2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Potozky László blogja
  • Környezetvédelem & civil szféra
  • Polgár-Társ Alapítvány
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Furcsa döntések nyara – a járulékos áldozat: a környezet

közzétéve: 2011-08-10 20:35

Furcsa nyarat élünk. A döntéshozók mintha erre a nyárra összpontosították volna erőfeszítéseiket olyan fejlesztések, beruházások jóváhagyására, melyek fokozott környezeti kockázattal járnak.  Nem mintha máskor nem lettek volna ilyen jellegű próbálkozások, de ennyire erős offenzívára nem igazán emlékszem. Jelzem, nem vagyok csak meggyőződésből mindennemű fejlesztés ellenzője. Egyetértek az  ország infrastrukturális fejlesztésének szükségszerűségével, de nem tudok egyetérteni azokkal a beruházásokkal, amelyeket nemzeti parkok és védett területek rovására próbálnak életbe ültetni egy olyan országban, amely talán egyetlen szempontból sorolható az elsők közé az Unión belül – a biológiai sokféleség szempontjából.  És a döntéshozók most fokozott erővel és mindennemű eszközzel megpróbálják ezt is negatív irányba terelni több helyen is: például a Domogled Nemzeti Parkban (a 66-os országút esete),a Csalhó Nemzeti Parkban (sípálya), Verespatakon stb.
Próbálom megérteni logikájukat, valószínűleg úgy gondolják, a nyári szabadságolások idején kevesebben figyelnek az ilyen jellegű dolgokra, kisebb porkavarással le lehet zongorázni az ügyeket. A mai illetve a következő  bejegyzésemben ezekről az esetekről fogok írni.

De ma, még egyszer Verespatakról.
Múltkori bejegyzésemben az egyik ilyen döntésről írtam, amelyet a kulturális tárca hozott. A Kirnyik-hegy leletmentesítési bizonylatának kiállítása által okozott döbbenetről írtam. Az azóta eltelt két hétben sok érdekes fejlemény volt Verespatak-ügyben. A civil szféra folytatta tiltakozását, egyik legjelentősebb megmozdulása a hetvenhét erdélyi magyar civilszervezet állásfoglalása volt.  A Román Akadémia szintén továbbra is fenntartja aggodalmát a beruházás következményeivel és kockázataival kapcsolatban.  Jó néhány nyílt levelet is küldtek Kelemen Hunornak az elmúlt hetekben.  Némileg visszakozott is a kulturális miniszter e többirányú nyomás hatására, azt nyilatkozva a Duna TV- nek, hogy „A miniszter nem írt alá még semmit. Ahhoz, hogy a régészeti bizottság egyhangú döntése operatívvá váljon, a Kirnyik-hegységet, amely A kategóriás műemléknek van nyilvánítva, le kell venni az országos műemlékvédelmi listáról, és ezt nem írtam én alá, és nincs is szándékomban aláírni”.
Én személy szerint örvendek ennek, és remélem nem fog a későbbiekben újból elállni ezen szándékától.  Ugyanakkor most sem értem, hogy miért volt szükséges a mentesítési bizonylat kibocsátása után a RMGC 140 millió dollárjával érvelni, amely úgymond megmentené  Verespatak kulturális örökségét. Mert ugyebár, ha a miniszter úr nem szándékszik aláírni, akkor a vállalat sem fog adományozni, mivel a megkötött egyezmény szerint a fent említett összeget csak a beruházás végleges jóváhagyása esetében utalják át.
Időközben környezetvédelmi miniszterünknek, Borbély Lászlónak is volt két érdekes nyilatkozata ez ügyben. Az első a manna.ro-n leközölt interjúban hangzott el, melyben évvégére saccolta a döntést a beruházást illetően. A másodikban a miniszter elmagyarázta a közönségnek, hogy a jóváhagyási eljárás megy tovább, annak ellenére, hogy Magyarország esetleges hatásviselőként nem ért egyet a beruházással, mivel az espoo-i egyezmény csak véleményezést szavatol a szomszédos országoknak, konkrétabb beleszólást, illetve vétójogot nem jelent.

De nyilatkoztak a demokrata párti politikusok is, sőt azt lehet mondani még érdekesebben. Monica Macovei, europarlamenti képviselő kérte a verespataki ügy megtárgyalását a párt vezetőtestületében és az UNESCO-s listázás támogatását.  Ezt követte Emil Boc miniszterelnök még meglepőbb megjegyzése, mely szerint ő egyáltalán nem híve a verespataki beruházásnak.

Mit is mutathat a fenti ábra?  Engedjük szabadon fantáziánkat egy kicsit.

Azt, hogy a nagyobbik kormánypárt okosan sakkozik, ismerve a projekt népszerűtlenségét. Pedig ők azok, akik igazán támogatták ezidáig.  Sokan emlékeznek, Adrian Videanu még a kormányprogramba is be akarta iktatni másfél évvel ezelőtt.  Most, mivel tudatában vannak annak, hogy nagyon visszaestek népszerűségi mutatóik, átdobták a forró gesztenyét az RMDSZ-es miniszterek kezébe. És úgy néz ki, ez be is jön nekik. Majd ha eljön a végső döntésről szóló kormányülés ideje, a demokraták majd csendben rábólintanak, mert ugyebár a koalíciós partner miniszterei, szakágazati felelősként már-már elfogadhatónak tartják a beruházást. És ha majd a cég netán nem tartja be ígéreteit és vállalásait (volt rá már példa – emlékezzünk a 2000- es ciánszennyezés felelősére az ausztrál Esmeralda cégre mely büntetlenül felszívódott), vagy ne adj Isten, bekövetkezik egy, a beruházás által okozott környezeti katasztrófa Verespatakon, majd az erdélyi magyarságot fogják hibáztatni a felelőtlen döntésért.
Csak fantáziáról lenne szó?

Furcsa döntések nyara – a járulékos áldozat: a környezet bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. micimacko hozzászólása:

    A forró gesztenyét nem most dobta át a PDL az RMDSZ-es miniszterek kezébe. Ezt a játszmát a fiúk már rég elvesztették, csak azt nem értem, hogy miért tartanak ki egy olyan koalícióban, amelyben folyamatosan vesztes játszmákat játszanak. Elég sok öngólt rúgott magának az RMDSZ a PDL koalíció során, és elég sok gólt kapott a PDL-től. Valahogy nagyon gyengén taktikáznak az RMDSZ-es fiúk. Jobban lehetett akár a PSD-vel vagy akár a PNL-vel egyezni annak idején.

    • Veronika hozzászólása:

      azert mert “edes a hatalom ize”, es nem tudnak lemondani egyeni hatalmukrol es elonyeikrol mely abbol szarmazik hogy a “tuz” korul forgolodnak es sutogetik sajat pecsenyejuket.Ne legyunk naivak , nem a mi erdekeinket szolgaljak,ennek nyoma sincs . Csak gyarlo ,
      hatalomvagyo emberek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.