, ami kellő rugalmasságot biztosít a gyerekneveléshez. A távmunka népszerűségét mutatja, hogy a már említett cikkben szereplő Ipsos kutatás szerint  világszinten a dolgozók 34, Magyarországon 37 százaléka örülne a távmunka lehetőségének.

Milyen formái lehetnek az otthoni munkavégzésnek?

 • Távmunka: A munkavállaló a munkát a munkáltató székhelyétõl,telephelyétõl elkülönült helyen és informatikai eszköz útján végzi, melynek eredményét elektronikus eszközzel továbbítja.
 • Bedolgozás: Többnyire fizikai munkavégzés. Szintén a munkáltató telephelyétől távol történik. A munkát a foglalkoztató által biztosított anyaggal, önállóan, a foglalkoztató közvetlen irányítása nélkül végzi.
 • Önfoglalkoztatás és megbízási szerződés: Ide tartoznak a jogi személyiség nélküli vállalkozások dolgozó tulajdonosai (PFA), szellemi szabadfoglalkozásúak és a jogi személyiséggel rendelkező vállalkozások dolgozó tulajdonosai is. Kelet-Európában ez gyakran nem valódi önfoglalkoztatásról, vagy megbízási szerződésről van szó, hanem színlelt szerződés mögé bújtatott munkajogviszony.

Az alábbiakban kifejezetten munkavállalói oldalról vetek fel szempontokat az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban.

Sok előnnyel jár, ha az ember otthon dolgozik, az kétségtelen. Nem kell utaznia, rugalmasabban tudja beosztani az idejét, így lehetősége van a munkáját és magánéletét összehangolni. Nincsenek földrajzi akadályok, így ha valaki távol él a nagyvárosi munkalehetőségektől, akkor is van lehetősége dolgozni. Kiválaszthatja tetszése szerint a lakóhelyét – amennyiben ez a család többi tagja számára is megfelelő – hiszen nem kell egy a munkahely közelébe költöznie vagy ingáznia.
Sok időt és pénzt meg lehet spórolni az utazási idő és költség kiiktatásával is.
Hosszabb kihagyás, például gyerekgondozási szabadság után a visszailleszkedést, szakmai felzárkózást megkönnyítheti egy otthoni munkalehetőség, sőt a kihagyást le is rövidítheti, ha már a szabadság időtartama alatt otthoni munkát végez valaki.
Az otthoni munka lehetővé teszi, hogy az ember optimálisabban használja ki energiáit, így összességében hatékonyabb munkavégzést tehet lehetővé. A napi stressz is nagymértékben csökkenthető, ha az embernek nincs megjelenési kötelezettsége egy zord főnök előtt.

Másrészről az otthoni munkavégzés az elszigetelődés veszélyét hordozza. Az otthon dolgozó nem lesz valódi tagja egy munkahelyi közösségnek, kimaradnak az ebéd vagy kávézás közbeni beszélgetések. A világgal főként infokommunikációs eszközök útján kommunikál, a valódi kapcsolatok lecsökkenhetnek. Ez rányomhatja a bélyegét az otthoni kapcsolataira is. Képzeljük el, amint a család többi tagja hazajön munkából, iskolából, az otthon dolgozó családtag pedig rájuk önti az aznap felgyülemlett mondanivalót.
Otthoni munkavégzéssel, távmunkával egészen másfajta karriert lehet építeni, mint egy munkahelyen. Ez sok ember számára megfelelő, valaki azonban a hagyományos, hierarchikus karrierépítésben tudja magát kiteljesíteni.
Sok otthon dolgozó embernek gondot okoz az is, hogy hogyan válassza el a munkát és a magánéletet. Kisgyerekes anyukák esetében ez különösen nagy gondot jelenthet. Mit csináljanak, ha épp egy fontos munkát végeznek, ugyanakkor sír a gyerekük, akit épp nem tudtak akkor másra bízni. Azt élhetik meg, hogy sem a magánéletükben, sem a munkájukban nem tudnak teljesíteni.
Európai szinten is sok a bizonytalanság még a távmunka jogi és munkaügyi szabályozása tekintetében. Ez megnehezítheti a távmunkában dolgozók életét. Vállalkozóként pedig számtalan olyan – az eredeti szakmától távol eső – jogi, pénzügyi, számviteli dologba kell beletanulni, ami sokak számára komoly bizonytalanságot okoz.

Az otthon végzett munka, még ha csak alkalmanként végzed is,  lehet életed legszebb álma,  de legszörnyűbb rémálma is.” – állítja Gil Gordon , a távmunka szakértője.

Kinek megfelelő akkor az otthoni munkavégzés?

