2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
K Plusz tehetséggondozási keretprogram
  • Célkitűzés

    a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása
  • Részletek

    >>
ARCHÍVUM RSS

Szociológusok veszik górcső alá az erdélyi magyar vállalkozói ökoszisztémát

közzétéve: 2018-02-14 15:27

face1

A szociológus szemével vizsgálják az erdélyi magyar vállalkozói ökoszisztémát a február 22-én szervezett Kreatív Kolozsvár esten. Arra keresik a választ, hogy:

  • Mi az oka annak, hogy egy erdélyi magyar átlagosan kevesebbet keres, mint egy erdélyi román?
  • Mi az oka annak, hogy az erdélyi magyarok etnocentrikusak kereskedelmi tevékenységeikben: ha tehetik, magyaroktól vásárolnak, magyarokat alkalmaznak, magyarok az üzleti partnereik?
  • Hogyan és milyennek látják az erdélyi fiatalok a „vállalkozót”?
  • Milyen tényezők befolyásolják a vállalkozókhoz való viszonyulást, és mekkora a vállalkozási kedv az erdélyi fiatalok esetében?
  • Milyen esélyekkel indulnak a pályakezdő fiatalok a munkaerőpiacon? Megakadályozható a tartós elvándorlás? Ugyanakkor mi ösztönözhet itthon maradásra?
  • Milyen lehetőségek és nehézségek alakítják az erdélyi magyar vállalkozók helyzetét? Mit jelent ma magyar vállalkozónak lenni Erdélyben?

Előadók:

Geambașu Réka szociológus, antropológus, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézetének adjunktusa és a budapesti Hétfa Kutatóintézet tudományos munkatársa. Kutatási területei a társadalmi nemek és a munkapiaci nemi egyenlőtlenségek. 2016-ban a Külhoni fiatal magyar vállalkozók és 2017-ben a Külhoni magyar családi vállalkozások című vizsgálatokat koordinálta a Hétfa Kutatóintézetben.

Csata Zsombor szociológus, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézetének adjunktusa, a gazdaságszociológia, a vállalkozások szociológiája és a szociális gazdaság tantárgyak felelőse. Az évek során tanult és kutatott Magyarországi és amerikai egyetemeken. Számos vállalkozáskutatási projekt szakmai irányítója, jelenleg főként az etnikai diverzitás és a gazdasági jólét összefüggéseit vizsgálja.

Az előadáson és az azt követő beszélgetésen való részvétel ingyenes!

Szociológusok veszik górcső alá az erdélyi magyar vállalkozói ökoszisztémát bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Györke Aladár hozzászólása:

    Nekem ezzel kapcsolatban több mondanivalóm lenne. Kérek egy Email címet, akivel erről a problémáról elvitatkozhatom. Én a technikai problémák konkrét magoldásával foglalkoztam több tíz éven át, számos vállaltnál,. legtöbbet közösen több országos tervező és kutató intézetekkel. Nagy hibám, hogy sok mindent másképp látok mint mások, főképp a kompetens magyar szakemberek formálását. és az adottságok értékesítésének a lehetőségeit. A máshol bevált módszerek elemzésével szeretném a vitatkozást kezdeni

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.