2018. január 16. keddGusztáv
EUR = 4.6599 RON
USD = 3.8182 RON
HUF = 1.5080 RON
GDP-növekedés = 8,8%
Átlagbér = 2392 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,0%
BET = 8,237.32(-0.21%)
Infláció = 3,23%
Alapkamat = 1,75%
Potozky László blogja
 • Környezetvédelem & civil szféra
 • Polgár-Társ Alapítvány
 • Igazgató
 • >>
ARCHÍVUM RSS

Egy miniszter pálfordulása, avagy Kelemen Hunor esete a verespataki bányaprojekttel

közzétéve: 2011-07-26 13:42

A Rosia Montana Gold Corporation minden áron kitermelné Verespatak aranykészletét. Tenné ezt úgy, hogy falvakat törölne el a föld felszínéről, emberek százait lakoltatná ki, templomokat rombolna le, temetőket számolna fel, kétezer éves római bányajáratokat semmisítene meg. Majd 15-16 év gyors kiaknázás után többszáz hektáros cianidos zagytározót, illetve pár száz millió tonna nem éppen veszélytelen hulladékot hagyna örökségül. Ezzel már több mint tíz éve következetesen probálkozik a vállalat.

A civilek – főleg a zöld és a kulturális szervezetek-  és még sokan mások  már több mint tíz éve következetesen harcolnak a fent említett probálkozások ellen.
Egyvalami közös mind a bányavállalalatban, mind bennünk civilekben. A következetesség. Igaz, nem ugyanazon célok érdekében.

Ugyanakkor vannak olyan szereplői is ennek az évtízedes színjátéknak, akik váratlan pálfordulásukkal, akut következetlenségükkel  képesek úgymond bénító döbbenetet okozni jónéhányunkban.  Számomra a leghihetetlenebb, a legmegdöbbentőbb Kelemen Hunor miniszter pálfordulása. Az elmúlt években, a projekt ellen felszólalók, szövetségesüknek tekinthették  úgy képviselői, mint miniszteri minőségében. Hirtelen pálfordulására nehezen találunk magyarázatot. Egyike volt azon kevés politikusoknak melyek élvezték a civil szervezetek bizalmát a verespataki űggyel kapcsolatban.

Napjainkban, „Hunoriada” elnevezésű számonkérő demonstrációkat szerveznek ugyanazon szervezetek. Ennek okairól röviden az alábiakban:

– 2007-ben nagyon kevésen múllott, hogy a román parlament nem szavazta meg a ciántehnologia használatának betiltását a bányászatban. Kelemen Hunor messzemenően támogatta ezt a törvénytervezetet, olyannyira, hogy  még az alapítványunk által tartott sajtótájékoztatón is részt vett mint a Ciánellenes civil koalicióval szimpatizáló politikus.  Sőt mi több, felkérésünkre nyilvánosan a koalició honlapján aláírójává, támogatójává vált a cián betiltását szorgalmazó mozgalomnak (a mellékelt fotó ezt a pillanatot örökítette meg). Többek között akkor ezt nyilatkozta: “A bányatörvény a képviselőház asztalán és igen jó esélyek mutatkoznak arra, hogy a parlamenti vakáció után a képviselők elfogadják a törvényt” (Hargita Népe, 2007.06.08).

– 2010 február 8:  Kelemen Hunor újonnan kinevezett kultúrminiszter  az Europa FM rádiónak adott interjújában http://www.europafm.ro/europa-fm/emisiuni/grila-de-programe/interviurile-europa-fm/ministrul-kelemen-hunor-la-interviurile-europa-fm.html, többek között  nyíltan ellenezte a  ciános tehnológián alapuló aranybányászatot (a Verespatakra vonatkozó rész a 13:20 – 17:50 intervallumban található).  Akkor állította, soha nem tudná elfogadni a  templomok , a temetők és a kétezer éves római bányajáratok megsemmisítését, valamint azt, hogy nem létezik olyan megoldás amely által elkerülhető lenne a helyi kulturális örökség megsemmisülése, ha a bányaprojektet életbe ültetnék. Megoldásként a turizmus fejlesztését látta akkor még a miniszter úr mint megfelelő középtávú fejlesztési stratégiát a régió számára.  Kihangsúlyozta: – nem szabad csak gazdasági és pénzűgyi megfontolás alapján egy ilyen romboló hatású projektet elkezdeni. Emlékszem, miután bejátszották ezen interjút, felhívtam Kelemen Hunort és gratuláltam neki, sőt mi több, jónéhány elektronikus civil listára is postáztam a fenti linket. A fogadtatás nagyon pozitív volt, sokan úgy vélekedtek, íme, egy értekek mellett kiálló politikus.

