K Plusz tehetséggondozási keretprogram
  • Célkitűzés

    a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása
  • Részletek

    >>
ARCHÍVUM RSS

Jövőre is folytatódik a Kreatív Kolozsvár, most az évadzárón jártunk

közzétéve: 2017-06-28 15:01

Kedd este tartották a Kreatív Kolozsvár évadzáró eseményét, a Kplusz Opent az Életfa Családsegítő Egyesület udvarán. A laza hangulatú találkozón:

  • ETDK-résztvevők beszéltek a pályaválasztási lehetőségeikről, illetve szempontjaikról;
  • kézművesek mutatkoztak be, és mutatták be termékeiket;
  • illetve fiatal vállalkozók mondták el a tapasztalataikat.

580

Nem jegyzeteltem sűrűn, valószínűleg a beszélgetések jellegéből adódóan sem, ezért nem is próbálom meg részletesen összefoglalni ez eseményeket, de azért megosztok néhány tapasztalatot.

  • Teljesen olyan, mintha az iskolában lenevelnének arról, hogy emberek előtt beszéljünk, saját gondolatokat kelljen megfogalmaznunk egy közönségnek. Szembetűnő, hogy az ETDK-díjazottak többször is említették, hogy meg kellett tanuljanak előadni, abban segített nagyon sokat számukra a versenyen való részvétel, hogy a nyilvános beszédben tapasztalatot szereztek.
  • A tehetséges, főként humán érdeklődésű résztvevőknek (történész, pszichológus és szociológus vett részt) a pályaképe nem túl rózsás, elhivatottság nélkül szerintük nem nagyon éri meg csinálni.
  • Hűvös Ágnes moderálásával a fiatal vállalkozók (Kasza Zsolt, Bíbó Anka, Oláh Ildikó, Kalamár Gáspár Gábor és egy kicsit Szörcsey Ágnes) leginkább saját tapasztalataikat osztották meg, ami legalább annyira hasznos lehet, mint egy nagy előadás arról, hogyan indítsunk sikeres vállalkozást. Olyan témákat érintettek a bő másfél órás beszélgetés alatt, mint a piackutatás, az üzleti terv, a félelem, hogy bukik a vállalkozás vagy éppenséggel az, hogy mikor érezték azt, hogy vállalkozást kell indítsanak, elhagyva a régi munkahelyet. Így értettem meg én is, hogy egyszerűen azért dolgozok még újságíróként, mert még nincs egy olyan ötletem, vállalkozásom, ami nagyobb boldogságot okozna, mint a jelenlegi munkám. Vagy éppenséggel azt, hogy a tökéletes pillanat a vállalkozás indításához soha nem fog eljönni, egyszerűen bele kell vágni. A konkurenciát folyamatosan figyelni kell, de nagyon szigorú üzleti tervet kezdőként nem érdemes csinálni, mert csak elmegy a kedved a vállalkozástól.
  • Persze többször is szó volt a Kreatív Kolozsvár képzéseiről, kezdő vállalkozásoknak indított workshopjairól, illetve arról, hogy ezek szocializációs térként is nagyon jól működnek.

A Kreatív Kolozsvár szervezői pedig azt ígérték, hogy ősztől újra folytatják. Továbbra is lesznek vállalkozói és kreatív iparági workshopok, de aktívabb networking eseményeket szeretnének. Továbbra is várnak vendégelőadókat külföldről, de itthoni jó példákat is többször szeretnének megmutatni, mint eddig. Emellett erősíteni akarják az együttműködést a román közösséggel, illetve a befektetőkkel. Októberben pedig újra találkozunk velük.

Gál László

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.