 • Aki hosszabb ideig is el tudja viselni az egyedüllétet.
 • Aki jól tűri a monotóniát.
 • Aki képes szétválasztani a munkahelyi és magánéletbeli feladatait.
 • Akinek jó a szervezőkészsége, képes a feladatokat megfelelően priorizálni.
 • Aki jó koncentrációs készséggel rendelkezik, nehezen terelhető el a figyelme.
 • Aki jó érdekérvényesítő képességgel rendelkezik.

Nagyon jó lenne, ha olyanok, akik már dolgoztak hosszabb ideig otthonról, megosztanák velünk a tapasztalataikat. Várom az élménybeszámolókat.

 


Otthoni munkavégzés – Tényleg annyira jó? bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Gyula hozzászólása:

  Majdnem ket eves tapasztalattal rendelkezek a teren es egyetertek az elemzessel. A szabadsag erzese, es az a teny, hogy sajat magam osztom be a munka es szabadidomet egy ideig feledtetni tudja a hatulutoket. Egy ideig. Utanna csak elojonnek a problemak es ezek altalaban hosszabb tavon fejtik ki hatasukat. Ugyanakkor, a “bejaras” kombinacioja az otthoni munkaval (mindaddig amig a munka es szabadido kettevalaszthato) mindket variacional jobb! :)

  • Votisky Petra hozzászólása:

   Kedves Gyula,

   Nagyon köszönöm a hozzászólást. Valóban az ideális megoldás valamiféle kombinációja lehet a különböző munkavégzési formáknak. A home office egyre népszerűbb, vagyis vannak olyan cégek, ahol a munkavállalók heti néhány napot otthonról dolgozzanak. Ez tényleg nagyon jó megoldás lehet, ha megvalósítható.

   Petra

 2. Balázs hozzászólása:

  Kedves Petra,

  2 éve dolgozom otthonról és teljesen egyetértek Gyulával. Nagyon jó egyik részről, másik részről néha menekül az ember egy légkondis irodába. 2 éves a fiam, és nem könnyű kompromisszumot találni. Egyértelműen azoknak ajánlom akik ún. vállalkozói és nem alkalmazotti attitűddel élik az életüket. Ezt egyszerűen kiderítheti bárki magáról, ha uis találsz olyan megbízót aki nem projekt alapon hajlandó fizetni neked úgy, hogy nem vár el érte bejárást irodába, akkor elhiszi rólad hogy teljesítesz érte. :-)

 3. Votisky Petra hozzászólása:

  Egy hozzászóló nekem küldte el kommentjét, amit annyira érdekesnek találok, hogy engedélyével itt is közzéteszem.