2011 január –  „Megoszlanak a szakértői vélemények Verespatak UNESCO örökséglistájára való felvételének esélyeiről, a művelődési tárca minden esetre folytatja az eljárást” – nyilatkozta Kelemen Hunor tárcavezető.

2011 július – Hideg zuhany: Kelemen Hunor, aláírta a verespataki Kirnyik hegy régészeti mentesítési bizonylatát.  Magyarán szabad az út a kulturális tárca részéről a bányaprojekt életbeültetéséhez. A Kirnyik hegy az egyik legfontosabb objektum, melynek köszönhetően a Történelmi Műemlékek Országos Bizottsága javasolta Verespatak felvételét az UNESCO műemlékvédelmi listájára.

Ha csak az előbbiekben felsorolt néhány mozzanatot nézzük, szinte hihetetlennek tűnik egy ilyen pálfordulás. Tudom, sokszor szajkozzák, hogy a politika a kompromisszumok művészete, de ebben az esetben semmi művészit és semmi ésszerű kompromisszumot nem tudok felfedezni. Sőt még politikai éleslátást sem. Annak a cégnek kedvez a miniszteri döntés amelynek egy Allan Hill nevű vezetője az elmúlt években irredentizmussal és Budapest érdekeinek szolgálásával vádolta az RMDSZ-t, akkor amikor Korodi Attila, az akkori környezetvédelmi miniszter felelőségteljes módon viszonyult a verespataki projekthez és nem adott zöld útat életbeültetésére.

Tisztelt Miniszter Úr!

A nagybányai ciánszenyezés alig több mint egy évtizede történt. Sötét emléke még sokakat kísért mind Romániában, mind Magyarországon. Ez egymagában elég kellene legyen ahhoz, hogy Ön továbbra se adjon engedélyt egy ilyen jellegű romboló projektnek. De még ha ad-absurdum elfogadnánk, hogy Verespatakon hasonló ciánszennyezés nem következhet be a jövőben, akkor a tudat, hogy az Ön  miniszteri rábolintása többszáz millió tonna hulladék generálásával, egy többszáz hektáros cianid oldatot tartalmazó zagytározó létrejöttével, 1300 ha holdbéli tájjal, az eltüntetett falvakkal, templomokkal,  az emberek kilakoltatásával járhat, elegendő kellene legyen egy ésszerű döntéshez.

Végezetül ha ez sem lenne elég, felhoznék még egy  politikai érvet is:

Mivel Ön politikus, szavazatokra van szüksége. Köztudott, egy országos felmérés kimutatta, hogy Románia szavazópolgárainak  közel háromnegyede támogatja a ciánalapú tehnológia betiltását. Ez magyarán azt  is jelenti,hogy ellenzik a verespataki bányaprojektet is.
A ciánt extrém helyzetekben öngyilkosságra is használják. Volt jónéhány ilyen eset a történelem folyamán. De ezidáig még nem hallottam, hogy politikai öngyilkosság elkövetésére is bevetették volna. Megtörténhet, hogy a verespataki bányaprojekt támogatása ilyen meglepetést is okozhat úgy Önnek,  mint az RMDSZ-nek.

Ha nem másért, bár ezért megfontolhatná megéri-e támogatni ezt az elhíresült kezdeményezést.

 

Egy miniszter pálfordulása, avagy Kelemen Hunor esete a verespataki bányaprojekttel bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. kandar hozzászólása:

  Na… hát gondolkozzatok, vajon miért….?
  Keressünk egy okot ami ilyen változást tud elöidézni!!!
  Na???
  Megvan???
  Nincs?
  Akkor még agyaljatok kicsit….

 2. no para hozzászólása:

  na most mindenki megvan lepődve ezen. mintha itt sosem történt volna még ilyen.
  óh kérem, annyi zséért gondolom senki sem lenne gerilla ezekután.
  elég hülyéül hat ha olayn elvárásaink vannak a politikusokkal szemben, amilyenek magunkkal szemben már nem…

  nem védem én csak mindenki járatja a száját mintha nem lenne mit enni.

  na mit kell ilyenkor tenni?

 3. csongor hozzászólása:

  Szégyen ez az egész romániai magyarság számára, évek múlva majd azt mondják “ungurii au facut”, Magyarországról pedig, hogy az oláhmagyarok Romániából. A legtöbbet pedig az RMDSZ veszít, lehet szinte mindent, mert még egy “jó” RMDSZ-es jelöltnek is, akinek gyakorlatilag semmi köze ehhez, képtelenség lesz megmagyarázni potenciális választóinak a mostani döntést és elhatárolódni attól. Főként, ha most hallgatnak és ezzel hallgatólagosan egyetértésüket adják. Fő a pártfegyelem, együtt mennek tönkre.

