2024. április 24. szerdaGyörgy
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Votisky Petra blogja
  • HR/pszichológiai tanácsadás/coaching
  • Szabadúszó
  • Tanácsadó
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Közösségi média fejvadász helyett?

közzétéve: 2011-12-28 06:00

Különböző fórumokon sokszor szegezik nekem a kérdést: “Hol érdemes munkatársat keresni?” Az olvasók közül bizonyára már többen átélték, hogy milyen nehézségeket okozhat a megfelelő munkaerő megtalálása. Gondolom ismerős az a helyzet, amikor az állásportálon elhelyezett hirdetésre többszáz önéletrajz érkezik, melyek nagy része egyáltalán nem felel meg a kritériumoknak. Ilyenkor következik az időrabló szelektálás folyamata, amely nem is feltétlenül hozza meg a várt eredményt.

Hogyan, milyen lehetőségeink vannak még a megfelelő kolléga megtalálására?

Megbízhatunk egy specialistát, fejvadászt, hogy keresse meg a piacon meglelhető legmegfelelőbb jelöltet. Speciális tudással rendelkező szakemberek, vezetők esetében sokszor csak ez az út vezet eredményre, ám kisebb, közepes méretű cégek esetében nem mindig fér bele a költségvetésbe egy ilyen direkt kereséssel foglalkozó specialista díja. Ebben az esetben próbálkozhatunk meg a közösségi médiával. Az alábbiakban bemutatok néhány lehetőséget, amelyek segítségére lehetnek a munkatársat kereső cégeknek.

A közösségi médiát aktívan használó vezetőknek, HR szakembereknek nem jelentenek majd újdonságot az alábbi javaslatok, azonban azok számára, akik még csak most ismerkednek az online világ nyújtotta lehetőségekkel, hasznosak lehetnek.

A munkatárs keresést felfoghatjuk úgy is, mint értékesítést: eladjuk a cégünket a munkaerőpiacon jelen lévő vevőknek, vagyis leendő munkatársaknak. Ahhoz, hogy ez sikeres legyen, láthatónak és attraktívnak kell lenni a cégnek. Érdemes néhány szakmai (pl. Xing.com, LinkedIn.com) és egyéb közösségi oldalakon (pl. Facebook.com) létrehozni egy céges profilt, a legfontosabb információkkal a cégről, megemlítve akár a karrier és fejlődési lehetőségeket is. Ha rendszeresen keresünk kollégát, akkor pl. a LinkedIn-en fizetős szolgáltatásként igénybe vehetünk a profilhoz kapcsolódó karrier oldalt is.

Beléphetünk olyan szakmai csoportokba, ahol potenciális munkavállalóink jelen vannak. Például, ha vezetőt keresünk, akkor “Romanian managers” csoport lehet hasznos számunkra. Itt egyrészt részt vehetünk a szakmai társalgásban, másrészt közzé tehetjük munkatárs keresési felhívásunkat.

Ha több kollégát keresünk, illetve rendszeresen veszünk fel új munkatársakat, akkor érdemes megfontolni a saját csoport indításának a lehetőségét. Pl. ha orvosi informatikával foglalkozunk, akkor indíthatunk egy “Orvosi informatika Romániában” csoportot és meghívhatunk szakembereket.

Végül, de nem utolsósorban, a szakmai közösségi oldalakon “részletes keresés” funkcióval rákereshetünk különböző kompetenciákra, munkatapasztalatokra stb., majd az így talált szakemberekkel felvehetjük a kapcsolatot. Megkereshetjük őket egyrészt a munkalehetőséggel, másrészt megkérhetjük őket, hogy javasoljanak megfelelő szakembert a nyitott pozíciónkra.

Korábbi bejegyzésemben már írtam a személyes márka jelentőségéről, hiszen elképzelhető, hogy egy potenciális munkavállaló nemcsak a cég profilját, hanem annak a cégünknél dolgozó kollégának a profilját is megnézi, aki aktívan jelen van a közösségi oldalon.

Bár a fent említett javaslatok nagymértékben elősegíthetik munkatárs keresési próbálkozásainkat, a közösségi oldalakat sem érdemes kizárólagosan használni toborzásra. Érdemes más csatornákkal (pl. jól megírt hirdetés, személyes ajánlás kérés) kombinálni.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.