  “A távmunka egyik eredménye, hogy ha rosszul ütemezted vagy alkudtad ki a határidőt, akkor minden időd rámegy, ami a 32,5 fokos hőmérséklettel együtt oda vezetett, hogy későn válaszolok. Jelenlegi mnkámban épp van egy irdatlan fejezet a távmunkáról, amiben azt mondja, hogy távmunka az, ha nem a munkáltató székhelyén dolgozol. Ez lehet otthon is, de lehet egyszerűen a lakhelyen is, vagyis amit a cégnél csináltunk (és fél Erdély ilyen munkákból él), hogy német kliensek számára dolgoztunk egy budapesti székhelyű cég nagyváradi telephelyének kolozsvári fiókjában, az is távmunka, de rendes munkaszerződéssel, tehát mégsem. Az viszont tényleg nem számított, hogy mikor megyünk be. Mégis egészen más otthon dolgozni, mint zajban, légkondihuzatban pénzhajhász kollégák között, akikkel ha nem eszel és nem cigizel együtt és nincs közös érdeklődésetek, úgysem lesz munkaközösség-fílinged. Ja és a 45 perces kocsikázást oda-vissza nem is számítottam. (Pénzhajhász: a távmunka másik jellemzője, hogy nem mérhető, és nem darabszámra fizetik, holott az adatfeldolgozás és a fordítás is mind-mind dekára és karakterre megy. Aki elég jól csinálja, az vígan keres vele, aki meg jól – ami legalább kétszer annyi munka! – az örvend, ha futja, amire kell.)
  Különben nem a távmunka jelensége, hanem a neve új. Amióta levelezés van, a szellemi munkák jelentős részét így csinálják. A Harry Pottert is távmunkában írta a szerző, vagy nem?
  A legnagyobb problémám viszont nem is ez, hanem hogy bizonyos eseteket kivéve a távmunka részben fedi az alkalmi munka fogalmát. Alkalmi munkára sem hazánkban, sem Magyarországon nincs normális keret (tudtom szerint). Nálunk legalább van contract civil, Mo.-n viszont csak munkaszerződéssel vagy egyéni vállalkozóként lehet dolgozni, tanulmány szerint létezik olyan is, hogy távmunkaszerződés, de nem hiszem, hogy valaki tud róla. Szóval ha itthon legálisan akarok alkalmi munkát végezni, akkor kiválthatom a PFA-t. Ez viszont azt jelenti, hogy csak a megfogalmazott és iktatott tevékenységeket végezhetem, és vagy el kell számolnom, vagy fizetem a normát, ami alacsony jövedelem esetén veszteség. Az utóbbi másfél évben volt: kiadói munka (könyvszerkesztés), fordítás (publikációra, szerzői jogdíj), szakfordítás, adatrögzítés (piackutatás), közvéleménykutatás, tolmácsolás, esküvői szolgáltatás (ének), magánóra – ha jól számolom, akkor ez 8 külön kategória, de mindegyik munka néhány napos vagy hetes volt, és honnan tudhatom előre, hogy két hónap múlva pl. piackutatásban fogok dolgozni?
  Másik probléma a külföld. Mert ez a távmunka nagy lényege. Foglalkoztassuk a vidékieket, mert amúgyis olcsóbb ott minden, sőt keletebbre egyre olcsóbb, vigyük a munkát Indiába vagy Kínába. Ameddig a cég szépen megszervezi, kibérel a másik helységben/országban egy telephelyet, és a helyi törvények szerint fizet, addig okés. Ha viszont magánszemély vagy, és alkalmi munkát vállalsz külföldre, amit végülis mindegy, hogy hol végzel, de talán mindenkinek előnyösebb, ha az olcsó világvégén, miközben fővárosi áron fizetik, szóval akkor hogy szerződsz, adózol, ki adózik, hol – szóval ennek sincs világos, mondjuk eus szabályozása. Eddig mindig elszámolták másnak, de nagyobb és főleg jogdíjas munka esetén nem lehet elkerülni a névreszóló szerződést. De ez már egy másik hatáskör.”

 4. Gyula hozzászólása:

  En magara a tavmunka tenyere reflektaltam, es arra a forgatokonyvre amikor akar be is jarhatna az ember irodaba esszeru erofeszitessel. Az utolso hozzaszolo altal elonyokkel mindenkepp erdemes elni (nekem a csaladom miatt nem jott ossze teljsem mertekben) hiszen aki ugyes, az kulfoldi (jo)fizetesert dolgozhat Csikrakoson ha neki epp ugy szottyan kedve. Persze a felsorolt hatranyok igy is jelentkeznek de az elonyok messze ellensulyozzak ezt.

 5. AVak hozzászólása:

  Távmunka elsősorban fokozottabb bizalmi kapcsolatokon tud megalapozódni, de egyéb további feltételek is szükségesek. Egy kiegyensúlyozott környezet (pl külön szoba,csendes körülmények). Optimális esetben sokkal rugalmasabban és akár hatékonyabban lehet elvégezni a feladatokat távmunkában és még apróbb otthoni vagy személyes teendőkre is futja, miközben egy munkahelyen a sokszor zártabb légkör egészen leköti az embert.

 6. kis ildiko hozzászólása:

  szeretnek en is itthon vegezheto munkat vegezni ha tudtok segitsetek rajtam

 7. vakarcs szilard hozzászólása:

  Az otthon vegezheto munka soran sokkal nagyobb onfegyelemre, onmerseklesre es elorelatasra van szukseg. Vegulis, ha ezeket egy irodas munkahelyen is felmutatja az ember, konnyen lesz belole vezeto. Masreszt, az otthoni munka sok tekintetben gazdasagosabb egy vallalkozas szamara, mert a munka torvenykonyve senkit sem kenyszerithet a sajat lakasaban 8 oranal hosszabb munkaidore, mindenki maga donti el, milyen szinten futi ki a lakast, hany wattos egoket szerel fel, mennyire hasznalja a vizet, a gazt. Tehat ha pazarol, kozvetlenul a sajat zsebe ellen kovet el merenyletet. Maskepp van ez a ceges autoval, ceges eroforrassal, ahol az ember hajlamos a rendelkezesere bocsatott ingosagokat, targyakat sajatjakent kezelni, mikozben nem kellene szem elol tevesztenie, hogy az egy cselekvo toke, amelyet egy reszvenyes, tulajdonos vasarolt meg, hogy neki hasznot hozzon. Tavmunka eseteben a megbizot nem terhelik energiagazdalkodasi feladatok. Magyarul, tavmunka egyenlo nagyobb profit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.