 4. recccs hozzászólása:

  Remelem ezeket az igereteket nem felejtitek el, amikor zokogni fognak a valasztasok elott a magyarok kepviselete miatt. Inkabb ne legyen. Sajnos.

 5. gizike hozzászólása:

  Amikor Kelemen lett a kulturalis miniszter arra gondoltam, huu de jo, mert akkor a sok muemlekunk, konyvtaraink, szinhazaink, amit ugye a…romanok nem tamogattak eddig, majd most minden megvaltozik ,milyen jo lesz nekunk, de nem…voltam Verespatakon, csodalatos hely…vege lesz…
  szerintem kemeny penzeket kapott ezert az autogramert…ennyi az egesz, nem kell mas erveket keresni, penz, penz, penz

 6. janos hozzászólása:

  en mar dontottem: tobbet nem szavazok az RMDSZ-re. Nem erdemlik meg.

 7. Tihamer hozzászólása:

  Üzenem az UDMR nek: Te szajha, ki mesterien forogsz a politika ölében, és egy-két kéjes pillanatért magára hagyod fiadat, eljön a politikai számonkérés ideje!

 8. tűkörkép hozzászólása:

  Nem is tudom mit lehetne érdemit ezekhez a dolgokhoz hozzászólni.
  Azt hiszem, ha az erkölcsiség és erkölcsösség szempontjából tekintjük a helyzetet, mindjárt egyszerűbb lesz megérteni. Más szóval, mindaddig, amíg egy dolog erkölcsi tétjéről csak beszélni kell vagy hangoztatni azt, mindenkinél kéznél van a másik bírálása. Ezt nevezzük erkölcsiségnek. Azonban, amikor tettek elé állítanak, a körülmények hatására a legtöbb ember esetében mindjárt megváltozik a gyermek fekvése, és ekkor vetődik fel az erkölcsösség kérdése.
  Minden esetre, abban bizonyosak lehetünk, hogy pártszínektől függetlenül a végső döntés Veres-patak ellen fog szólni és nem mellette. És, aki azt gondolná, hogy az EMNT vagy az MPP valamelyik politikusa nem Kelemen miniszter úrhoz hasonlóan cselekedne, az naiv ábrándokat kerget.

 9. sic hozzászólása:

  Ez Hunor. Az embert cselekedetei jellemzik, nem a gesztusok. Bejáratott eszközök a gesztusok, amelyekkel céljainknak megfelelően embertársainkat próbáljuk meggyőzni, divatos szóhasználattal, kommunikálunk. A gond a tartalommal van: a hazugságot vagy az igazságot próbáljuk-e beültetni a körülöttünk lévők fejébe.
  A ciánellenes petíció aláírása Hunor részéről csak gesztus volt. Gondolhatta, senki nem láthat be valódi énjének színfalai mögé. A cselekvés során lefordul a hazug palást; értékrendjében a rombolás (például Verespatak) jóval alacsonyabb szinten van, mint a hatalomvágy (értelmezésem szerint a Teremtővel való versengés, a nagyzás) és ennek legfontosabb társa: a pénzisten. A mentesítési bizonylat aláírása Hunor részéről nem volt meglepetés!
  Utólag visszakozhat bárhogy, Hunor nem tudja megmásítani a döntését. Olyan kész helyzetet idézett elő, amelyet aligha lehet már megfordítani. Nem a feladatával foglalkozik, három évvel ezelőtt nem a verespataki bánya megnyitásának segítésére kapott megbízást a székely választóktól, hanem az erdélyi magyar érdek védelmére!
  Nem búsulom azt, hogy miniszterünk ezen tettének lesz-e következménye vagy büntetése, mert ami késik, nem múlik. Mindenki személyesen felel a tetteiért. Ha nem is az élete során, de a Fennvaló előtt kikerülhetetlenül igen. A nagyobbik baj az, hogy mint magyar vezető, tetteivel és szavaival a környezetére is hatást gyakorol. A magyarok felé példát közvetít, a románok pedig róla általánosítanak, hogy milyenek a magyarok.
  Az erdélyi magyar társadalom, úgy mint minden más, változóban van. Nem lehet mindig olyan szegény, hogy csak Hunor-szintű vezetőket tudjon felmutatni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.