K Plusz tehetséggondozási keretprogram
  • Célkitűzés

    a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása
  • Részletek

    >>
ARCHÍVUM RSS

“Kis lépésekben győztem meg magam, hogy a vállalkozásindítás nem egy szakadék, amit át kell ugrani”

közzétéve: 2019-03-22 10:51

Hogyan lehet elkezdeni egy vállalkozást, és milyen buktatói vannak egy ilyen útnak? Szabó Betti, a BOLD Branding Studio egyik alapítója erről is beszélt az első Kreatív Kolozsvár Reggelen.

5803

Egy vállalkozás nem mindig egyik napról a másikra indul. Van, hogy egy szabadúszó több hónapnyi vacilálás után vág bele és győződik meg arról, hogy a vállalatalapítás nem jelenti azt, hogy egyből át kell ugrani egy szakadékot, és onnantól mindent másként kell csinálni – derült ki abból a beszélgetésből, amelyen Szabó Betti, a BOLD Branding Studio egyik alapítója mutatkozott be az első Kreatív Kolozsvár Reggelen.

A Kreatív Kolozsvár Reggelekkel egy új rendezvény-formátumot is kipróbáló PONT Csoport részéről a beszélgetés elején Balázsi-Pál Ágnes ügyvezető igazgató elmondta, hogy a 2015-ben indult Kreatív Kolozsvár program immár eljutott oda, hogy már vannak olyan, a programban részt vevő fiatalok, akik meg tudják mutatni a társaiknak, hogy miként lehet elkezdeni egy vállalkozást, hogyan lehet nőni vállalkozóként, milyen buktatói vannak egy ilyen útnak, és hogyan lehet átlépni ezeken a kihívásokon. A beszélgetést Balázsi-Pál Ágnes és Farkas András, a PONT Csoport stratégiai igazgatója moderálták.

Ennek a Kreatív Kolozsvár által létrehozott ökoszisztémának a tagja Szabó Betti is, aki korábban részt vett egy a keretprogram részeként szervezett vállalkozásfejlesztési workshopon. A BOLD Branding Studiot alapítótársával 2017 márciusában hozták létre. Szabó Betti korábban szabadúszó volt, médiával kapcsolatos projektekben vett részt, filmprodukciótól kezdve brand aktiváción át több mindennel foglalkozott. Elmondása szerint egyszercsak elkezdett körvonalazódni benne, hogy az erdélyi vállalkozói szférának létezik egy olyan szegmense, amelynek igénye lenne komplexebb szolgáltatásokra: nem csak dizájnerre, vagy egy adott kontextusban készült reklámfilmre, hanem egy olyan szolgáltatásra, ami összefog mindent, ami egy vállalkozás brandjével foglalkozik.

“A személyes motivációm az volt, hogy szeretnék csapatban dolgozni. Úgy éreztem, hogy sokkal erősebb dolgokat lehetne megvalósítani, ha hozzám hasonló érdeklődésű, és egyéb szakterületeken mozgó emberekkel együtt csinálnánk azt, amivel akkor foglalkoztam. Nem mondhatnám, hogy a vállalkozás lehetősége indított el ezen az úton, inkább az, hogy csináljunk valami olyat, ami nincs jelen annyira a piacon. Utólag persze találtunk még hasonló piaci szereplőket” – mesélte.

5802

Elmondása szerint abban a vacilálásban, hogy tényleg akar-e vállalkozást indítani, az egyik döntő lökést pont a Kreatív Kolozsvár már említett vállalkozásfejlesztési képzése adta meg, ami segített számára több kérdést is tisztázi. Ugyanis volt benne bizonyos mértékű félelem a bürokráciától, amelyet akkoriban úgy tűnt, hogy lehetetlen átlátni, meg úgy általában, a mindenféle tapasztalat hiánya is visszatartó erőként hatott. “Ebben a folyamatos vacilálásban kezdtünk el olyan emberekkel dolgozni, akikben azt láttuk, hogy a szakmájukban szeretnének valamit igazán jól csinálni. Így kerültünk egy fedél alá az alapító társammal, Szabó Dalmával is” – mesélte.

Alapítótársa, Szabó Dalma korábban a magyarországi eMAG marketing menedzsereként dolgozott, és pont a branding stúdió indulásának környékén szeretett volna váltani a corporate világról. A csapat többi tagjával először projekt alapon kezdett együtt dolgozni, elmondása szerint inkább egy átfolyás volt abban, ahogy a tevékenysége lassan szabadúszóból vállalkozássá vált. “Persze a vállalkozóvá válásnak volt egy konkrét pontja is, amikor el kellett kezdeni számlázni. Ott már nem volt kérdés, céget kellett beírni” – mondta Szabó Betti, aki arra is kitért, hogy kis lépésekben győzte meg magát arról, hogy a vállalkozás nem egy szakadék, amit át kell ugrani: nem változik meg minden, és nem kell mindent másként csinálni.

“Az első év több szempontból is improvizáció volt.

