2024. április 18. csütörtökAndrea, Ilma
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Somodi Zoltán blogja
  • Információs társadalom
  • Matrix Business Consulting
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

A párizsi terroristák és az informatikai Big Brother

közzétéve: 2015-01-11 22:25

Karácsony előtt pár nappal a román parlament megszavazott egy olyan törvényt, amely lehetővé teszi, hogy több állami szerv aránylag könnyen hozzáférjen elektronikus adatainkhoz. Ez a legújabb Big Brother típusú törvény.

Az elmúlt néhány évben született már néhány törvény, amely az elektronikus adatok tárolására, illetve azok hozzáférésére vonatkozott. Írtam ezekről a törvényekről a 2011 áprilisi és júliusi bejegyzéseimben. Közben, ezeket a törvényeket alkotmányellenesnek minősítették és hatályon kívül helyezték. Tavaly egy, a mobiltelefonos feltőtőkártyákra vonatkozó törvény született (amely csak személyazonossági igazolvány felmutatásával tette volna lehetővé az ilyen kártyák vásárlását, amit most névtelenül vásárolhatunk). De ezt a törvényt is alkotmányellenesnek minősítették még kihirdetése előtt, így nem is lépett érvénybe.

Viszont a decemberben jóváhagyott törvény teljesen másról szól. Míg az előző törvényeknek  egy-két vitatható pontja volt, a mostani törvénynek már az alapelveivel gond van, és veszélyes kezdeményezés lehet személyes adatainkhoz való hozzáférés területén. Ez a törvény azt mondja, hogy bárkinek, akinek „kibernetikai rendszer” van a tulajdonában, biztosítania kell az adatokhoz való hozzáférést különböző intézmények számára, egy megindokolt kérés alapján. Ez a megfogalmazás annyira általános, hogy tulajdonképpen minden magán vagy jogi személyre vonatkozik, akinek van egy számítógépe, laptopja vagy okostelefonja. Ráadásul, csak egy „megindokolt kérés” szükséges hozzá, és máris „házkutatást” végezhetnek laptopjainkon. És nem csak a négy titkosszolgálat vagy a rendőrség, hanem az egész Belügy- és Hadügyminisztérium, a Távközlési Hatóság és az informatikai biztonsági központ is.

Már decemberben megtámadta a törvényt az Alkotmánybíróságon a Liberális Párt (miután testületileg megszavazta a parlamentben!), de még döntés nem született. Viszont a múlt heti párizsi események kapcsán bizonyos intézmények és szervezetek sürgősségi eljárással kezdték el újratárgyalni a fent említett összes törvényt. És nyomást gyakorolnak az Alkotmánybíróságra, hogy nehogy alkotmányellenesnek minősítse a legújabb Big Brother törvényt is, mert csak ezzel tudnánk megelőzni a párizsihoz hasonló terrortámadásokat.

Véleményem szerint az ilyen jellegű törvényeket nem egyik napról a másikra kell meghozni, és főleg nem igazi közvita nélkül. Egyetértek, hogy bizonyos, jól meghatározott feltételek mellett, bizonyos, jól meghatározott intézmények hozzáférjenek elektronikus adatainkhoz úgy, ahogy bizonyos feltételek mellett bizonyos szervek házkutatást is végezhetnek. De ez nem azt jelenti, hogy mindenkit eleve gyanúsítottként kezelnek, rögzítik minden mozdulatát, mert soha nem lehet tudni kiből mikor lesz terrorista.

Remélem, ez a törvény is alkotmányellenes lesz (ha az előző három az volt, akkor ezt már olvasás nélkül annak kellene minősítsék), és az esetleges újabb törvénykezdeményezés az elfogadás alatt álló új uniós irányelvre (A hálózat- és információbiztonságnak az egész Unióban egységesen magas szintjére vonatkozó intézkedések) fog épülni, amely a személyes adatok védelmére fekteti a hangsúlyt, és nem azoknak rögzítésére és azokhoz való hozzáférésére.

A párizsi terroristák és az informatikai Big Brother bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Andriska hozzászólása:

    Történetesen alkalmam volt a Zoltán által hivatkozott EU-s dokumentumon dolgozni még mikor parlamenti tárgyalási szinten volt, és úgy gondolom, egy igen hasznos és átfogó dokumentum, és tényleg ki lehet indulni belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.