2018. február 19. hétfõ
EUR = 4.6595 RON
USD = 3.7306 RON
HUF = 1.4962 RON
GDP-növekedés = 8,8%
Átlagbér = 2392 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,328.50(0.84%)
Infláció = 3,23%
Alapkamat = 2,00%
K Plusz tehetséggondozási keretprogram
 • Célkitűzés

  a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása
 • Részletek

  >>
ARCHÍVUM RSS

Szociológusok veszik górcső alá az erdélyi magyar vállalkozói ökoszisztémát

közzétéve: 2018-02-14 15:27

face1

A szociológus szemével vizsgálják az erdélyi magyar vállalkozói ökoszisztémát a február 22-én szervezett Kreatív Kolozsvár esten. Arra keresik a választ, hogy:

 • Mi az oka annak, hogy egy erdélyi magyar átlagosan kevesebbet keres, mint egy erdélyi román?
 • Mi az oka annak, hogy az erdélyi magyarok etnocentrikusak kereskedelmi tevékenységeikben: ha tehetik, magyaroktól vásárolnak, magyarokat alkalmaznak, magyarok az üzleti partnereik?
 • Hogyan és milyennek látják az erdélyi fiatalok a „vállalkozót”?
 • Milyen tényezők befolyásolják a vállalkozókhoz való viszonyulást, és mekkora a vállalkozási kedv az erdélyi fiatalok esetében?
 • Milyen esélyekkel indulnak a pályakezdő fiatalok a munkaerőpiacon? Megakadályozható a tartós elvándorlás? Ugyanakkor mi ösztönözhet itthon maradásra?
 • Milyen lehetőségek és nehézségek alakítják az erdélyi magyar vállalkozók helyzetét? Mit jelent ma magyar vállalkozónak lenni Erdélyben?

Előadók:

Geambașu Réka szociológus, antropológus, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézetének adjunktusa és a budapesti Hétfa Kutatóintézet tudományos munkatársa. Kutatási területei a társadalmi nemek és a munkapiaci nemi egyenlőtlenségek. 2016-ban a Külhoni fiatal magyar vállalkozók és 2017-ben a Külhoni magyar családi vállalkozások című vizsgálatokat koordinálta a Hétfa Kutatóintézetben.

Csata Zsombor szociológus, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézetének adjunktusa, a gazdaságszociológia, a vállalkozások szociológiája és a szociális gazdaság tantárgyak felelőse. Az évek során tanult és kutatott Magyarországi és amerikai egyetemeken. Számos vállalkozáskutatási projekt szakmai irányítója, jelenleg főként az etnikai diverzitás és a gazdasági jólét összefüggéseit vizsgálja.

Az előadáson és az azt követő beszélgetésen való részvétel ingyenes!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.