2019. július 24. szerdaKinga
EUR = 4.7204 RON
USD = 4.2231 RON
HUF = 1.4490 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,065.40(0.18%)
Infláció = 4,10%
Alapkamat = 2,25%
Votisky Petra blogja
 • HR/pszichológiai tanácsadás/coaching
 • Szabadúszó
 • Tanácsadó
 • >>
ARCHÍVUM RSS

Én keresem az állást vagy az állás engem?

közzétéve: 2011-12-07 06:00

Korábbi bejegyzésemben a közösségi média személyes márka építésben játszott szerepéről szóltam, mai írásomban az álláskereséssel foglalkozom.

Az utóbbi években átalakult sok cég munkatárskeresési stratégiája, egyrészt a válsághoz kapcsolódó költségcsökkentés miatt, másrészt a webes világ, azon belül a közösségi média gyors fejlődése miatt.

Míg néhány évvel ezelőtt egy sikeres állásváltáshoz többnyire elegendő volt, ha valaki végignézte a hirdetéseket, felvette a kapcsolatot fejvadászokkal, esetleg rákérdezett az ismerőseinél, hogy van-e valamilyen ötletük, ezzel szemben ma egyre több jól képzett szakember szembesül azzal, hogy ezek a csatornák nem elegendőek. Természetesen vannak olyan szakmák, amelyek ma is nagyon kelendőek, így ott lényegesen könnyebben lehet megfelelő új állást találni, ugyanakkor egy bizonyos pozíció felett már ott sem “végtelen” a lehetőségek száma.

A következőkben arról lesz szó, hogy a korábbi keretekkel szakítva hogyan használhatjuk a közösségi médiát álláskeresésre. Ismét elsősorban a szakmai oldalakkal, főként a LinkedIn-nel kapcsolatos javaslatokat szedtem össze.

 • LEGFONTOSABB: A személyes márka és szakmai kapcsolatrendszer építést nem akkor érdemes elkezdeni, amikor állást keresünk, hanem korábban, hiszen az értékes kapcsolatok bármilyen munkában jól jönnek.
  Emellett el lehet kerülni azt a kellemetlen helyzetet, hogy kizárólag fejvadászok legyenek a látható kapcsolataink között, így sugallva mindenki számára, hogy állást keresünk és a LinkedIn-t csak erre használjuk.

 • A megfelelő, attraktív profiloldal elengedhetetlen. Szakmai oldalakon érdemes az ellátott pozíciókat részletesen – nemzetközi oldalon lehetőleg angolul – megjeleníteni, megfelelő üzleties fotó is elengedhetetlen. A mindenki számára elérhető fotónk Facebook-on, iwiw-en se nyaraláson készült kép legyen, hiszen nem feltétlenül ezt szeretnénk mutatni leendő munkaadónknak.

 • Szakmai tapasztalatainkat, kompetenciáinkat nyelvtudásunkat, szakmai vizsgáinkat, szervezeti tagságainkat jelenítsük meg a profiloldalunkon.

 • Csatlakozzunk szakmai csoportokhoz, szóljunk hozzá, legyünk részt aktívan a csoport életében. Nézzük meg, hogy egy-egy csoportban mennyire fordulnak elő szakmai döntéshozók, fejvadászok. Ha azt látjuk, hogy sok ilyen személy van, az a csoport különösen érdekes számunkra, kommunikáljunk!

 • Esetleg indíthatunk saját szakmai csoportot, ha ilyen még nincs.

 • Kérjünk ajánlásokat volt kollégáktól, ügyfelektől. Ez a funkció a LinkedIn-en nagyon jól működik.

 • Osszuk meg másokkal érdekes olvasmányainkat, szakmai cikkeket, esetleg saját szakmai blogunk új bejegyzéseit. Lényeges, hogy a szakma és a fejvadászok milyen benyomást alakítanak ki rólunk.

 • Ha időnkbe belefér, érdemes szakmai blogot indítani. Szabadidőtől függően hetente néhányszor vagy 1-2 hetente írhatunk új bejegyzést.

Az eddigiek mellett néhány proaktív tevékenység megnövelheti esélyünket a sikerre.

 • Vegyük fel a kapcsolatot fejvadászokkal a LinkedIn-en. Ez többnyire hatékonyabb, mint elküldeni egy önéletrajzot.

 • Keressünk olyan szakembereket, vezetőket, akik az általunk megcélzott szektorban, szakterületen dolgoznak.
  Vegyük fel velük a kapcsolatot szakmai témával kapcsolatban, akár nyilvánvalóvá is tehetjük, hogy nyitottak vagyunk egy új lehetőségre.
  Amennyiben az álláskeresés bizalmas, így inkább a fejvadászokra és a korábbi, passzívabb technikákra érdemes hagyatkozni.

 • Érdemes részt venni offline szakmai eseményeken, amelyek sokszor a közösségi oldalon szerveződnek, így szorosabbra lehet fonni a kapcsolatot számunkra fontos személyekkel.

Az eddig felsorolt lehetőségek lényegesen megnövelhetik az esélyeinket az álláspiacon, ugyanakkor természetesen nem szabad elhanyagolni a hirdetések böngészését, esetleges állás-hírlevél értesítőre való feliratkozást sem.

A következő bejegyzésben a másik oldalról, a munkatárs keresésről lesz szó.

 

Én keresem az állást vagy az állás engem? bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Állást keresek hozzászólása:

  A Linkedin-en kívül van más oldal is ahol esetleg több esély van kinyílvánítani magunkat?

  • Votisky Petra hozzászólása:

   Kedves “Állást keresek”!

   Nem teljesen értem a kérdést. A LinkedIn-t, mint példát mutattam be a jól működő szakmai kapcsolatépítő oldalra. Emellett természetesen más szakmai oldalakon, mint pl. Xing.com, is lehet személyes márkát építeni, állást keresni, vagy akár a Facebook-ot is hasonló célokra alkalmazni.
   Ez a bejegyzés most elsősorban a közösségi oldalakról szól, kevésbé az állásportálokról, amelyeknek – bizonyos pozíciók esetében – szintén megvan a maguk szerepe az álláskeresés folyamatában.
   Votisky Petra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.