Mindig jöttek olyan kihívások, amikre nem számítottunk, és ezekre reagálni kellett, de a végén úgy tűnt, hogy sikerült egész jól átvészelni az első évet. A következő évben már sokkal tudatosabban kezdtünk, és akkor döntöttük el azt is , hogy nagyobb csapat kell a nagyobb projektekhez” – mesélte. Ismeretségi hálón kereztük kezdtek munkatársak után keresni. Tudták konkrétan, hogy milyen skillsek hiányoznak a csapatból. A munkatársak keresésénél nem interjúztattak, sokkal fontosabb volt, hogy “inkább azok a személyek, akik ismernek minket, tudják hogyan dolgozunk, ajánljanak olyan embereket, akik beletalálnak a csapatba. Ez a módszer nagyon jól bevált” – mondta Szabó.

A második év végén már 6-7 fős csapatuk volt, egy újabb bővülés után most 10-11-re nőtt a munkatársak száma, igaz, nem mindenki teljes munkaidőben dolgozik a BOLD Branding Studiónál. “Miután kitapasztaltuk a piacot, sokkal bátrabban hoztuk meg a növekedéssel kapcsolatos döntéseket. Nem cél nagyra nőni, viszont már az első pár hónap után körvonalazódik egy kép arról, hogyan látjuk a BOLD-ot, és nagyon konkrét lépéseket tudunk tenni abba az irányba” – mondta Szabó Betti.

5801

Eleinte nagyon sokszor beletapostak abba a szakmai igényességbe, amelyet a munkatársaival igyekeztek képviselni

– idézte föl arra a felvetésre, hogy ami a brandinget illeti, Erdélyben sűrűn lehet találkozni igénytelenséggel a vállalatok és vállalkozók részéről. Kiemelte viszont, hogy most már egyértelműen sikerült elérni, hogy a vállalkozók jobban elfogadják a tanácsaikat. “Nyilván kötöttünk korábban kompromisszumokat is, mert valahogy fent kellett tartanunk magunkat. Tulajdonképpen létrejött egy háromszög, amelyben aközött mozogtunk, hogy mi mit képviselünk, a csapat tagjai minn akarnak dolgozni ahhoz, hogy elégedettek legyenek, illetve mit kér a piac. Ebben a háromszögben mozogva kezdtük szűrni az ügyfeleket” – mondta Szabó.

Arra is kitért, hogy tulajdonképpen ezzel felvállaltak egy rendkívül hálátlan és meg nem fizetett tevékenységet is, ami az ügyfelek edukálásáról szólt. Bizonyos értelemben ez egy belső konfliktus volt számukra arról, hogy akarnak-e folyamatosan széllel szemben állni. “Nekünk is könnyebb lett volna elvégezni a munkát, és felvenni a pénzt az igénytelenebb megrendelésekért. De arra jöttünk rá, hogy saját magunkkal szemben ezt nem tudjuk megtenni” – mondta. Így csak az ügyfelek edukálása maradt, mint opció, a BOLD alapítója szerint rendkívül sokat nőttek az ügyfelekkel együtt ebben a tekintetben is.

Elmondta, eleinte náluk is megjelent egyfajta identitászavar azzal kapcsolatban, hogy mivel is foglalkoznak. Egyrészt azért, mert Erdélyben a marketingnek sem a megfelelő tekintélye nem volt meg a vállalkozók részéről, sem a cégek területtel kapcsolatos tudása nem kielégítő. Így pedig sok olyan megkereséssel találkoztak, amelyben az ügyfél “varázspálcának” tekintette a marketinget, és szinte azonnal látni szerették volna az elvégzett munka eredményét. “Emiatt is választottuk, hogy branding stúdióként pozicionáljuk magunkat. Ebben benne van, hogy ugyanúgy fontosnak tartjuk marketing stratégia vagy átfogó stratégia kialakítását, de aki velünk kezd el dolgozni, az így könnyebben megérti, hogy

mi a brandjén dolgozunk, és nem egyből az értékesítési eredményein.”

Abban akarják magukat differenciálni egy nagyobb kreatív ügynökséggel szemben, hogy nem abban a perpektívában közelítenek a munkához, amely szerint az ügyfél definiál egy briefet (az a dokumentum, amiben a megbízó a megrendelendő kampányhoz szükséges információkat közli az ügynökséggel) és arra “gyártanak” valamit. Hanem sokkal inkább kérdések feltételével indítanak, még mielőtt bármit csinálnának: “érted-e azt, amit akarsz, érted-e, hogy kivel beszélsz, érted-e, hogy mit akarsz magadról mondani és mi az a kontextus, amiben megszólalsz, mint brand”.

“Nem szeretnénk egy nagy ügynökséget, nem szeretnénk gyártási dinamikára felépülő vállalkozást létrehozni. Az lenne a cél, hogy egy nagyon szakképzett, nagyon fókuszált csapat jöjjön létre. És legyenek hasonlóan motivált, a területükön profi partnereink, akikhez az ügyfeleket lehet irányítani akkor, amikor más jellegű munkáról van szó” – mondta Szabó.

Kicsid Attila
Fotók: a Kreatív Kolozsvár Facebook oldala

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.